“Sant Pau - Campus Salut Barcelona” rep més de 2.300 visites durant la 13a edició del 48h Open House Barcelona
El “Sant Pau – Campus Salut Barcelona” ha tancat la seva participació com a complex arquitectònic en la tretzena edició del 48h Open House BCN amb un èxit aclaparador: un total de 2.399 persones han pogut visitar els 8 espais i edificis que l’integren al llarg de tot el dia, en torns de matí i tarda o de tarda.
Els assistents han fet visites guiades en els 4 Campus que integren el “Sant Pau – Campus Salut Barcelona”. El Campus Assistencial, amb el nou Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i una exposició que mostra el funcionament del nou laboratori de tecnologia immersiva 3D i imatge -només en horari de matí. El Campus de Recerca i Innovació, integrat per l’Institut de Recerca de Sant Pau, el Pavelló de Sant Manel del Recinte Modernista (seu del Barcelona Health Hub) i l’edifici Kàlida Sant Pau. El Campus Docent, compost per la Unitat Docent de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona, l’Escola Universitària d’Infermeria i la Casa de Convalescència. I el Campus Humanista, format pel Pavelló de l’Administració del Recinte Modernista i l’Església de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau -aquesta només durant el matí.
Segons el Dr. Adrià Comella, director gerent de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, “aquestes col·laboracions permeten mostrar Sant Pau com el que és: un hospital que va més enllà de l’àmbit sanitari i un referent en els àmbits assistencial, de recerca i innovació, docent i humanista. A més, són una oportunitat per als nostres professionals de compartir l’orgull Sant Pau amb els veïns i veïnes de Barcelona”.
Per la seva banda, l’Elisenda Bonet, directora del festival 48h Open House BCN, ha agraït la col·laboració de tots els implicats en aquesta nova edició: “aquesta festa de l’arquitectura és possible gràcies, entre d’altres, a l’extraordinari equip de l’organització, als diferents grups de voluntaris, i a tots els edificis col·laboradors i patrocinadors del festival; un treball conjunt que ha permès a la ciutadania gaudir d’una autèntica festa”.
Un complex d’interès arquitectònic, històric i social
L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau és un centre d'alta complexitat que, amb sis segles d'existència, representa la institució hospitalària degana de l'Estat espanyol. Va néixer l’any 1401 de la fusió dels sis hospitals que llavors hi havia a Barcelona i va començar a funcionar en el barri del Raval.
L’any 1930, els serveis de l’Hospital de la Santa Creu del Raval es van traslladar al nou Hospital de Sant Pau. Es tracta d’un conjunt hospitalari que ocupa nou illes de l’Eixample de Cerdà amb un seguit de pavellons aïllats envoltats de jardins i connectats entre ells a través de galeries subterrànies. En una primera etapa, a càrrec de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, es van inaugurar nou pavellons (sis d’infermeria, un de reconeixement i un d’administració), tots d’estil modernista, amb una gran riquesa ornamental de pedra, ferro i ceràmica. En una segona etapa, a càrrec de l’arquitecte Pere Domènech i Roure, s’hi va introduir un estil eclèctic d’elements de disseny més simples (convent, farmàcia, cuina, església, casa de convalescència).
Finalment, des de l’any 2009, l’activitat assistencial de l’hospital es duu a terme al nou edifici, obra dels arquitectes Esteve Bonell, Josep Maria Gil, Silvia Barbera, José Luis Canosa i Francesc Rius, que compta amb unes instal·lacions punteres, una gran vocació per innovar i capacitat per créixer. Al llarg del temps s’han anat sumant al complex hospitalari edificacions com el pavelló de tuberculosos, Fundació Puigvert, Institut de Recerca, centre Kàlida-Sant Pau, etc.
Sant Pau - Campus Salut Barcelona: projecte de present i futur
Campus Salut Barcelona és una iniciativa que reforça el lideratge de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau globalment i que aglutina tots els seus àmbits d’activitat: assistència, recerca i innovació, docència i humanisme. Aquest gran campus és fruit del recentment endegat Pla Estratègic de la Institució, “Més Sant Pau” que contempla tres grans línies de treball prioritàries: comunitat, empatia i avantguarda, amb dues palanques de transformació: la innovació i el talent i un principi inspirador: l’ètica. En aquest marc, el centre està duent a terme diferents projectes i inversions en infraestructures, sistemes d’informació i tecnologia que cristal·litzen en el Sant Pau - Campus Salut Barcelona.
L’objectiu de l’Hospital de Sant Pau amb la posada en marxa del Sant Pau - Campus Salut Barcelona és donar una resposta eficaç a les noves necessitats de salut de la seva població, amb les millors prestacions en diagnòstic i tractament i els millors resultats en salut com a centre d’alta complexitat.
Dins el vessant assistencial destaquen la reforma i adequació de diferents espais de l’Hospital i la potenciació de l’aliança estratègica amb altres institucions. Tot això amb l’objectiu de proporcionar una atenció de màxima qualitat. En el futur es construirà un nou edifici de 35.000 m2 que ampliarà la capacitat actual de l’Hospital.
En l’àmbit de la recerca es continuarà treballant amb els 52 grups de recerca acreditats de l’Institut d’Investigació Biomèdica Sant Pau (IIB Sant Pau), un dels centres més actius en la investigació translacional i multidisciplinària, per reforçar el teixit investigador, incrementar el valor afegit dels investigadors de Sant Pau i captar nou talent. “També amb la Universitat Autònoma de Barcelona”. A més, pel que fa a la innovació, Sant Pau té el ferm compromís de treballar amb altres organitzacions de foment de la innovació i seguir impulsant la plataforma Sant Pau – Barcelona Health Hub, ubicada al Recinte Modernista de Sant Pau, centrada en salut digital i la seva transferència al sector i que avui aglutina més de 300 entitats, entre grans corporacions, noves empreses i inversors.
Actualment, el campus de docència de Sant Pau inclou des de fa més de 50 anys la Facultat de Medicina de la UAB, l’Escola Universitària d’Infermeria de Sant Pau i des del 1978 està adscrit al Programa MIR amb 39 especialitats acreditades. En l’espai docent es desplegarà també una oficina estratègica que coordinarà estudis de formació professional i un “Skill Lab” (centre de capacitació) de referència internacional i s’estudiarà la possibilitat d’incorporar la seu d’una universitat internacional.
El vessant humanista està pensat per acollir entitats de vocació social o comunitària, de foment de la cultura, essent una caixa de ressonància social en un entorn arquitectònic i urbanístic inigualable i icònic com el Recinte Modernista de Sant Pau. Som l’únic hospital Patrimoni Mundial de la UNESCO des de 1997.
Subscriu-te al butlletí