Ruta de navegació

Tornar a Actualitat

Actualitat

null Sant Pau colidera un estudi sobre la resposta immunologica innata contra el cancer

Actualitat
07/03/2019
Sant Pau colidera un estudi sobre la resposta immunològica innata contra el càncer

Un estudi del Servei d’Hematologia de Sant Pau juntament amb la Universidad Complutense de Madrid (UNC) desvetlla que el factor rhG-CSF potencia una resposta immunològica innata efectiva per a combatre el càncer. L’estudi "Antitumoral effect of maintained neutrophilia induced by rhG-CSF in a murine model of pancreatic" ha sortit publicat a la prestigiosa revista Scientific Reports del grup Nature.

El Dr. Juan Carlos Souto,  adjunt sènior de la Unitat d'Hemostàsia i Trombosi del Servei d’Hematologia de Sant Pau, coordinador del Grup de Trombosi i Hemostàsia de  l’Institut de Recerca de Sant Pau i membre de l’Institut Josep Carreras, i Antonio Brú, degà de la Facultat de Matemàtiques de la UCM, són els dos investigadors responsables d’aquesta recerca. Sant Pau ha portat a terme la part experimental amb ratolins i la modelització matemàtica del tipus de necrosi tumoral observat i l’estadística s'ha realitzat a la UCM.

“Aquesta línia de recerca pretén demostrar el paper antitumoral de la immunitat innata, bastant menystingut fins ara per la recerca internacional (centrada només en la immunitat adquirida o especialitzada). De confirmar-se la nostra hipòtesi s'obririen unes estratègies de tractament dels tumors sòlids probablement molt més barates que les actuals, més efectives i amb menys efectes secundaris”, comenta el Dr. Souto.

 

 

En els últims anys, les teràpies immunològiques han centrat molt l'interès de la comunitat científica internacional com una proposta terapèutica efectiva per combatre el càncer. Si bé la majoria d'aquests treballs estan enfocats en la immunitat adaptativa, la immunitat innata va acumulant èxits per constituir-se com opció terapèutica eficaç contra el càncer.

Aquest treball amb ratolins confirma fil per randa un altre article recentment publicat a PLos ONE pel mateix grup d’investigació “Study of tumor growth indicates the existence

of an ªimmunological thresholdº separating states of pro- and antitumoral peritumoral

inflammation” que és el marc teòric del tractament del càncer sòlid aprofitant les propietats de la immunitat innata  i, que per primera vegada, proposa un nou concepte el del "llindar immunològic" com a circumstància que marca la diferència entre l’èxit o fracàs terapèutic.

A la fotografia la Dra. Maria Virtudes Céspedes, PhD. investigadora Miguel Servet i IP del Grup d’Oncologia Ginecològica i Peritoneal de l’Institut de Recerca de Sant Pau i col·laboradora en la investigació i el Dr. Souto.

 

Més informació

 

 

 

 

Continguts relacionats

Home Formulari Iframe