Linies de recerca Endocrinologia

Línies d'investigació

Activitat investigadora (2014-2015)

L'activitat investigadora realitzada pels professionals del SEiN-HSP queda inclosa, d'acord amb l'organització estructural de l'Institut de Recerca Biomèdica de l'Hospital de Sant Pau (IIB-HSP) a l'Àrea A.2 que agrupa les malalties genètiques, metabòliques, inflamatòries i infeccioses, i integrada per tres grups de recerca:

 • Bases Metabòliques del Risc Cardiovascular.
  Director: Francisco Blanco Vaca (forma part del Ciber de Diabetis i Malalties Metabòliques, CIBERDEM).
 • Grup de Recerca en Endocrinologia i Diabetis-Hospital de Sant Pau-Universitat Autònoma de Barcelona (EDUAB-HSP).
  Director: Alberto De Leiva Hidalgo (forma part del Ciber de Biotecnologia, Biomaterials i Nanomedicina, CIBER-BBN).
 • Grup de Malalties de la Hipòfisi.
  Directora: Susan Webb Youdale (forma part del Ciber de Malalties Rares, CIBERER).

Contractes/convenis

 • Assaig Clínic: Estudi 110.933: Albiglutida frente a placebo en sujetos con diabetes mellitus tipo 1 de nueva aparición tratados con insulina.
  Investigadora principal: Cintia González.
 • Assaig Clínic: Harmony Outocomes. Estudio a largo plazo, aleatorizado, doble ciego, controlado con placebo para determinar el efecto de Albiglutida cuando se añade al tratamiento hipoglucemiante estándar, sobre eventos cardiovasculares mayores en pacientes con diabetes tipo 2.
  Coinvestigadora: Cintia González.
 • Assaig Clínic: GRC-TCL-2010-01. Tractament amb Tocilizumab a Oftalmopatia“Ensayo clínico en fase 3, de grupos paralelos, randomizado, controlado con placebo, doble ciego y multicéntrico, para evaluar la eficacia y seguridad de la administración de tocilizumab en pacientes diagnosticados de orbitopatía tiroidea (OT) moderada o severa o que amenaza la visión, que no han respondido adecuadamente al tratamiento con pulsos de corticoides”.
  Hospital Clínico Universitario de Santiago de Compostela (Juan Jesús Gómez-Reino Carnota).
  Coinvestigador: José M. Cubero Marcos  (Servei d'Endocrinologia i Nutrició EDUAB-HSP).
 • Assaig Clínic: ESTUDI EXPERT IIBSP-EXP-2012-05
  “Utilidad de un sistema de ayuda al cálculo de dosis de insulina prandial en diabéticos tipo 1 tratados con múltiples dosis de insulina”.
  Ana Isabel Chico Ballesteros.
 • Assaig Clínic: GLARGL07710. EudraCT: 2015-2020. “Treatment of hyperglycemia with Gla-300 in basal - bolus regimen in hospitalised T2D patients poorly controlled with basal insulin and/or non - insulin treatments and therapy intensification at discharge with basal insulin”.
  Investigador principal i coordinador: Antonio Pérez.
 • Estudi LPS 13931.
  Investigador Principal: A. Pérez.
  Coinvestigadora: Inka Miñambres.

Altres assaigs clínics

 • Validation of a questionnaire to evaluate health-related quality of life in patients with primary hyperparathy-roidism  (PHPQoL).  AMGEN.  Independent research investigator initiated project. 2011-2014.  PI S Webb.
 • CP-4-005;  Eudract Nr: 2013-000830-37. A phase 3, multicenter study designed to evaluate the efficacy and safety of a long acting hGH product (mod-4023) in adult subjects with growth hormone deficiency. Prolor Biotech Ltd Phase 3.  2012-2015. Prolor Biotech. PI S Webb.
 • CSOM230G2304; Eudract Nr. 2009-011128-70. “Phase III, multicentric, randomized, double blind clinical trial  to evaluate the efficacy and safety of pasireotide LAR in patients with Cushing's disease”. Novartis. Phase 3.  2012-2016  PI S Webb.
 • 1103-CT02;  Nº EudraCT: 2012-003147-30. “Phase II, parallel group, open,  randomized,  clinical trial  to evaluate the safety, tolerability, pharmacokynetics and efficacy of two regimes of subcutaneous administration of ATL1103 in adult patients adultos with acromegaly”.  Antisense Therapeutics Ltd.  2012-2015.  PI S Webb.
 • An Open Label Study to Assess the Safety and Efficacy of COR--003 (2S, 4RKetoconazole) in the Treatment of Endogenous Cushing’s Syndrome.  EudraCT No. 2013-002133-37.  Strongbridge.  2014-2016.  PI S Webb.
 • Confirmatory validation of oral macimorelin as a growth hormone (GH) stimulation test (ST) for the diagnosis of adult growth hormone deficiency (AGHD) in comparison with the insulin tolerance test (ITT).  EudraCT No.: 2015-002337-22.  Aeterna Zentaris GmbH.  2015-2017.  PI S Webb

Col·lecció registrada de mostres biològiques

Identificació: C.0002812
Descripció de la línia d'investigació i finalitat: Recerca Biomèdica en neoplàsies endocrines.

