Ruta de navegació

Actualitat

null Vine a Sant Pau per visitar-te i detecta el glaucoma a temps

Actualitat
07/07/2023
Vine a Sant Pau per visitar-te i detecta el glaucoma a temps

L’Hospital de Sant Pau busca 1.000 persones que vulguin participar en un estudi de detecció del glaucoma no diagnosticat en el nostre entorn i comparar l'exploració oftalmològica amb un algoritme d'intel·ligència artificial. Per formar part d’aquesta iniciativa, impulsada pel Servei d’Oftalmologia del centre, només cal tenir més de 50 anys i no haver passat una revisió ocular des de fa dos anys. La data límit per inscriure’s és el pròxim 15 de setembre. No perdis aquesta oportunitat de cuidar la teva visió!

Per inscriure’t 

 

Sobre l’estudi

En el nostre estudi comptaràs amb l’última tecnologia i un equip humà altament qualificat, especialitzats en el diagnòstic i tractament del glaucoma. En una única visita, dins de les instal·lacions del Servei d’Oftalmologia de Sant Pau, l’equip d'optometria i oftalmologia general farà una exploració clínica completa durant un matí, i el pacient sospitós de glaucoma serà recitat a la consulta de l'especialista per complementar l'exploració i confirmar el diagnòstic definitiu.

Totes les proves realitzades durant l’estudi són indolores i no invasives, i són les mateixes que es duen a terme en els exàmens rutinaris de pacients amb sospita o diagnòstic de glaucoma. Algunes de les imatges del nervi òptic seran processades per un programa d’intel·ligència artificial entrenat en la detecció de glaucoma. 

La valoració conjunta de tots els resultats, ens permetrà descobrir qualsevol indici de glaucoma no diagnosticat i poder oferir-te el seguiment i tractament adequats en cas que sigui necessari.

Els resultats d’aquest estudi ens ajudaran a comprendre millor l’epidemiologia del glaucoma en la nostra població i a desenvolupar estratègies de salut més efectives per al diagnòstic primerenc.

Més informació

 

Què és el glaucoma?

El glaucoma constitueix la principal causa de ceguesa al món. És totalment asimptomàtica i, quan apareixen els primers senyals, ja està en les fases més avançades i és irreversible, la pèrdua de visió ja no es pot recuperar. No té cura, però és possible alentir la seva progressió. 


Forma part d’un grup de malalties que danyen el nervi òptic que connecta la retina amb el cervell i que, per tant, és cabdal per a una bona visió. La principal causa és l’acumulació de líquid al globus ocular i la pressió que aquest exerceix sobre el nervi òptic. Altres motius poden ser una alta sensibilitat del nervi òptic o algunes malalties del sistema circulatori.   

Segons els especialistes, les revisions oftalmològiques periòdiques són molt importants perquè “el glaucoma és una malaltia totalment asimptomàtica i, quan presenta símptomes, ja està en les fases més avançades i és irreversible, la pèrdua de visió ja no es pot recuperar. Tot i que és una patologia de progressió molt lenta, és fonamental detectar-la com més aviat millor”, explica la Dra. Zoraida del Campo, directora del Servei d’Oftalmologia de Sant Pau i cap del Procés d’Atenció Ambulatòria de l’Hospital. 

“La pressió de l’ull és l’únic factor de risc que podem controlar i modificar i és una prova molt fàcil de fer”, explica la Dra. del Campo, “per això, recomanem fer revisions periòdiques a partir dels 45 anys aproximadament, perquè si bé sol aparèixer en edats més avançades, també pot debutar abans”. El Dr. Jesús Téllez, responsable del Departament de Glaucoma del Servei d’Oftalmologia de Sant Pau, afegeix que “en un 50% dels glaucomes no es troba la pressió intraocular alta, però, així i tot, el tractament consisteix a abaixar-la”

 

Sant Pau, pioner en aplicar les darreres tecnologies per al tractament del glaucoma  

Les opcions de tractament per regular la pressió intraocular i prevenir una major progressió del glaucoma són diverses en funció de la fase de la malaltia: la prescripció de fàrmacs, que bàsicament són gotes hipotensores que el pacient ha d’administrar de forma crònica; el tractament làser; i els tractaments quirúrgics, de menys a més invasius. 

Sant Pau és un centre innovador a l’hora d’aplicar les tècniques quirúrgiques microinvasives d’última generació: des de la cirurgia mínimament penetrant del glaucoma amb dos dispositius anomenats Xen i Preserflo, on l’Hospital ha estat pioner en aplicar-los i compta amb una gran expertesa; les cirurgies clàssiques, com la trabeculectomia -creant una via de sortida de l’humor aquós des de la càmera anterior de l’ull entre la còrnia i l’iris fins a l’espai subconjuntival o porció anterior de l’ull- i l’esclerectomia profunda -consistent en una petita incisió en l’esclera o part blanca de l’ull que facilita el drenatge de l’humor aquós-; els dispositius de drenatge, que duu a terme des de fa més de 15 anys; i els procediments cicle destructius, que són el darrer recurs. 

Segons el Dr. Téllez, “en l’àmbit dels dispositius de drenatge, estem aplicant la darrera novetat: l’implant de glaucoma PAUL, que és la nostra primera elecció en aquest tipus de cirurgies perquè aporta un elevat perfil de seguretat. Vam començar a utilitzar-lo l’any 2020 i fins avui hem tractat uns 30 pacients amb glaucoma incontrolable i mals resultats quirúrgics previs”

El dispositiu PAUL està constituït completament amb silicona de grau mèdic molt flexible que facilita la seva implantació i té el microtub més petit, amb un diàmetre intern de tan sols 0,1 mm, quan en la resta de dispositius de drenatge és dels 0,3 mm. “Això fa que redueixi el risc que la pressió de l’ull baixi massa, que és una de les complicacions d’aquestes cirurgies”.