Ubicat al Campus Salut Sant Pau, és un centre de recerca biomèdica d’excel·lència adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) des de 2009, i des de 2011 és centre del sistema CERCA de Catalunya.
L’Institut està format per personal propi i adscrit, que desenvolupa la seva recerca en grups multidisciplinaris de recerca bàsica i clínica, procedents de les entitats agermanades ubicades al campus Salut Sant Pau i el seu entorn. Això fa, que estigui també reconegut des de 2011 com un centre d’investigació sanitari d’alt nivell orientat a desenvolupar noves tècniques i processos mitjançant la innovació sanitària.
El Patronat, màxim òrgan de govern de la Fundació de Gestió de l’Institut, està integrat per la Fundació de Gestió Sanitària de l'Hospital de Sant Pau, la Fundació Privada de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona.
L’Institut de Recerca canalitza les demandes i necessitats de la comunitat científica, vetlla per l’equitat en l’assignació de les necessitats dels investigadors (espais, personal, recursos materials, etc) i promou la difusió dels resultats de la recerca a la pràctica clínica. Des de 2011 és centre del sistema CERCA de Catalunya. Actualment, és un dels centres catalans més actius en la producció de treballs d’investigació, sobretot pel que fa a la investigació traslacional i la integració de nous descobriments a la pràctica assistencial.
Les 9 institucions que formen part de l’IR Sant Pau són:
- Fundació de Gestió Sanitària de l’Hospital de la Sant Creu i Sant Pau.
- Fundació Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
- Fundació Privada de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
- Universitat Autònoma de Barcelona.
- Fundació Puigvert.
- Banc de Sang i Teixits.
- Centre Cochrane Iberoamericà.
- Equip d’Atenció Primària Sardenya, SLP.
- Agència de Salut Pública de Barcelona.
Són aliats naturals que, per proximitat i història, han realitzat conjuntament treballs d’investigació o col·laboren en altres àmbits científics. La seva integració en l’IR Sant Pau suposa un gran salt qualitatiu per impulsar la recerca traslacional, que fa de pont entre la investigació bàsica i la clínica.
L’edifici de recerca, inaugurat el 15 de novembre de 2018, es va construir dins el mateix campus Salut Sant Pau, i això permet la contínua relació dels investigadors i investigadores, tant bàsics com clínics, i disposa de 9.681 m2 repartit en cinc plantes amb modernes dependències dedicades a recerca. Està concebut i dissenyat, amb elevats criteris mediambientals i funcionals i principalment construït amb materials prefabricats, modulars i fàcilment reciclables.
El juny de 2020, l’edifici de l’Institut de Recerca Sant Pau va obtenir la certificació LEED GOLD de l’U.S. Green Building Council, que identifica l’edifici com un exemple d’eficiència energètica i sostenibilitat, tant en la seva construcció com en la seva vida útil i, demostra el lideratge de la Institució a favor de la racionalitat energètica i la transformació cap a una edificació més sostenible.
ÀREES DE RECERCA
La incorporació de noves tecnologies que faciliten determinar el perfil molecular i la regulació gènica, ha donat lloc a una recerca innovadora de les malalties del cor i altres patologies cardiovasculars com les arrítmies, aneurismes de l’aorta, malalties vasculars, trombosi, etc. La gran diversitat de grups en aquesta àrea dona una ampla visió a la recerca en curs, ja sigui provant l’efectivitat de nous marcadors (com en la recerca de les bases metabòliques i genètiques de les malalties cardiovasculars) o desenvolupant aplicacions terapèutiques a curt termini. Abans de la translació final als humans, molts del avenços en aquesta àrea son validats en models animals, incloent-hi mamífers petits i grans (porcs).
Grups de recerca
• Genòmica de les Malalties Complexes
• Cardiologia Clínica i Translacional
• Fisiopatologia de les malalties caracteritzades per alteracions lipídiques
• Patologia Molecular i Terapèutica de les Malalties Aterotrombòtiques i Isquèmiques
• Biomarcadors de l’Evolució de la Malaltia Cardiovascular
• Regulació del Ritme i la Contracció Cardíaca
• Lípids i Patologia Cardiovascular
• Mecanismes reguladors del remodelat cardiovascular
MALALTIES NEUROLÒGIQUES, NEUROCIÈNCIA I SALUT MENTAL
Aquesta àrea abasta la recerca en trastorns neurològics, mentals i desenvolupament neurològic. Entre aquestes es troben l’ictus, malalties neuromusculars, malalties neurodegeneratives, esquizofrènia, depressió i dolor crònic. S’utilitzen una gran varietat de tècniques en neurociències. Alguns grups treballen sobre les bases genètiques de les malalties neurològiques, la identificació de biomarcadors, neuroimatge, mètodes neuroquirúrgics, estimulació cerebral profunda o ciències òmiques, mentre que altres grups treballen en models de dolor, biologia de la sinapsi o neurofarmacologia. En aquesta àrea s’analitzen grans cohorts de població de pacients amb seguiment clínic i es realitzen nombrosos assajos clínics.
