Actualidad

null SMEO

Actualidad
28/02/2024
Sant Pau comparteix la seva expertesa en sarcomes a Mèxic

Aquest mes de febrer, diversos professionals de la Unitat Funcional de Sarcomes de l’Hospital de Sant Pau han impartit dues xerrades de la mà de la Societat Mexicana d’Oncologia (SMEO) sobre el maneig multidisciplinari d’aquesta patologia. La primera ha estat a Mèxic DF i la segona a Chihuahua, amb l’assistència de més de 350 especialistes de tot el país. Aquesta iniciativa s’emmarca en el lideratge de Sant Pau i de la Unitat en aquest àmbit, on és Centre de Referència Nacional (CSUR) i forma part de la xarxa europea de centres involucrats en el maig de pacients amb càncers rars EURACAN (European Reference Networks for Rare Cancers). 

En el programa de les xerrades hi han participat el Dr. José Antonio González, cap clínic del Servei de Cirurgia General i Digestiva; la Dra. Ana Sebio, del Servei Oncologia Mèdica i Unitat de Cures Pal·liatives i especialista en sarcomes; i la Dra. Ana Peiró, del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia; qui han abordat temes com ara la neoadjuvància dels sarcomes de teixits tous, els avenços en el tractament sistèmic dels sarcomes o el maneig quirúrgic d’aquests tumors. 

La Unitat Funcional de Sarcomes de l’Hospital de Sant Pau reuneix tots els especialistes que participen en el circuit d’assistència a aquests pacients, aconseguint que la presa de decisions sigui participativa i consensuada i que inclogui les millors alternatives. A més, el Comitè de Sarcomes reuneix cada setmana aquests especialistes per debatre conjuntament tots els detalls del diagnòstic, tractament i seguiment d’aquests pacients. 

Els sarcomes són un ampli grup de tipus de càncers que s’originen en els ossos i en els teixits tous del cos - segons la classificació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), n’hi ha prop de 150 subtipus diferents. Això, sumat al fet de que poden aparèixer a qualsevol edat, des de la infantesa fins a la vellesa, fa que el seu diagnòstic i tractament siguin complexos i que els pacients hagin de ser diagnosticats, tractats i seguits en centres de referència especialitzats i amb una àmplia expertesa com és el cas de Sant Pau.