Ruta de navegació

Efemerides

Efemèrides de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
Efemèrides de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
Efemèrides de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
Després de sis segles de camí, l’Hospital té un passat ple de fites que conformen una part important de la història de la medicina del nostre país. Exemple d’elles són:

1401

Constitució Hospital Santa Creu al carrer Hospital. 

 

1930

Inauguració de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau al Recinte Modernista Sant Pau.

 

1937

S’introdueix la innovadora tècnica de tractament de ferides de guerra del Dr. Josep Trueta.

 

1964

Primer programa de formació per a metges residents de l’Estat, conjuntament amb la Fundació Jiménez Díaz, l’Hospital General de Asturias i l’Hospital Puerta de Hierro.

 

1967

Primer Servei d’Urgències de Barcelona. Director del Servei Dr. Vicenç Artigas.

 

1968

Es recupera la Facultat de Medicina de la Univeristat Autònoma de Barcelona als pavellons de l’Hospital de Sant Pau.

Primera Unitat de Coronària de l’Estat. Director del Servei Dr. Modest Garcia Moll.

 

1976

Primer trasplantament de moll d’os de l’Estat. Dr. Andreu Domingo, Dra. Isabel Badell i Dr. Josep Cubells.

 

1984

Primer trasplantament de cor de l’Estat. Dr. Josep Maria Caralps.

 

1991

Fundació de Gestió Sanitària.  Generalitat a la FP. Es crea la FGS. Compromís finançar el nou Hospital.

 

1995

Es crea la primera base de transport pediàtric en helicòpter de Catalunya a Sant Pau. El primer vol d’aquesta unitat va ser el 29 de setembre de 1995 entre l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i Sant Pau. La base aèria formava part del SEM pediàtric nascut el mateix any que comptava amb dues unitats terrestres, una a l’Hospital de Sant Joan de Déu i l’altra a l’Hospital de la Vall d’Hebron.

 

2004

Sant Pau i el Centre de Psicoteràpia de Barcelona inicia el primer pla de detecció i prevenció del suïcidi de l’Estat que té el seu radi d’acció a l’Àrea assistencial Barcelona dreta. Aquest pla va ser l’embrió del Pla de Detecció i Prevenció del Suïcidi de Catalunya.

 

2010

Inauguració Nou Hospital.

 

2012

Neixen per primera vegada al món uns bessons sense predisposició a patir càncer de còlon hereditari aplicant una nova variant de Diagnòstic Genètic Preimplantacional. Aquesta fita és fruit d’un treball de col·laboració entre Sant Pau i la Fundació Puigvert. Dr. Joaquim Calaf, director del Servei de Ginecologia i Obstetrícia.

 

Neix a Sant Pau la primera Associació de l’Estat de Supervivents al Suïcidi (desembre)

“Després del Suïcidi - Associació de Supervivents (DSAS)” té com objectiu donar suport per afrontar el dol després d’una mort propera per suïcidi.

 

2014

Sant Pau crea la primera coral amb pacients afectat per afàsia de l’Estat. La coral Canta Sant Pau neix de l’interès dels pacients afàsics que havien seguit tractament amb musicoteràpia després d’haver patit un dany cerebral agut.

 

2015

Sant Pau tracta per primer cop en el món una pacient psiquiàtrica amb esquizofrènia amb la tècnica de l’estimulació cerebral profunda (ECP). Projecte de col·laboració entre el Servei de Psiquiatria i Neurocirurgia. Dr. Enric Alvarez, director del Servei de Psiquiatria i Dr. Joan Molet, director de Servei de Neurocirurgia.