Ruta de navegació

Actualitat

null Sant Pau publica a la prestigiosa revista Brain

Actualitat
20/11/2017
Sant Pau publica a la prestigiosa revista Brain

Metges i investigadors de l’Hospital de Sant Pau i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Sant Pau (IIB Sant Pau) apliquen per primera vegada una potent tècnica microscòpica per desvetllar com els agregats proteics es propaguen pel cervell en pacients amb aquesta demència.

En l’estudi publicat a la prestigiosa revista Brain i dirigit pel Dr. Albert Lleó, director de la Unitat de Memòria del Servei de Neurologia de l’Hospital de Sant Pau han col·laborat investigadors de l’Institut de Ciències Fotòniques de Catalunya (ICFO) i les Universitats de Harvard i Edimburg.

La demència amb cossos de Lewy (DCL) és la segona causa de demència en el món i, encara que no hi ha dades precises aquesta malaltia, podria afectar a més de 70.000 persones a tot l’Estat. La malaltia afecta habitualment a persones de més de 70 anys, té un curs amb deteriorament cognitiu, al·lucinacions i problemes de mobilitat i no té curació.

Fins ara aquesta malaltia es definia per la presència d’acumulacions d’una proteïna anomenada sinucleina en l’interior de les neurones causant anomalies en la seva funció. En els últims anys s’havia sospitat que aquestes acumulacions de proteïna també afectaven a la sinapsis (connectors funcionals entre neurones que normalment són massa petits per a ser reconeguts utilitzant un microscopi òptic), la part més crítica de les neurones per on estableixen comunicació amb altres neurones. No obstant, la mida microscòpica de les sinapsis humanes (unes 5000 vegades més petites que el gruix d’un full de paper) i la seva complexitat, les fan difícilment abordables per als investigadors.

Aquest nou estudi demostra per primera vegada com aquestes acumulacions fan malbé las sinapsis, cosa que a la seva vegada pot facilitar que les proteïnes anormals s’estenguin pel cervell.

Els investigadors han analitzat els cervells de pacients amb Demència amb cossos de Lewy (DCL) aplicant una innovadora tècnica de microscòpia que permet obtenir resolucions fins ara inabastables en el cervell humà. Amb aquesta potent tècnica van observar que la sinucleina, una proteïna nuclear i sinàptica que és el principal component dels cossos de Lewy, es troba a ambdós costats de sinapsis suggerint que les acumulacions salten d’una neurona a l’altra aprofitant la via de comunicació normal. Per aquesta troballa es van analitzar més d’un milió de sinapsis. 

El doctor Albert Lleó, director de la Unitat de Memòria del Servei de Neurologia de l’Hospital de Sant Pau han i responsable de l’estudi afirma que: “malgrat la importància que se li dona a les sinapsis como a base del nostre pensament o comportament, el seu estudi en humans és escàs degut a l’absència de tècniques adequades per a estructures tan petites i complexes. El nostre estudi demostra que aquesta demència pot estar causada en part per l’acumulació de proteïnes en les sinapsis i destaca la importància d’investigar sobre com protegir a les sinapsis del dany ocasionat per l’acumulació anormal de proteïnes.  

L’estudi ha rebut finançament  del Instituto de Salud Carlos III, CIBERNED, Alzheimer’s Research UK i Fundaciό Cellex Barcelona.