Ruta de navegació

Actualitat

null El cancer de pancrees es el sete cancer mes frequent pero la seva incidencia esta augmentant

Actualitat
16/11/2022
El càncer de pàncrees és el setè càncer més freqüent, però la seva incidència està augmentant

Avui se celebra el Dia Mundial del Càncer de Pàncrees, un tumor que és el setè o vuitè càncer en freqüència, però que està en augment i que actualment suposa la tercera causa de mortalitat. Tot i això, en els darrers anys la situació ha canviat de forma significativa degut als avenços en el tractament sistèmic. Avui, el 80% dels casos no són operables en el moment del diagnòstic, però sí que podem reconvertir un percentatge important d’aquests casos en pacients que finalment es poden beneficiar d’un tractament quirúrgic. 

Segons el Dr. Santiago Sánchez-Cabús, cap clínic de la Unitat de Cirurgia HBP de Sant Pau, “el càncer de pàncrees és una malaltia amb molta mala fama i mal pronòstic, perquè malgrat que és un càncer relativament poc freqüent, any rere any es posiciona com a una de les tres principals causes de mortalitat per càncer”. Afegeix que “malgrat això, el panorama ha canviat significativament gràcies a diversos avenços tecnològics i als tractaments sistèmics que fem . Avui, podem tractar millor aquest tumor i, malgrat que el 80% dels casos no són operables quan es diagnostiquen, podem reconvertir un percentatge important en pacients que sí poden beneficiar-se d’una cirurgia”

En aquest sentit, la Dra. Paula Cerdà, responsable dels Tumors Digestius Alts del Servei d’Oncologia Mèdica de Sant Pau, afirma que “amb els nous fàrmacs la supervivència ha augmentat i cada cop més estem fent recerca en teràpies dirigides. Esperem que això sigui el futur”. També incideix en el fet que “l’èxit d’aquesta evolució en la supervivència dels pacients és l’abordatge multidisciplinari. No es pot concebre el tractament d’aquesta malaltia sense el context d’un abordatge multidisciplinari”. A més, a part dels pacients amb càncer de pàncrees establert, hi ha un percentatge d’ells que, segons els doctors, “cada cop els diagnostiquem més: els qui tenen lesions premalignes com els quists pancreàtics-. Sabem que alguns acabaran desenvolupant un càncer de pàncrees i és molt important la seva correcta identificació i el seu seguiment, perquè ens permetrà tractar el aquest tumor abans de que aparegui”.

Els experts insisteixen en la importància de seguir un estil de viuda saludable, evitant el tabaquisme i el sobrepès, seguint una alimentació variada... i òbviament, en el moment que hi hagi una simptomatologia sospitosa, “com una pèrdua de pes sense raó aparent, dolor abdominal o lumbar, orina més fosca, o l’aparició recent de diabetis o una diabetis que de sobte és difícil de tractar, entre d’altres, els pacients han de consultar unitats especialitzades”, explica el Dr. Sánchez-Cabús. “També cal conscienciar més Atenció Primària sobre aquest càncer”.