Ruta de navegació

Actualitat

null Farmàcia de Sant Pau aposta per la innovació

Actualitat
13/10/2019
Farmàcia de Sant Pau aposta per la innovació

La Dra. Mar Gomis, del Servei de Farmàcia de l’Hospital de Sant Pau i del grup de Farmàcia de l’IIB Sant Pau, coordina des de fa uns mesos un nova plataforma de seguiment integral, MedPlan+, que pot ser aplicada a qualsevol patologia i que està dirigida idealment a un pacient multimòrbid i polimedicat. Aquesta plataforma permet realitzar un seguiment individualitzat i personalitzat de l’adherència, estils de vida i efectes secundaris a temps real.

La irrupció de les noves tecnologies en la salut ha promogut que siguin molts els experts que parlin dels seus beneficis en el control de les malalties. D’altra banda, l’extensió entre la població de l’ús dels smartphones ofereix un canal als pacients com a eina d’ajuda a la presa de medicació, per potenciar automaneig de les comorbilitats i incentivar la interacció professional-pacient. En aquest sentit MedPla+ proporciona suport de l’equip clínic al pacient al mateix temps que l’empodera en el seguiment diari de la seva teràpia i malaltia.

La plataforma es divideix en diferents mòduls: una agenda que estableix el pla de medicació del pacient (amb horaris de les preses, recordatoris i recomanacions); programa autocontrols de les comorbilitats (com tensió o pes) de manera personalitzada. També des del mòdul de tractament, es pot consultar informació del medicament a través d’un enllaç amb la base de dades de medicaments (CIMA) de l’Agencia Española del Medicamento i visualitzar tots els registres que ha introduït en el mòdul d’evolutius, on el pacient trobarà gràfiques i taules que li permetran controlar millor les seves constants i biomesures. Com a opció més avançada, el mòdul d’interacció amb els professionals sanitaris permet que en qualsevol moment del dia pugui comunicar-se amb l’equip assistencial a través del servei de missatgeria propi de l’aplicació. A més, la plataforma compta amb un nou sistema de videoconferència amb una agenda associada per poder portar a terme visites no presencials i de fulletons informatius de prevenció sanitària dins del mòdul de consells.

La plataforma ja ha demostrat resultats positius en pacients trasplantats, millorant significativament l’adherència terapèutica gràcies a la possibilitat d’interacció bidireccional amb el professional i el poder comptar amb un espai privat de salut en el mòbil.