Amplia col·lecció de mostres biològiques procedents d'individus sans i pacients de neoplàsies endocrines; les mostres s'han obtingut a partir de teixit residual de peces quirúrgiques, i després de la realització de proves diagnòstiques. (Projecte d'Investigació FIS (PS09/02286) amb autorització per a la creació d'una col·lecció de mostres de tumors endocrins a disposició d'investigadors de l'ISCIII (Registro Nacional de Biobancos, disponible per a consulta). La col·lecció està dipositada al Servei d'Anatomia Patològica de l'Hospital de Sant Pau. El Grup Investigador EDUAB-HSP, CIBER-BBN és el responsable de l'operació i manteniment de la col·lecció.

Tesis doctorals dirigides

 • Doctoranda: Irene Vinagre Torres.
  Biomarcadores de la inflamación en la DM-2: Efecto del control glucémico y del fenotipo LDL”.
  Universitat: Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
  Data: desembre, 2014.
  Directors: Alberto De Leiva i Antonio Pérez.
  Qualificació: Apte cum laude.
 • Doctoranda: Gemma Carreras González.
  “Terapia intensiva en la diabetes mellitus tipo 1 desde el debut. Efecto sobre el control glucémico y las complicaciones tardías a los 20 años de evolución”.
  Universitat: Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
  Data: novembre, 2015.
  Directors: Antonio Pérez i Isabel Badell.
  Qualificació: excel·lent cum laude.
 • Doctoranda: Anna Aulinas Masó.
  "Investigation of the telomere maintenance system in Cushing 's syndrome: A contribution to the phenomena of early ageing and specific Morbidity".
  Universitat: Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
  Data: 19 juny 2015.
  Directors: Susan Webb.
  Qualificació: excel·lent cum laude.
 • Doctoranda: Alicia Santos Vives.
  "Neuropsychological, neuroradiological and clinical study in Endogenous hypercortisolism".
  Universitat: Programa de Biomedicina, Universitat de Barcelona.
  Data: 15 desembre 2015.
  Directores: Susan Webb i Maria Mataró.
  Qualificació: excel·lent cum laude.

Alumnes (es) de doctorat:

 • Valeria Alcántara Aragó. Contractada per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR). Realitza la tesi doctoral en el projecte: PI12/00931.
 • Gabriela Monroy Rodríguez. Llicenciada en Medicina i especialista en Endocrinologia. Realitza actualment la tesi doctoral al Servei d'Endocrinologia i Nutrició, sota la direcció de la Dra. Rosa Corcoy i del Dr. Alberto De Leiva.
 • Diana Tundidor Rengel. Llicenciada en Medicina i especialista en Endocrinologia. Realitza la tesi doctoral al Servei d'Endocrinologia i Nutrició, HSP, sota la direcció de la Dra. Rosa Corcoy i del Dr. Alberto De Leiva.
 • Joel Cisneros Tinco. Alumne del Màster en Bioquímica, Biologia Molecular i Biomedicina. Realitza la tesina de finalització del màster i pràctiques de recerca en patologia molecular sota la direcció de la Dra. Eugènia Mato Matute al Laboratori d'Endocrinologia Experimental, EDUAB-HSP, CIBER-BBN.
 • Aleida Pujol Morcillo. Alumna del Màster en Bioquímica-UAB. Treball de la fi del màster: "LDL cholesterol regulates the expression of LDL - receptor in follicular Thyroid cell", sota la direcció de la Dra. Eugènia Mato Matute.
 • Giovanna Revilla. Projecte de formació de pràctiques curriculars. Estudiant de la Universitat de Barcelona, ​​sota la supervisió de la Dra. Eugènia Mato Matute.
 • Alok Kumar. Alumne del Programa de doctorat, departament de Medicina de la UAB. Títol del projecte: “Caracterización de la Diabetes Autoinmune de instauración en la Edad Adulta (LADA) en una región de India”. Tutor i director: Alberto De Leiva.
 • Iris Crespo. Llicenciada en Psicologia, presenta la seva tesi doctoral al departament de Medicina de la UAB, sota la direcció de la Dra. S. Webb, la Dra. E. Resmini i la Dra. E. Valassi, del Grup de Malalties de la Hipòfisi, Unitat CIBERER 747.
 • Francisca Caimari. Llicenciada en Medicina, realitza la seva tesi doctoral sobre malalties i la hipòfisi, que presentarà al departament de Medicina de la UAB, sota la direcció de la Dra. S. Webb, del Grup de Malalties de la Hipòfisi, Unitat CIBERER 747 i la Dra. Marta Korbonits, de Londres.
 • Francisco Tortosa. Llicenciat en Medicina, realitza la seva tesi doctoral sobre aspectes morfològics, patològics i moleculars de la hipòfisi, que presentarà al departament de Medicina de la UAB, sota la direcció de la Dra. S. Webb, del Grup de Malalties de la Hipòfisi, Unitat CIBERER 747.
 • Patricia Pires. Llicenciada en psicologia, presenta la seva tesi doctoral sobre anàlisi morfològica cerebral utilitzant DTI, al departament de Medicina de la UAB, sota la direcció de la Dra. Beatriz Gómez Ansón de Radiodiagnòstic i la Dra. S. Webb, del Grup de Malalties de la Hipòfisi, Unitat CIBERER 747.

HOSSPAU Menu

Contacte endocrinologia

Contacte
Secretaria

Bloc A - Planta 4 - Mòdul 4

endocrinologia@santpau.cat

Tel. 93 556 56 61

Fax. 93 556 56 02

Consultes Externes
Bloc A - Planta 3 - Mòdul 2
Hospital de Dia

Bloc A - Planta 3 - Mòdul 2

Tel. 93 556 58 30