Ruta de navegació

Actualitat

null Sant Pau s’adhereix al Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi

Actualitat
08/09/2023
Sant Pau s’adhereix al Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi

Avui, amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi que se celebra el 10 de setembre, l’Hospital de Sant Pau ha participat en la campanya “Obre els ulls. Acosta’t” amb l’Associació Després del Suïcidi – Associació de Supervivents (DSAS) habilitant una taula informativa al vestíbul del centre per oferir informació sobre la prevenció del suïcidi i els senyals d’alerta que poden ajudar a detectar persones en situació de risc. Ara fa 20 anys, Sant Pau va posar en marxa del primer pla pilot de detecció i prevenció del suïcidi, que va ser pioner a Catalunya i Espanya, i l’embrió de l’actual Pla de Prevenció del Suïcidi a Catalunya. 

L'any 2022 van morir per suïcidi 4.097 persones a l’Estat espanyol, un 3,95% més que l'any 2021, sent la primera causa de mort externa des de fa més de 15 anys, per sobre dels accidents de trànsit. A Catalunya, la xifra va ser de 607 persones, que representa una mitjana de 50 persones cada mes. Segons les dades del Departament de Salut de la Generalitat, el nombre d’episodis de conducta suïcida -ideacions serioses o temptatives- a Catalunya el 2022 va ser de 7.538. La cara positiva és que durant els sis primers mesos de 2023 els intents de suïcidi han baixat del 2,9%.   

La mort per suïcidi encara segueix sent ignorada socialment. Per això, el primer repte és canviar les creences i els mites sobre el suïcidi i de la persona que se suïcida. Parlar del suïcidi és la millor manera de prevenir-lo, i també parlar de les seves conseqüències, del patiment i dolor que recau sobre els supervivents. En aquesta línia va dirigida la campanya "Obre els ulls. Acosta't. Parla” de DSAS, on els supervivents que han viscut aquesta mort, volen aportar informació per abordar aquest problema de salut.

La DSAS va néixer fa més de 10 anys amb el suport del Servei de Psiquiatria de l'Hospital de Sant Pau per ajudar a canviar la manera de parlar del suïcidi i de les seves conseqüències i per promoure i millorar els sistemes de prevenció. Fins avui ja atès més de 4.200 supervivents.