


Amb més de sis segles d’història, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau fundat el 1401 ha estat testimoni i protagonista de les transformacions de Barcelona. La seva imatge és referent d'un espai d'acollida, cura i formació, tant a l’edifici gòtic del Raval com als pavellons modernistes de l’Eixample.
Des del segle XV, l’Hospital ha estat l’escenari d’un complex món laboral en el qual homes i dones han compartit feines i on tot un univers femení va ser present, duent a terme tasques sovint subordinades, però essencials pel funcionament de tot l’engranatge.
Aquesta exposició gira entorn la contribució de les dones en l’àmbit hospitalari amb la intenció de promoure la reflexió sobre els desafiaments actuals. Malgrat la presència majoritàriament femenina entre el personal, encara cal assolir la igualtat, reduir els desequilibris i impulsar la incorporació de la perspectiva de gènere en salut.
Durant molt temps, la de les dones ha estat una presència amagada. Però gràcies a elles, avui Sant Pau és també un referent en la incorporació de la perspectiva de gènere en salut.
LES DONES
ASSISTIDES
Durant els primers segles, les dones que ingressaven a l’Hospital per motius com la pobresa, l’abandonament, les malalties mentals o la maternitat i constituïen un grup minoritari entre els pacients. Els registres inicials d’entrades de malalts mostren una majoria d’homes: mariners, soldats, pelegrins o pagesos desplaçats.
L’orfandat i l’abandó van fer que les nenes fossin un grup molt nombrós a l’Hospital. La institució les acollia i intentava reincorporar les supervivents a la societat.
Amb el rigorós registre dut a terme per l’Hospital es creava un arxiu de dades que reflectia comportaments demogràfics i socials de la ciutat, actuant com un valuós testimoni de la vida al llarg dels diversos periodes històrics.


LES DONES
BENEFACTORES
El suport de les dones a la fundació i manteniment de l’Hospital de la Santa Creu es va manifestar no només en les contribucions de destacades benefactores de les elits catalanes, sinó també en les humils aportacions de dones anònimes que des dels inicis del segle XV, van donar impuls a la institució per caritat cristiana i per mandat evangèlic.
Totes elles mostren el compromís de la noblesa i de l’alta burgesia amb la construcció de l’Hospital, no tan sols com a forma de redempció a través de l’almoina, sinó també com una forma de manteniment de l’estatus social.
Amb les seves aportacions, cada una va contribuir a fer créixer l’Hospital i a seguir construint la imatge de la institució com a centre sanitari referent, tant en l'àmbit local com en l'estatal.


LES DONES
CUIDADORES
Gairebé des dels inicis de la institució, les dones s'encarregaven de la cuina hospitalària, la recol·lecció d'herbes i la confecció de roba per als pacients. Ensenyaven costura i puntes a les joves acollides, dotant-les d'eines per a la seva subsistència.
A partir del segle XVIII, les Germanes Hospitalàries van ser les primeres a rebre formació en l'assistència al malalt i van assumir la infermeria fins al segle XX; els estudis de Medicina es van obrir a les dones a finals del segle XIX, i les primeres doctores en Farmàcia ho serien a començaments del segle XX.
A Sant Pau s’hi van crear l'Escola d'Assistents Tècnics Sanitaris el 1953 i l'Escola Universitària d'Infermeria el 1967. L’Hospital va ser un centre pioner en la institucionalització i consolidació de la formació sanitària femenina a Catalunya, especialment a partir de mitjans del segle XX.
Aquestes pioneres van obrir el camí a un imparable moviment de feminització del sector sanitari que continua fins a l’actualitat: més del 70% de les persones que treballen a l'Hospital està compost per dones.


DONES
I FUTUR
Avui, perfils com el d'enginyera biomèdica o investigadora en recerca són ocupats per professionals altament qualificades que impulsen la innovació assistencial i el progrés tecnològic i situen l’Hospital a l’avantguarda de la Medicina.
Les enginyeres biomèdiques treballen estretament amb el personal clínic per desenvolupar solucions que millorin el diagnòstic, el tractament i la monitorització dels pacients, integrant tecnologia d’avantguarda des de la Unitat Transversal del Dimension Lab de Sant Pau.
Investigadores com les de l'Institut de Recerca de Sant Pau lideren projectes amb una mirada crítica, ètica i rigorosa, contribuint a l’avenç del coneixement científic i a la medicina del futur. Un 67% del personal investigador són dones.
Les membres de la Comissió de Salut i Gènere treballen per fomentar la incorporació de la perspectiva de sexe i gènere en l’activitat assistencial, en recerca i en docència per tal d’eliminar les desigualtats existents i aconseguir una millor salut per tothom.
Més del 70% de les persones que treballen a Sant Pau són dones.


Aquesta exposició s’ha fet realitat gràcies a la col·laboració de:
Reis Fontanals (Historiadora), Miquel Terreu Gascon (Arxiu Històric de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Sam Madrigal (Història de la ciència), Biblioteca de Catalunya. I les dones que han obert camí a Sant Pau: la seva presència, el seu exemple, la seva vocació i dedicació són un mirall per les professionals d’avui i un referent per a les generacions de demà.