Investigadors del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV) de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC) a l'Institut de Recerca Biomèdica Sant Pau (IIB Sant Pau) han publicat una revisió a la prestigiosa revista de Cardiologia European Heart Journal, sobre el potencial dels RNA no codificants com a font de biomarcadors per a la predicció i monitorització de la resposta a les teràpies cardiovasculars.
El treball, s'emmarca dins de la necessitat clínica actual de noves eines que donin suport a la presa de decisions i facilitin la transició des de l'atenció convencional a la medicina cardiovascular de precisió, segons indiquen els investigadors del CIBERCV David de Gonzalo Calvo i Vicenta Llorente Cortés, del grup de Lípids i Patologia Cardiovascular de l'IIB Sant Pau.
D'aquesta manera, un test sanguini basat en ncRNAs circulants podria constituir una eina útil que informi sobre la predisposició del pacient a respondre a un determinat tractament. David de Gonzalo, tot i això, indica que "la incorporació del transcriptoma no codificant en la medicina cardiovascular personalitzada requereix investigacions addicionals que permetin corroborar els resultats observats fins a la data".
La teràpia cardiovascular guiada per biomarcadors constitueix un enfocament molt interessant per a la selecció del tractament adequat a cada pacient, però els resultats de publicacions recents encara llancen dubtes sobre la seva possible aplicació.
Buscant una empremta molecular precisa del fenotip del pacient
En els darrers anys, el transcriptoma humà no codificant ha sorgit com una nova oportunitat per al descobriment de biomarcadors. La signatura d’ARN no codificant (ncRNA) podria proporcionar una empremta molecular precisa del fenotip del pacient, perquè han estat identificats de manera estable en els fluids corporals i el seu perfil d'expressió varia en diferents estats fisiològics i patològics. Per això, aquestes molècules han estat proposades com a nous biomarcadors no invasius.
En efecte, l’evidència prèvia suggereix el potencial dels ncARN circulants en el diagnòstic i el pronòstic de la malaltia cardiovascular, però aquest camp d’investigació no ha estat revisat prèviament. “En el present treball abordem de manera crítica aquestes investigacions, destaquem les limitacions metodològiques i conceptuals i proposem les passes necessàries per la incorporació dels ncARN en la teràpia guiada per biomarcadors”, indica David de Gonzalo.
La influència de l'activitat física sobre els biomarcadors a estudi
A més, l’investigador i Vicenta Llorente-Cortés, del CIBERCV, han publicat recentment un altre estudi, en col·laboració amb el Dr. Eduardo Iglesias Gutiérrez de la Universitat d’Oviedo, que també incideix en el potencial dels microARN circulants com biomarcadors cardíacs emergents, així com l’enteniment de la resposta molecular a l’exercici i les seves implicacions per a la salut.
En el treball “Circulating microRNAs as emerginc cardíac biomakers responsive to acute exercise”, publicat a International Journal of Cardiology, s’apunta a la influència de l’activitat física sobre els biomarcadors cardíacs, tan clàssics com emergents, contribuint a l’evolució de microARN circulants específics a millorar la pressa de decisions i desenvolupar noves estratègies terapèutiques.
Aquest estudi ha comptat amb la participació d’investigadors del CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES), la Universitat d’Oviedo, la Universitat San Pablo CEU de Madrid i la Universitat Autònoma de Xile, entre altres institucions.
Enllaç als articles de referència
Circulating non-coding RNAs in biomarker-guided cardiovascular therapy: a novel tool for personalized medicine? David de Gonzalo-Calvo, Angela Vea, Christian Bär, Jan Fiedler, Liam S Couch, Carlos Brotons, Vicenta Llorente-Cortes, Thomas Thum.
Circulating microRNAs as emerging cardiac biomarkers responsive to acute exercise
David de Gonzalo-Calvo, Alberto Dávalos, Manuel Fernández-Sanjurjo, Laura Amado-Rodríguez, Susana Díaz-Coto, Cristina Tomás-Zapico, Ana Montero, Ángela García-González, Vicenta Llorente-Cortés, Maria Eugenia Heras, Araceli Boraita Pérez, Ángel E. Díaz-Martínez, Natalia Úbeda, Eduardo Iglesias-Gutiérrez
Subscriu-te al butlletí