Ruta de navegació

Actualitat

null Sant Pau celebra els 140 anys del naixement de la Neurologia amb una exposicio commemorativa

Actualitat
07/06/2022
Sant Pau celebra els 140 anys del naixement de la Neurologia amb una exposició commemorativa

El Servei de Neurologia del centre va ser el primer de tot l’Estat.

Aquest matí s’ha inaugurat l’exposició “140 anys del naixement de la Neurologia. Dr. Lluís Barraquer i Roviralta, primer neuròleg del país”, al vestíbul de l’Hospital de Sant Pau, per commemorar la creació d’aquesta especialitat mèdica l’any 1882 amb el primer Servei de Neurologia de Catalunya i també de tot l’Estat. La mostra està organitzada per la Fundació de Gestió Sanitària de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, la Societat Espanyola de Neurologia i el seu Museu Arxiu Històric, i és un homenatge al Dr. Barraquer recollint diversos materials, arxius i fotografies de l’època. Es pot visitar fins al proper 27 de juliol i l’entrada és lliure. 

En l’acte inaugural han intervingut el Dr. José Miguel Láinez, president de la Sociedad Española de Neurologia; la Dra. Elvira Munteis, presidenta de la Societat Catalana de Neurologia; la Dra. Xènia Acebes, directora assistencial de Sant Pau; el Dr. Albert Lleó, director del Servei de Neurologia de Sant Pau; i la Dra. Tey Barraquer, metgessa jubilada i besneta del Dr. Barraquer.

El Dr. Robert Belvís, director de la Unitat de Cefalees del Servei de Neurologia de l’Hospital de Sant Pau i comissari de l’exposició, assenyala que “la mostra commemora el naixement de la Neurologia i també homenatja el Dr. Lluís Barraquer i Roviralta, qui el 1882 va crear una consulta dedicada només a pacients amb patologies del cervell i de la medul·la espinal al nostre Hospital, que amb el temps va esdevenir el primer Servei de Neurologia de Catalunya i d’Espanya”. 

“El Dr. Lluís Barraquer i Roviralta, amb la creació de la primera consulta de Neurologia a l’Hospital de Sant Pau, va impulsar el naixement de la nostra especialitat fa 140 anys, esdevenint el pare de la Neurologia moderna a Espanya. A més, va ser l’iniciador d’una dinastia de prestigiosos neuròlegs, entre els què hi ha el seu fill, Lluís Barraquer i Ferré, fundador i primer president de la Sociedad Española de Neurologia el 1949, y el seu nét, Lluís Barraquer i Bordas, també president de la Sociedad. El llegat del Dr. Barraquer, però també el de la seva descendència, han marcat el desenvolupament de la Neurologia a Espanya, motiu pel qual aquesta mostra és més que merescut homenatge a la seva figura. Per tant, per a la Sociedad Española de Neurologia, és tot un honor haver pogut organitzar aquesta exposició, juntament amb la Fundació de Gestió Sanitària de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau”, destaca el Dr. José Miguel Láinez, president de la Sociedad Española de Neurologia.

Per la seva banda, la Dra. Elvira Munteis, presidenta de la Societat Catalana de Neurologia, en línia amb els altres ponents, no ha dubtat en dir que "sens dubte el Dr. Lluís Barraquer i Roviralta va ser una figura cabdal en el naixement de la Neurologia catalana. Recordar la seva figura i les seves aportacions ens esperona com a societat científica a continuar treballant per a una Neurologia catalana d'excel·lència i referent arreu".

Al llarg dels anys, Sant Pau sempre ha estat un centre a l’avantguarda de l’especialitat i, segons el Dr. Alberto Lleó, director del Servei de Neurologia de l’Hospital de Sant Pau, “avui  som capdavanters en el diagnòstic i tractament de les malalties neurològiques, com el trastorns del moviment, l’Alzheimer, el Parkinson, les cefalees o les malalties neuromusculars. De fet, el Servei està especialitzat en unitats monogràfiques centrades en cadascuna d’aquestes malalties i ha integrat els darrers avenços a l’assistència. En els propers anys les malalties neurològiques seran molt freqüents per l’envelliment de la població i serà un repte com integrar les eines digitals per fer més fàcil el seu diagnòstic i el seu tractament”. 

 

 

 

Un homenatge al pare de la neurologia moderna

Després de llicenciar-se en Medicina, el Dr. Barraquer i Roviralta va fer diverses estades a París on va mantenir contacte amb les primeres figures neurològiques de l’època i també va aprendre de dos grans mestres a Catalunya: el seu germà, l’oftalmòleg Dr. Josep Barraquer, gran coneixedor de l’anatomia del sistema nerviós; i el Dr. Bartomeu Robert, prestigiós internista aficionat a la neurologia clínica, qui arribaria a ser alcalde de Barcelona.

L’any 1881 va entrar al cos facultatiu de l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona i el 1882 va crear el Dispensari d’Electroteràpia, el primer de l’Estat espanyol i de Catalunya dedicat a la Neurologia. Anys després, el dispensari es va dir Servei de Neurologia i Electroteràpia, per acabar perdent la segona denominació.

El Dr. Barraquer va imposar, per primer cop al nostre país, l’obligació d’intervenir determinades lesions cerebrals i d’oferir a aquests pacients l’única possibilitat de curació que existia per a ells. A partir del 1910, va fer intervenir una sèrie de pacients amb epilèpsia focal, gairebé tots d’origen traumàtic, que consistien en excisions de les àrees corticals afectades per la lesió de la cicatriu, fet que va afavorir el naixement de la Neurocirurgia a Catalunya. Un dels seus màxims exponents va ser el Dr. Manuel Corachán i Llort, qui el 1936 ja practicava regularment aquestes intervencions a Sant Pau i que va morir durant la Guerra Civil espanyola.

L’any 1885 el Dr. Barraquer es va interessar pel sistema nerviós perifèric i va publicar el seu primer article: “Paràlisi perifèrica de les quatre extremitats”, a la Gaceta Médica Catalana. També destaca el seu estudi d’una malaltia anomenada atròfia del teixit cel·lular adipós, coneguda com a Síndrome de Barraquer-Simmons. A la seva mort el 1928, el Dr. Lluís Barraquer i Roviralta va deixar un extens arxiu fotogràfic i anatòmic amb més de 2.000 imatges de patologia neurològica, quelcom inèdit en aquella època. A més, va iniciar una nissaga de neuròlegs: el seu fill, el Dr. Lluís Barraquer i Ferrer, i el seu net, el Dr. Lluís Barraquer i Bordas, també van dirigir el Servei de Neurologia de Sant Pau.