Ruta de navegació

Actualitat

null La consellera Verges presenta la Carta de Compromis per a la igualtat de genere en els centres de recerca

Actualitat
23/10/2019
La consellera Vergés presenta la Carta de Compromís per a la igualtat de gènere en els centres de recerca

La consellera de Salut, Alba Vergés, va presentar el passat 22 d’octubre durant la cloenda de la primera Cimera de Gènere en Ciències de la Salut al CaixaFòrum Girona, la Carta de Compromís per a la igualtat de gènere. El document el van signar els directors i representants dels 19 centres i instituts de recerca en salut de Catalunya, entre els que es trobava el Dr. Jordi Surrallés, director de l’Institut de Recerca de Sant Pau i Míriam Ors, adjunta a la direcció.

La Carta inclou 12 compromisos per acabar amb la desigualtat de gènere en el sistema de recerca a Catalunya. Es va acordar, entre d’altres, fer front a la desigualtat salarial a nivell vertical i horitzontal per la mateixa responsabilitat i nivell professional; eliminar els obstacles que impedeixen a les dones avançar en la seva carrera científica, i impulsar canvis en la cultura organitzativa i en l’estructura professional per eliminar barreres sistèmiques, estereotips i desigualtats. A més, s’ha decidit dur a terme un pla de treball que es desenvoluparà durant un any per accelerar l’avenç i el lideratge de les dones en la recerca en salut.

 

Tisora de gènere

La consellera de Salut, Alba Vergés, va destacar “la ferma aposta del Departament per impulsar la perspectiva de gènere en les polítiques de salut  i alhora promoure canvis en la recerca en salut de Catalunya”. Vergés va ressaltar que les dades presentades “evidencien l’anomenada tisora de gènere” que, entre altres, va explicar es tradueix amb “falta de lideratge femení dels centres; en què les dones tenen menys possibilitats de rebre finançament per a la recerca i menys invitacions per fer conferències i participar en panels, i alhora poques posicions rellevants en les autories de les publicacions”.

 

Davant d’aquesta situació, la consellera va assenyalar que “aquesta cimera –“capdavantera en l’àmbit europeu i la primera amb dades reals- ha de servir per  donar solucions al problema” i va afegir que el primer pas és amb la Carta de Compromís, firmada.  En aquest sentit, Vergés va subratllar alguns compromisos d’aquesta Carta, com ara, el de fer front a la desigualtat salarial horitzontal i vertical, i el d’eliminar els obstacles que es troben les dones en la transició entre la finalització del doctorat i una carrera professional estable. “No podem ni volem perdre talent”, va rebre la consellera durant la seva intervenció. Vergés també va remarcar el compromís de formar als investigadors i donar-los suport perquè incloguin la perspectiva de gènere en la recerca i la innovació, i va cloure que “el coneixement produït beneficiarà tota la població i, no només, als homes, la meitat de la població”.

 

Precisament, els estudis presentats durant la cimera assenyalen que s’han fet passos significatius, però que  l’anomenada “tisora de gènere” es manté. Un dels aspectes que més preocupa és la falta de dones en les posicions de lideratge dels centres. Un cop acaben el doctorat, les carreres professionals d’homes i dones divergeixen i elles veuen frenada la seva promoció i avenç en la carrera investigadora. Els números presentats durant la jornada indiquen que de les 7.167 persones que treballen en els centres de recerca, 3.907 (és a dir, el 55 %) són dones; però elles ho tenen més difícil per progressar en la carrera investigadora perquè, entre d’altres raons, tenen menys possibilitats d’accedir al finançament per tirar endavant les seves investigacions. Per exemple, de les 46 beques ICREA (les més prestigioses en ciència) que hi ha a tot Catalunya, només un 20 % es concedeixen a dones. A més, les dones aconsegueixen menys diners que els homes quan es presenten a projectes d’investigació: en concret, 19 mil euros menys per cada projecte.

 

Un altre dels problemes que s’ha posat damunt la taula durant la cimera és que les dones són menys proclius a ocupar posicions rellevants en les autories de publicacions dels articles científics. El 44 % dels investigadors principals són dones, però en el moment de la publicació només hi ha un 28 % de lideratge femení.

 

La cimera, impulsada pel Departament de Salut i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) en col·laboració amb la Fundació “la Caixa”, va aplegar també reconeguts experts internacionals en implementació de la perspectiva de gènere en la recerca i en biomedicina.