Guies informatives Medicina Fisica i Rehabilitacio

Guies Informatives

 

Informació sobre el Limfedema

El sistema limfàtica és un sistema de vasos paral·lels a la circulació sanguínia que s'origina en l'espai tissular del nostre cos. La seva funció és la d'actuar com a sistema accessori permetent recuperar el volum de líquid que es dispersa pels espais titulars i tornar-lo al torrent sanguini.

Aquest líquid que transporta s'anomena limfa, amb un aspecte groguenc, que es deriva del líquid intercel·lular. Una altra particularitat del sistema limfàtic és que no disposa de sistema de bombament d'aquesta limfa, com a conseqüència aquesta circula molt lentament. Aquest moviment de la limfa es facilita per la presència de febles contraccions de músculs o bé del pols de les artèries properes, així com del moviment de les extremitats. En aquest trajecte la limfa passa per diferents engruiximents que anomenem ganglis limfàtics que tenen una funció de filtrat, que és de vital importància per al nostre sistema auto immune.

Les tres funcions que realitza la limfa són:

  •  Recollir i derivar el líquid intersticial a la sang.
  •  Defensar-nos contra els organismes patògens.
  • Reabsorbir els nudrients de l'aparell digestiu i transportar-los juntament amb l'oxìgen a aquells llocs a on no arriben els capil·lars sanguinis. 

Aquestes funcions resten alterades en els casos on s’ha practicat una resecció de part o complerta de la cadena ganglionar axil·lars, o be han estat sotmesos a tractaments de radioteràpia. Per aquesta raó fem les següents recomanacions que intenten evitar una major proliferació de limfa o bé, que  el seu drenatge fisiològic es vegi entorpit.

Informació per a pacient. Limfedema en l'extremitat superior

Informació per a pacient. Limfedema enl'extremitat inferior

 

 

Recomanacions per a la cirurgia del Buidament Ganglionar Cervical

Al practicar una cirurgia del buidament ganglionar cervical amb resecció de diverses estructures poden surgir complicacions o limitacions funcionals. Per tal d'evitar-ho, des del departament de Fisioteràpia, del Servei de Medicina Física i Rehabilitació, amb la col·laboració del Servei d'Otorinolaringologia, han preparat una sèrie de consells i exercicis que posem a la vostra disposició. 

Informació per al pacient. Recomacions per a la cirurgia del Buidament Ganglionar Cervical

 

Cirurgia de maluc

Coneix els passos a seguir abans d’una intervenció quirúrgica. I com t'acompanyarem durant el procés previ i durant la teva recuperació.

 

Cirugia de genoll

Coneix els passos a seguir abans d’una intervenció quirúrgica. I com t'acompanyarem durant el procés previ i durant la teva recuperació.

 

Contacte MFR

Contacte
Ubicació
Secretària: Bloc A - Planta 5, mòdul 2 
Consultes Externes: 
Bloc A - Planta 2, mòdul 4 
Bloc A - Planta 3, mòdul 2 
Antic hospital: Pavelló 20
Contacte

Secretària del Servei

Direcció correu: mfrhb@santpau.cat

Telèfon: 93 553 70 59

 

Recepció de Teràpia (Fisioteràpia, Logopèdia i Teràpia Ocupacional)

Direcció correu: recepciorehabilitaci@santpau.cat

Direcció correu: fisioterapia@santpau.cat

Telèfon: 93 291 90 50

(Extensió: 5788 / 5797)

Fax: 93 556 55 06