Ruta de navegació

Actualitat

null La Queralt Cebria guanya el XXVI Premi de Recerca de Metas de Enfermeria

Actualitat
12/04/2023
La Queralt Cebrià guanya el XXVI Premi de Recerca de Metas de Enfermeria

La guanyadora de la XXIV edició dels Premis de Recerca de la revista especialitzada Metas de Enfermeria de Grupo Paradigma ha estat la Queralt Cebrià Morales, supervisora del torn de nit de Direcció Infermera de Sant Pau. Concretament, pel seu treball “Utilitat de la Clinically Useful Depression Outcome Scale (CUDOS) per determinar els símptomes de resposta precoç en pacients diagnosticats amb trastorns de l’ànim”. Podeu llegir l’entrevista sobre la seva investigació recentment publicada a la revista aquí

La Queralt Cebrià treballa des de l’any 2001 com a infermera especialista en Salut Mental en la Sala d’Aguts i Urgències de Psiquiatria de Sant Pau i explica que va decidir investigar sobre els símptomes de resposta precoç en pacients diagnosticats amb trastorns de l’ànim perquè cada dia veuen pacients diagnosticats d’aquesta patologia que arriben al centre amb l’esperança de curar-se i millorar, un procés que requereix diverses setmanes o fins i tot mesos.

El seu treball, que ha esdevingut la seva tesi doctoral, ha analitzat fins a quin punt pot ser una útil emprar l’anomenada escala CUDOS en la seva versió espanyola en l’atenció d’aquests pacients. “Es tracta de dotar els professionals d’Infermeria de Salut Mental, els psiquiatres, els psicòlegs i el personal sanitari d’Atenció Primària d’una eina efectiva en la pràctica clínica i que permeti arribar a tots i cadascun d’aquests pacients”, explica la Queralt.

La tesi ha estat una tasca continuada que ha requerit un seguiment personalitzat de tots els pacients inclosos en l’estudi i on ha comptat amb el suport de les seves companyes de feina per poder dur-la a terme. La principal conclusió és que la validació de l’escala CUDOS confirma la robustesa de les seves propietats psicomètriques en la seva versió en espanyol i confirma la seva utilitat per avaluar els símptomes i identificar els ítems de remissió precoç de la depressió en els àmbits de la recerca i de la pràctica clínica. Això permet decidir les línies de tractament més adequades per a cada pacient i reduir el temps d’ingrés hospitalari i els costos indirectes. 

Segons la Queralt, el treball també obre una via a la terapèutica, no només a la predicció. “Estem duent a terme diversos estudis en Atenció Primària i hospitalària que segurament es traduiran en nous i millors escenaris en la cura i el seguiment dels pacients. En futures investigacions, pel que fa una altra escala, l’EQ-Decentering, seria interessant valorar el seu paper en la predicció de resposta precoç i veure quina relació hi ha entre la capacitat de decentering i la gravetat o la limitació funcionals dels trastorns”.

 

Banner Butlleti Sant Pau Ara

Imatge amb enllaç per realitzar subscripcions al butlletí
+
Subscriu-te al butlletí

 

ContacteComunicacio

Contacte Comunicació
Cap de Premsa

Abraham del Moral

Telèfon: 93 553 78 30

Email: adelmoralp@santpau.cat

Lloguer d'espais

Telèfon: 93 553 78 30

Email: espais@santpau.cat