Grups de recerca
• Farmacogenòmica i Genètica Neurovascular
• Malaltia del Parkinson i Trastorns del Moviment
• Investigació Farmacològica en Humans
• Neurobiologia de les Demències
• Fisiologia Molecular de la Sinapsi
En aquesta àrea es duu a terme una àmplia gama d’investigacions sobre el càncer, particularment en càncer de cap i coll, mama, ovaris, endometri, sarcomes i càncers colorectals i hematològics.
La recerca abasta diversos camps, amb disciplines que van des de la investigació genètica sobre síndromes de predisposició al càncer, a teràpies avançades com l’administració dirigida de fàrmacs amb nanopartícules, desenvolupament preclínic de nous agents antitumorals en ratolins amb models específics de malalties, immunoteràpia amb cèl·lules CAR-T, teràpia gènica, reposicionament de fàrmacs i marcadors moleculars predictius.
S’utilitza la seqüenciació de nova generació per identificar nous factors pronòstics o de resposta i es porten a terme un gran nombre d’assaigs clínics realitzats pels nostres investigadors clínics, incloent-hi assaigs de Fase I, II i III amb nous fàrmacs antitumorals.
Grups de recerca
• Recerca Clínica en Medicina Transfusional
• Síndromes de reparació del DNA i predisposició al càncer
• Oncogènesis i fàrmacs antitumorals
• Patologia Molecular del Càncer Ginecològic
• Otorrinolaringologia i Càncer de Cap i Coll
• Oncologia Ginecològica i Peritoneal (GOGyP)
• Hematologia Oncològica i Trasplantament
L’Hospital de Sant Pau és un hospital terciari i universitari d’alta complexitat que, juntament amb la Fundació Puigvert, cobreix totes les especialitats mèdiques. Aquesta complexitat dona lloc a una gran varietat de recerca biomèdica traslacional per la millora de l’atenció al pacient en varis camps, incloent-hi processos inflamatoris o immunològics i en factors lligats al sistema immune, osteoporosi, nefrologia, cirurgia, degeneració macular relacionada amb la edat, malalties infeccioses i microbiològiques, diabetis, malaltia de la hipòfisi i altres malalties del sistema endocrí, malalties respiratòries o recerca en salut perinatal, així com enfocs clínics basats en teixits i cèl·lules humanes. L’objectiu principal d’aquesta àrea es la medicina traslacional basada en l’evidència i la millora assistencial del pacient.
Grups de recerca
• Medicina Perinatal i de la Dona
• Medicina Regenerativa i Bioenginyeria de Teixits
• Cirurgia General i Digestiva
• Endocrinologia, Diabetis i Nutrició
• Microbiologia i Malalties Infeccioses
• Dany multiorgànic i reumatologia
• Malalties Respiratòries Cròniques (GREC)
EPIDEMIOLOGIA, SALUT PÚBLICA I ATENCIÓ PRIMÀRIA
La recerca en aquesta àrea està centrada en l’estudi de la salut de la població i els seus determinants socials, polítics i mediambientals amb especial atenció a les desigualtats i les seves conseqüències. Avalua l’eficàcia i l’impacte en la salut de les polítiques i intervencions públiques, així com la promoció de la medicina pràctica basada en l’evidència per a fer més eficaç, apropiada i segura la intervenció sanitària. També és important el desenvolupament i l’avaluació de mètodes o estratègies per millorar la generació, avaluació, comunicació i transferència d’evidències científiques. En aquesta àrea estudiem també l’epidemiologia de les malalties transmissibles en la població de Barcelona, amb especial atenció a l’impacte de les estratègies de prevenció i control desenvolupades.
L’ objectiu d’aquesta àrea és, per tant, aconseguir el benestar en la salut pública mitjançant la millora de les polítiques i la gestió mèdica.
Grups de recerca
• Epidemiologia Clínica i Serveis Sanitaris
• Avaluació de les Polítiques i Programes de Salut Pública
• Desigualtats en Salut Urbana
Aquesta secció inclou grups de recerca de l’Institut de Recerca Sant Pau i de la Fundació Puigvert que encara no han superat l’acreditació del Comitè Científic Extern de l’Institut.
Grups de recerca
• Processos Emergents de Malalties Prevalents
• Radiofísica i Radioprotecció
• Farmàcia
• Grup de Recerca en VIH i SIDA
• Urologia
• Recerca en l’Aparell Locomotor