La tuberculosi (TB) continua sent una de les malalties infeccioses més prevalents a escala mundial amb una elevada morbimortalitat.
A Barcelona després d’un descens del 19% la incidència de la TB l’any de la pandèmia, el 2021 ha suposat un augment del 6,7% de la incidència passant del 14,8 fins als 15,9 casos/100.000 hab. Aquest augment s’ha produït no només a la ciutat de Barcelona sinó que ha suposat a escala mundial una pujada mitjana del 4%. Aquesta pujada global, s’ha atribuït a la baixada de la vigilància enfront de la TB al món durant el 2020 on es va comprometre el seguiment de les mesures de control de la malaltia i al moviment de persones de països d’alta càrrega.
L’evidència actual mostra que fins a un 50% dels pacients amb TB sensible (i fins al 70% en pacients amb TB multidrogoresistent) es queden amb símptomes residuals (tos, dispnea, astènia, etc) compatibles amb malaltia pulmonar posttuberculosa.
Per això, cal continuar la vigilància activa de la malaltia i establir les mesures de prevenció i control des del programa de TB i les unitats clíniques de forma ràpida i eficient. S’ha de continuar millorant els estudis dels contactes tant en la comunitat com l’àmbit familiar i dels convivents, intervencions claus per a apropar-nos als objectius de l’OMS del 2035.
Objectius
La Unitat Funcional de Tuberculosi de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau té 6 pilars fonamentals i prioritaris de prevenció i control d’aquesta infecció:
- Identificar i tractar les persones amb la malaltia de tuberculosi: assegurar un diagnòstic i tractament ràpid de les persones amb tuberculosi activa per reduir la transmissió i millorar els resultats de salut.
- Escurçar el temps de diagnòstic de la tuberculosi activa: reduir els terminis de diagnòstic de la tuberculosi activa, que actualment a Catalunya és 60 dies de mitjana.
- Realitzar estudi de contactes per detectar persones amb tuberculosi latent (ITBL) o amb la malaltia de TB, i proporcionar el tractament i seguiment adequats en el nostre centre.
- Identificar i tractar les persones amb ITBL que estan en risc de desenvolupar la malaltia de TB pel seu estat d’immunodepressió: detectar i tractar persones amb infecció latent que presenten un risc elevat de desenvolupar la malaltia activa, prioritzant el seguiment dels casos en risc.
- Identificar els entorns amb alt risc de transmissió de Mycobacterium tuberculosis i implementar-hi mesures eficaces de control de la infecció (migrants, població reclusa, etc).
- Prevenir la TB nosocomial: Vetllar per la prevenció de la TB nosocomial tant dels pacients com dels professionals sanitaris amb la col·laboració amb el Servei de Salut Laboral.
Membres de la Unitat
- Coordinadora: Virginia Pomar
- Supervisora: Carme Soria
- Secretaria: Cristina Barón
- Gemma Ballarín. Unitat de Malalties Infeccioses
- Lorena Castillo. Servei d’Oftalmologia
- Silvia Cermeño. Unitat de Malalties Infeccioses
- David de la Rosa. Servei de Pneumologia
- Laura Escolà. Unitat de Malalties Infeccioses
- Eva Gil. Servei d’Urgències
- Montse Garrigó. Servei de Microbiologia
- Ana Giménez. Servei de Radiologia
- Fernando Gutiérrez. Servei de Pneumologia
- Laura López. Servei d’Anatomia Patològica
- Joaquin López-Contreras. Unitat de Malalties Infeccioses
- Gracia Mateo. Unitat de Malalties Infeccioses
- Esther Moga. Servei d’Immunologia
- Elisenda Moliner. Servei de Pediatria
- Rebeca Desada Moras. Servei de Medicina Interna
- Lydia Navarro. Servei de Salut Laboral
- Ferran Navarro. Servei de Microbiologia
- Neus Pagès. Servei de Farmàcia
