Actualitat

null CASSANDRA

Actualitat
03/06/2024
Conferència del Dr. Trujillo sobre CASSANDRA amb motiu del Dia Mundial sense Tabac

El Dr. Juan Carlos Trujillo, director del Servei Mancomunat de Cirurgia Toràcica de l’Hospital de Sant Pau – Hospital del Mar, ha fet una conferència recentment sobre el programa de cribratge de càncer de pulmó en estadis inicials CASSANDRA al Complejo Asistencial Universitario de Salamanca, dins les activitats que aquest centre ha realitzat amb motiu del Dia Mundial sense Tabac. Com a co-coordinador del CASSANDRA, ha destacat la integració de la deshabituació tabàquica com a un dels seus eixos d’actuació del projecte. “Cada 20 minuts una persona mor a Espanya per un càncer de pulmó. No és el tumor més greu, però sí un dels que més tard diagnostiquem perquè els símptomes no apareixen fins que la malaltia està avançada”. 

CASSANDRA (Cancer Screening, Smoking Cessation and Respiratory Assessment) és un projecte pilot assistencial multicèntric liderat per la comunitat científica dedicada al diagnòstic, tractament i recerca en càncer de pulmó, en col·laboració amb associacions i fundacions de pacients afectats per aquesta malaltia. L’Hospital de Sant Pau i el Complejo Asistencial Universitario de Salamanca són dos dels més de 40 centres adherits a CASSANDRA, integrats al SNS, vinculats almenys a un CAP i amb una Unitat o consulta de deshabituació tabàquica. 

L’objectiu del projecte és demostrar la viabilitat del cribratge a Espanya, proporcionant l’evidència científica que reclama l’estratègia nacional de càncer per plantejar la implementació a escala nacional d’un programa poblacional de cribratge. Per això, considera imprescindible que el cribratge de càncer de pulmó se centri en el pacient, proporcionant una oportunitat única per a educar, prevenir, diagnosticar i deshabituar. Aquesta visió té diversos eixos d’actuació, entre els quals destaca la integració de la deshabituació tabàquica en el cribratge, la realització de proves funcionals respiratòries i l’aprofitament de la totalitat d’informació que aporta la TC de baixa dosi (TCBD) per completar una valoració global del fumador o ex fumador.