Ruta de navegació

Actualitat

null Atorgat el Premi Jaume Aiguader i Miro 2018 a la publicacio de Els tractaments a prova

Actualitat
28/05/2018
Atorgat el Premi Jaume Aiguader i Miró 2018 a la publicació de Els tractaments, a prova

 

 

 

 

Més informació

 

Amb la traducció al català, sumen ja catorze llengües en què ha estat traduït l’original anglès Testing Treatments. El Dr. Xavier Bonfill va liderar la iniciativa del projecte a través de la Fundació Institut per a l’Excel·lència Clínica i Sanitària (FINPECS) i va comptar amb l’inestimable ajut econòmic del Centre Cochrane Iberoamericà, l’Institut d’Estudis Catalans i la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
 
El 26 d’abril de 2017 es va fer l’acte de presentació a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, on hi va participar un dels autors, Iain Chalmers; juntament amb Albert Salazar, director gerent de la Fundació de Gestió Sanitària de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; Maria Assumpció Vilà, síndica de greuges de Barcelona; Antoni Andreu, director general de Recerca i Innovació en Salut de la Generalitat de Catalunya i Margarita Arboix, rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona.
 

 

Descripció

 

El text desgrana els principals reptes de la recerca clínica, el motor que produeix el coneixement més fiable per prendre bones decisions assistencials, i de pas aprofitar tot el seu potencial. Igualment, apunta alguns dels obstacles i barreres que existeixen per aplicar els seus resultats a la pràctica. Persegueix reforçar el pensament crític i científic tant a nivell individual com col·lectiu per així generar un coneixement de més qualitat i aplicar-lo millor en benefici de la salut del màxim nombre possible de persones.

El text insta tothom a involucrar-se en la millora de la recerca clínica actual i dels tractaments futurs, i esbossa les accions pràctiques que els pacients i els professionals de la salut poden emprendre conjuntament per assolir aquest objectiu.

 

La importància d’aquest llibre

 

«El coneixement és el gran enemic de les malalties», diu el prestigiós sanitari britànic Muir Gray, i segurament gairebé tots estarem d’acord amb aquesta afirmació. El coneixement ens ha portat a eradicar algunes malalties que havien turmentat la humanitat fins fa ben poc, com és el cas de la verola. El coneixement ens ha permès prevenir o curar malalties que eren mortals fins recentment, com ara una gran varietat de tumors malignes, afeccions cardiovasculars, respiratòries o de molts altres tipus. Fins i tot quan la curació no és possible, sovint el coneixement disponible està en condicions d’allargar la supervivència, la qualitat de vida o totes dues coses alhora. Però el coneixement és un bé que gairebé mai apareix per sorpresa i no ho fa d’una manera definitiva i tampoc es distribueix lliurement ni equitativament arreu. Al contrari: l’esforç i la lluita pel control del coneixement és una de les constants al llarg de la història, especialment aguditzada quan la capacitat de produir-lo i aplicar-lo a gran escala ha esdevingut una possibilitat real.

 

El coneixement no és pur ni absolut i per això necessitem del mètode científic per depurar-lo contínuament, tot esquivant els notables perills de ser anul·lat o desvirtuat. John Ioannidis, investigador grec de referència sobre la transmissió dels coneixements mèdics, ho ha il·lustrat molt bé amb metàfores inspirades al seu propi país: a l’antiguitat, quan es volia destruir el coneixement s’anorreava el lloc on estava dipositat, com ara la biblioteca d’Alexandria, cremada unes quantes vegades; o bé s’eliminaven els savis que atresoraven el coneixement, com fou el cas d’Hipàtia. En els nostres dies, continua Ioannidis, no cal incendiar biblioteques ni assassinar ningú, ni tampoc seria pràctic: són més efectives les estratègies que distorsionen, manipulen, tergiversen o oculten aquell coneixement que algú impersonal considera contrari als seus interessos, els quals habitualment són contraris als interessos col·lectius.

 

La medicina no és aliena a les tensions de les societats on s’insereix i es practica, com les acabades d’esmentar. Per això, aquest llibre pretén ser un instrument que ajudi a entendre millor com es genera el coneixement mèdic, a quins reptes o amenaces està sotmès i quins conceptes o habilitats s’han de dominar per moure’s millor pels universos de l’atenció o de la recerca mèdiques. Està dirigit a tothom —pacients i ciutadans en general, estudiants i professionals de la salut, investigadors, periodistes, gestors i polítics— atès que no hi ha ningú que pugui considerar-se aliè a com es produeix i s’aplica el coneixement per millorar la salut.

 

El text desgrana i exemplifica en detall els principals reptes de la recerca clínica, el motor que produeix el coneixement més fiable, per poder aprofitar tot el seu potencial. Igualment, apunta alguns dels obstacles i barreres que existeixen per aplicar els seus resultats a la pràctica clínica i assistencial. En darrer terme, persegueix reforçar una mica més el pensament crític i científic tant a nivell individual com col·lectiu per així ser capaços entre tots de generar un coneixement de més qualitat i d’aplicar-lo millor per augmentar la salut del màxim nombre possible de persones.

 

Podeu consultar els següents enllaços que s’han publicat arran de l’edició del llibre:

Ressenya a la revista Annals de Medicina de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i de Balears

Ressenya a Avenços en Gestió Clínica
Entrevista al Dr. Xavier Bonfill, responsable de l’edició en català, a La Vanguardia
Entrevista a un dels autors, Iain Chalmers, al Diari de la Sanitat
Difusió a les xarxes