El Servei de Cardiologia de Sant Pau, dirigit pel Dr. Xavier Viñolas, fa dos anys que està treballant per canviar el model d’atenció dels pacients portadors de DAIs i marcapassos cap un model de “medicina basada en el valor”. Tots els actors implicats (personal assistencial, no assistencial, indústria, administració, etc..) s’organitzen al voltant del procés assistencial del pacient, buscant resultats que aportin valor.
En aquest sentit amb la indústria que produeix desfibril·ladors implantables es busquen solucions conjuntament per tal que els professionals assistencials puguin centrar-se en la pràctica clínica deixant de banda tasques que no aporten valor, com ara la recollida de dades, tasques purament administratives, o tasques “automatitzables” per algoritmes d’anàlisi. D’altra banda, s’involucra a la indústria a assumir un risc compartit amb l’Hospital.
Aquesta nova manera de relació amb la indústria de la Salut, anomenada medicina de valor, ha cridat l’atenció de la Universitat de Harvard, EUA, que ha convertit la pràctica de Sant Pau en un cas d’estudi en la seva prestigiosa Escola de Salut Pública, Harvard TH Chan School of Public Health.
Canvi de model
Habitualment la indústria tècnica del sector de la Salut es dedica a vendre productes als centres hospitalaris i a oferir un servei postvenda. Cada marca, en aquest cas de desfibril·ladors implantables, té un web i format propis que emmagatzema les dades que han generat els dispositius de manera diferent. Treballant així, per exemple, la infermeria del Servei de Cardiologia ha d’entrar en les diferents pàgines de les diferents marques dels aparells per recollir aquestes dades i introduir-les –en moltes ocasions manualment – en les històries clíniques dels pacients, i això és una tasca de poc valor afegit per als professionals.
Vist el que anteriorment s’exposa, l’equip de la Unitat d’Arítmies del Servei de Cardiologia de Sant Pau va decidir fer les coses d’una altra manera. La primera decisió va ser proposar les compres de dispositius conjuntament amb els serveis associats en funció de la població de l’Hospital de Sant Pau, enlloc de fer compres individuals de dispositius a mesura que es necessitaven. Amb aquesta decisió es va aconseguir que la indústria facilités els sistemes de control remot dels dispositius, els serveis d’assistència per assegurar que el pacient rebia l’aparell i que funcionava correctament i que assumís les possibles complicacions tècniques.
Pagament en base a resultats
El pagament dels dispositius i els serveis associats es van negociar de tal manera que la indústria va acceptar rebre la seva compensació en base als resultats obtinguts. Es van posar com a valors a tenir en compte:
- La disminució de visites hospitalàries, de complicacions durant la cirurgia i de descarregues inadequades del desfibril·lador.
- L’augment de la satisfacció i qualitat de vida del pacient.
- La col·laboració entre Sant Pau i la indústria han permès la sostenibilitat econòmica del projecte (pagament poblacional estable)i una reducció notable de la carrega assistencial, tot això acompanyat d’una millora notable dels resultats en salut d’aquests pacients.
Aquest projecte de col·laboració va ser finalista en els European Silver Economy Awards 2018
Subscriu-te al butlletí