- Virginia Pajares. Servei de Pneumologia
- Anna Pelegrí. Servei de Pneumologia
- Alexander Rombauts. Unitat de Malalties Infeccioses
- Antonella Simonetti. Unitat de Malalties Infeccioses
- Ingrid Solanes. Servei de Pneumologia
- Juan Carlos Trujillo. Servei de Cirurgia Toràcica
- Monica Velasco Nuño. Servei de Medicina Nuclear
- Borja Zárate. Servei de Farmàcia
Altres Serveis col·laboradors de la Unitat
- Servei de Cirurgia General
- Servei d’Otorrinolaringologia
- Servei de Nefro-Urologia (F.Puigvert)
- Servei d’Oncologia
- Servei d'Hematologia
- Unitat de Trasplantament Cardíac
- Servei de Reumatologia
- Servei de Neurologia
- Servei de Dermatologia
- Servei de Patologia Digestiva
- Servei d’Hematologia
- Servei de Bioquímica
Sessions i Comitès multidisciplinaris
El/la pacient majoritàriament serà visitat/da ambulatòriament en els serveis d’Infeccioses, de Pneumologia, o Pediatria. En principi, a Consulta a Externa, però també disposem de 2 boxes d’aïllament a l’Hospital de Dia d’Infeccioses i al de Pneumologia que comparteixen ubicació a la planta 0.
Els membres de La Unitat Funcional de Tuberculosi es reuniran amb una periodicitat mensual, el segon dimarts de cada mes d’11 h a 12 h, a l’Hospital de Dia d’Infeccioses. Les reunions comptaran amb la participació dels equips d’infermeria de les àrees d’Infeccioses i de Pneumologia, així com altres especialistes que seran convocats segons les necessitats específiques de cada cas clínic. Addicionalment, es preveu la possibilitat de convocar reunions extraordinàries sempre que la complexitat o urgència d’algun cas ho requereixi.
A més a més, tots els membres de la Unitat es reuneixen amb periodicitat trimestral.
Es mantindran les reunions trimestrals del Grup de Comitè Operatiu de Tuberculosis de l’AIS Dreta (amb tots els proveïdors de la AIS i la ASPB) que es fan en el nostre centre des del 2008, al qual pertanyen alguns membres de la UF i que coordinen des d’ Infeccioses.
També es mantindran les reunions del grup de treball de prevenció d’infeccions comunitàries en els pacients immunodeprimits amb malalties autoimmunes que es va crear en el 2017 i que aglutina a 11 Serveis de l’Hospital.
Circuits
Els/les pacients amb tuberculosi activa arribaran majoritàriament des dels Serveis d'Infeccioses-Medicina Interna, de Pneumologia, de Pediatria i Urgències.
Els/les pacients derivats/des del CAP han de ser adreçats a l’Hospital de Dia d’Infeccioses o Pneumologia, i només s’han d’enviar a Urgències en cas d’hemoptisi franca, caps de setmana o vigílies de festiu.
Els contactes de TB arribaran del Servei d’Infeccioses i Pneumologia o de l’Agència de Salut Pública, i es programaran directament a l’agenda corresponent de l’Hospital de dia d’Infeccioses.
El/la pacient amb tuberculosi latent en context de malaltia autoimmune, pretrasplantament cardíac o renal, pacients amb immunodeficiències primàries i pacients oncohematològics seran programats a consultes externes.
En cas de dubte disposem del següent mail: infeccioses@santpau.cat
Recerca i formació
Els membres de la Unitat han col·laborat en publicacions relacionades amb la TB i participen activament en estudis i assaigs clínics nacionals i internacionals i han participat en la redacció d’una guia de pràctica clínica sobre el maneig de la TB resistent.
Quant a la formació continuada assisteixen anualment a les Jornades internacionals de Tuberculosi organitzades per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, altres reunions científiques específiques i organitzen un curs anual d’actualització en diagnosi i tractament de la tuberculosis.