Notícies de l’Hospital de Sant Pau
Avui, 3 de maig, celebrem a Sant Pau l’efemèride de l’OMS del Dia Mundial de l’Asma. Per aquest motiu, la Unitat d’Asma del Servei de Pneumologia i Al·lèrgia ha organitzat un seguit d’activitats al vestíbul de l’Hospital amb la intenció de donar a conèixer i educar per aconseguir una millor qualitat de vida d’aquelles persones que pateixen asma, una malaltia que afecta el 5% de la població de l’Estat. Durant la tarda, de 17 a 19 hores, es farà a la sala d’actes de l’Hospital, una sessió divulgativa al voltant d’aquesta malaltia.
L’asma és una malaltia respiratòria crònica que no té cura i pot aparèixer a qualsevol edat. Els símptomes més comuns acostumen a ser la sensació de dificultat per respirar, de pressió i xiulets al pit, tos seca, que empitjora durant la nit i la matinada. Els pacients poden patir atacs d’asma, que acostumen a alternar amb períodes asimptomàtics, o bé crisis d’asma quan els símptomes apareixen de manera sobtada.
Els símptomes de l’asma poden anar disminuint amb el pas del temps, o bé es poden anar controlant les crisis que el pacient pateix amb tractaments específics. A Catalunya afecta el 5% dels adults i al 10% dels nens, però pot aparèixer a qualsevol etapa de la vida.
Fa deu anys la SEPAR, Societat Espanyola de Pneumologia, va impulsar la creació de les Unitats d’Asma als Serveis de Pneumologia. “La raó d’aquesta acció és perquè l’asma pot arribar a ser una malaltia greu, al voltant del 5% de les persones afectades pateixen una malaltia especialment agressiva. L’abordatge diagnòstic i terapèutic d’aquests pacients requereix de recursos específics i, molt particularment, d’uns coneixements superespecialitzats per seleccionar les persones candidates a rebre tractaments especials com ara els fàrmacs biològics” explica el Dr. Vicente Plaza, director del Servei de Pneumologia i Al·lèrgia de Sant Pau. “El maneig d’aquests afectats és especialment complex, avui en dia disposem de cinc tractaments biològics que ens obliguen a fer una selecció rigorosa del malalt candidat a rebre’ls i per això es necessiten uns recursos diagnòstics específics i, particularment, uns coneixements complementaris a l’especialitat imprescindibles per fer aquesta valoració diagnòstica i terapèutica d’una forma acurada” puntualitza el Dr. Plaza.
Pioners en la creació de la Unitat d’Asma
La primera Unitat d’Asma que es va acreditar de l’Estat va ser la de Sant Pau, “perquè històricament a l’Hospital ja feia molts anys que hi havia el que anomenàvem la clínica d’asma, que aglutinava un grapat de professionals, metges i infermeres, especialitzats en el tractament de la malaltia asmàtica”, especifica el director del Servei de Pneumologia i Al·lèrgia.
L’objectiu principal que té la Unitat d’asma, a banda dels aspectes docents i d’investigació clínica i bàsica, és assistencial. Per una banda, assegurar l’assistència, diagnòstic i tractaments especials de les persones amb asma greu i, per l’altra, cohesionar l’assistència de l’asma lleu en tot el nostre territori treballant amb els equips d’atenció primària.
La Unitat està formada per pneumòlegs, al·lergòlegs amb dedicació a temps complet i parcial, tècnics de laboratori i becaris d’investigació en nombre variable. I també personal d’altres Serveis com pediatres, otorinolaringòlegs, immunòlegs i farmacèutics i especialment infermeria especialitzada en respiratori; la Unitat també compta amb la figura d’una gestora de casos d’asma greu.
Aquesta Unitat dóna assistència de les persones afectades, o amb sospita de patir malalties respiratòries relacionades amb l’asma, la hiperresposta bronquial i/o els processos al·lèrgics, especialment els respiratoris. Específicament:
- Diagnostica, atén i controla els pacients amb asma o al·lèrgies respiratòries.
