Sant Pau inaugura el primer accelerador lineal (AL) dels tres que rebra de la Fundacio Amancio Ortega a traves del CatSalut
Avui s’ha celebrat la instal·lació del primer dels tres acceleradors que la Fundació Amancio Ortega (FAO), ha donat, a través del CatSalut, a Sant Pau: un TrueBeam de la signatura Varian Medical Systems, que s'ha posat en marxa aquest mes. La Dra. Montserrat Ribas, directora del Servei de Radiofísica i Radioprotecció, i la Dra. Gemma Sancho, cap clínic del servei d’Oncologia Radioteràpica, han explicat aquest nou espai i les característiques de l’accelerador durant la inauguració amb la presència de Lluís Espinosa, director de l’Àrea Integral de Salut Barcelona Dreta del Consorci Sanitari de Barcelona; el Dr. Enric Argelagués, president de la Fundació de Gestió Sanitària de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; el Dr. Albert Salazar, director gerent de la Fundació de Gestió Sanitària de l’Hospital i Dr. Jordi Craven, director del Servei d’Oncologia Radioteràpica.
La Fundació Amancio Ortega (FAO), ha donat, a través del CatSalut, 18 acceleradors lineals (AL) d'última generació a alguns centres públics catalans. D'aquests, 3 AL s'instal·laran a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona. Està previst al llarg d'aquest any posar en marxa el segon i, a continuació, el tercer a principis de 2020, actualitzant així l'alta tecnologia en Radioteràpia a l’Hospital i mantenint-lo a l'avantguarda de les institucions de referència mundials.
La Radioteràpia externa amb equips d'alta energia s'inicia a Catalunya a l'Hospital de Sant Pau el 1957 amb el Dr. Antoni Subias Fages, director del Servei d'Oncologia, amb la posada en marxa d'una Unitat de cobaltoteràpia, també amb una donació, en aquella ocasió de la companyia Tabacs de Filipines. Va ser llavors, i amb motiu de la creació d'aquesta Unitat, que el Dr. Subias va introduir als físics en aquest centre. Avui precisament, s’ha instal·lat una placa amb el seu nom al Servei en honor a seva tasca desenvolupada a l’Hospital.
Actualment Sant Pau disposa de 4 AL que permeten tractar, mitjançant Radioteràpia externa a més de 2.000 pacients l'any. La Radioteràpia és una àrea tècnicament complexa i multidisciplinària que fa servir radiacions ionitzants i en la qual treballen conjuntament metges oncòlegs radioteràpics, radiofísics hospitalaris, tècnics en Radioteràpia i Dosimetria, infermeria i personal administratiu. Al llarg de tot el procés de Radioteràpia el que es pretén és administrar un tractament dissenyat per a cada pacient amb qualitat i amb seguretat en unes instal·lacions completament segures, també pels professionals.