“El nou pas en l’evolució de la IA és la seva aplicació en la imatge de ressonància magnètica (RM) combinada amb computació per obtenir imatges sintètiques. Aquesta tecnologia permet obtenir imatges en una sola adquisició davant les múltiples que necessiten els equips convencionals i som el primer Hospital d’Espanya i un dels pocs a Europa a aplicar les quantificacions o dades de la RM que fins ara estaven restringides només a la recerca a la pràctica clínica diària. Això permet fer diagnòstics molt més ràpids i molt més acurats i augmentar la nostra capacitat d’estudiar més pacients en el mateix període de temps”, explica el Dr. Josep Munuera, director del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital de Sant Pau i director del Grup de Recerca en IA de l’Institut de Recerca Sant Pau.
Això és possible gràcies a la solució de software de post processament Smart Quant, desenvolupada de manera conjunta per SyntheticMR i Philips, dues companyies internacionals líders en el seu sector, que combina la potència de la IA amb la precisió de la ressonància magnètica quantitativa.
En els últims 20 anys la RM quantitativa ha demostrat importants beneficis en la recerca per a una comprensió més profunda del cervell, (més enllà de les imatges en escala de grisos), però la seva aplicació a la pràctica clínica estava limitada per la complexitat i la manca d’integració amb sistemes existents. La tecnologia Smart Quant -combinant la IA SmartSpeed de Philips i el software SyMRI de SyntheticMR- supera aquestes barreres i facilita la seva integració en el flux de treball clínic.
De fet, és l’única tecnologia capaç de produir imatges de ressonància magnètica sintètiques i de ressonància magnètica quantitativa. “Tradicionalment, si volem aconseguir diferents tipus de seqüències (imatges) de RM diferents, hem de realitzar una adquisició diferent per a cadascuna. Amb aquesta tecnologia, podrem obtenir totes aquestes seqüències a partir d’ una única adquisició. a partir d’aquí es fan computacions matemàtiques per generar de forma sintètica -és a dir, de forma no real, però basada en dades reals-, una segona imatge, una tercera, una quarta, una cinquena i una sisena,...”.
Això suposa una reducció significativa del temps d’adquisició de les imatges, que passa dels 20 minuts de la RM convencional a només 3 minuts. “El pacient passa menys temps a la RM, reduint la probabilitat de moviments que puguin interferir en la qualitat de les imatges, i és especialment avantatjós en pacients que pateixen claustrofòbia o ansietat o que arriben inestables o agitats”. A més, segons el Dr. Munuera, també “permet augmentar la capacitat d’estudiar a més pacients en el mateix període de temps i, per tant, escurçar les llistes d’espera. Sense oblidar que aquestes quantificacions poden aplicar-se a la pràctica clínica en el seguiment d’algunes malalties, com l’ictus”.
Un 70% menys de temps en el protocol de pacients d’ictus
Aquest tipus de tecnologia ja ha demostrat tenir importants beneficis en la recerca, per la seva combinació de qualitat i quantificació de les imatges. Sant Pau és el primer centre a Espanya i uns dels pocs a Europa que disposa d’aquest software, i ja l’ha aplicat a 48 pacients del circuit ràpid d’ictus.
Segons el Dr. Munuera, “el circuit d’ictus ràpid de l’Hospital de Sant Pau té com a objectiu dur a terme un estudi de ressonància magnètica neurorradiològica en un termini inferior a 14 dies des de la consulta del pacient per símptomes per identificar canvis microscòpics i pacients amb presència d’un infart menor o alteracions no visibles en tècniques d’urgència (TC), com les microhemorràgies”.
Aquests pacients s’estudien amb un protocol ràpid d’imatges per RM que inclou seqüències estàndard, difusió i angiografia per ressonància magnètica intracranial. En aquests casos també s’han fet seqüències de RM sintètica. “La seqüència permet reemplaçar les seqüències estàndard, reduint el temps del protocol en aproximadament un 70%”, explica el Dr. Munuera. “Per altra banda, s’està caracteritzant quantitativament els pacients amb infart agut, per poder definir el moment exacte de l’infart mitjançant imatges sintètiques”. Més endavant, Sant Pau té previst ampliar l’aplicació d’aquesta tecnologia de RM a pacients amb tumors cerebrals i malalties neurodegeneratives.