- Coordina activament la docència de pre i postgrau de l’asma.
- Contribueix a l’adequació assistencial, elaborant protocols i guies de maneig de la malaltia, per a la millora assistencial, així com per a l’eficiència i abaratiment de costos.
- Participa en campanyes de divulgació i educació de la societat pública per a un millor coneixement i prevenció de la malaltia.
- Coordina l’assistència, docència i investigació relacionada amb l’asma en l’àmbit de la medicina d’atenció primària de l’àrea d’influència sanitària dependent de l’Hospital.
- Participa activament en les societats científiques i grups nacionals i internacionals implicats en el maneig i investigació de la malaltia asmàtica i de l’al·lèrgia respiratòria.
- Lidera la investigació clínica i la translacional, i col·labora amb la investigació bàsica (Laboratori de pneumologia experimental i Servei d’Immunologia) del camp del coneixement relacionat (asma i al·lèrgia respiratòria).
Està dotada per a la realització d’espirometries, mesurament de FENO, rinomanometria, proves de provocació bronquial inespecífica (metacolina, histamina, exercici) i específica a al·lèrgens, proves al·lèrgiques cutànies, obtenció i processament de l’esput induït, proves de provocació nasal i conjuntival, i rinoscòpia. Programa d’educació d’asma i cessació del tabaquisme.
Ja està disponible i actualitzada la Guia GEMA versió 2022
Coincidint amb el dia Mundial de l’Asma es fa pública la GEMA (Guía Española para el Manejo del Asma) de la qual el Dr. Plaza és el coordinador del Comitè Executiu. Tot un referent internacional d’aquesta malaltia, amb 25 anys de trajectòria, avalada per experts provinents de 17 societats científiques espanyoles i internacionals que treballen conjuntament per a millor el control i qualitat de vida de les persones amb asma mitjançant l’increment de la formació tècnica dels professionals sanitaris que han d’atendre’ls, i en particular d’aquells aspectes relacionats amb la prevenció i valoració diagnòstica-terapèutica de la malaltia.
Guia disponible a www.gemasma.com
Activitats a l’Hospital
Al vestíbul (de 9 a 13 h)
La Unitat d’Asma i Al·lèrgia del Servei de Pneumologia de l’Hospital ha preparat un estand al hall, adreçat al públic en general, on s’efectuaran les següents activitats:
- Possibilitat de fer preguntes sobre la patologia asmàtica a pneumòlegs, al·lergòlegs i infermers experts en el tema.
- Informació educativa de l’asma i de l’al·lèrgia amb fulletons i pel·lícules.
- Bombolla d'aire pur: activitat de trobada amb professional sanitari (infermera, pneumòleg, al·lergòleg).
- Activitat de realitat virtual sobre allò que senten els pacients asmàtics
- Activitat de “pedalejar per l'asma” als Alps
Altres activitats més.
A la sala d’actes (de 17 h a 18.50 h)
Sessió divulgativa on diferents especialistes aclariran temes tan diversos com asma i al·lèrgia, consells per als pares per fer front a l’asma en la infantesa, pautes de relaxació, l’experiència d’un pacient explicada en primera persona i els dubtes habituals sobre aquesta malaltia.
Altres notícies:
-
04/12/2024Finalitza amb èxit la Jornada de la Direcció Infermera 2024 a l’Hospital de Sant PauLlegir notícia
-
04/12/2024Sant Pau, Premi CSC Impulsa 2024 per un projecte de Cardiologia amb IALlegir notícia
-
03/12/20243 de desembre - Dia Internacional del 3DLlegir notícia
-
03/12/2024Concert de Nadal de la Coral del Col·legi de Metges de Barcelona i de l’Hospital de la Santa Creu i Sant PauLlegir notícia