Ruta de navegació

Actualitat

null Dia Europeu de la Prevencio del Cancer de Pell

Actualitat
12/06/2022
Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell

El 13 de juny és el Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell. Una data assenyalada que neix amb objectiu de sensibilitzar la població sobre la importància de la prevenció i el diagnòstic precoç d'aquesta malaltia. Més del 80% dels casos es podrien prevenir si s’evitessin l’exposició intensa al sol i les cremades solars, especialment durant la infància i l’adolescència. Sant Pau disposa de dos Comitès de prevenció i avaluació de casos clínics de tumors de pell, el del melanoma i el de càncer de pell no melanoma.

 

En l’actualitat es distingeixen dos tipus de càncer de pell:

El melanoma. Representa menys del 5% dels càncers de pell, però és el més agressiu i causa aproximadament el 90% de les morts produïdes aquesta malaltia a tot el món. A Catalunya, cada any se’n diagnostiquen uns 772 casos (426 en dones i 346 en homes) i representa el 2,7% de tots els tumors en les dones i l’1,5% en els homes. El principal factor de risc és la intensitat a l’exposició de la llum solar.

No melanoma. Suposa el 95% dels casos. La incidència augmenta significativament amb l’edat i és poc freqüent abans dels 45 anys. El principal factor de risc és l’acumulació d’hores d’exposició al sol al llarg de la vida.  

L’Hospital de Sant Pau va crear en 2004 el Comitè del melanoma i en 2009 el de càncer de pell no melanoma. Coordinats, el primer, per la Dra. Marga Majem i el segon, per les Dres. Verónica Ruiz i Susana López. L’objectiu dels comitès és l’avaluació dels pacients amb càncer cutani per oferir el millor tractament als pacients, ja sigui a través d’una intervenció quirúrgica, o amb un tractament mèdic o radioteràpic.

Es tracta d’un treball multidisciplinari en el que intervenen equips especialitzats dels Serveis d’Oncologia Mèdica, Oncologia Radioteràpica, Anatomia Patològica, Dermatologia, Cirurgia Plàstica i Medicina Nuclear.

 

Equips actuals a Sant Pau

Melanoma                                                                                                                                                                     

Serveis i Membres del Comitè

Oncologia Mèdica

Dra. Margarida Majem Tarruella

Dra. Ivana Gabriela Sullivan

Dr. Andrés Barba Joaquín

Oncologia Radioteràpica

Dr. Josep Isern Verdum

Dr. Antonio Vila Capel

Anatomia Patològica

Dra. Anna Mozos Rocafort

Dermatologia

Dr. Oriol Yélamos Pena

Dra. Cristina López Sánchez

Cirurgia Plàstica

Dra. Susanna López Fernández

Medicina Nuclear                           

Dra. Montserrat Estorch Cabrera

Dr. Alejandro Fernández León

 

 

Càncer de pell no melanoma

 

Servei i Membres del comitè

Oncologia Mèdica

Dra. Margarida Majem Tarruella

Oncologia Radioteràpica

Dr. Josep Isern Verdum

 Dr. Antonio Vila Capel

Dermatologia

Dra. Anna López Ferrer

 Dra. Verónica Ruiz Salas

Dra. Eva Vilarrasa Rull

Cirurgia Plàstica

Dra. Susanna López Fernández

 

Com prevenir el càncer de pell?

El principal factor de risc per al càncer de pell és la radiació solar, concretament la radiació ultraviolada (UV). Per aquest motiu, la millor prevenció del càncer de pell és evitar l’exposició al sol en les hores en què la radiació és més forta i, alhora, seguir algunes recomanacions bàsiques com ara:

 • Començar a prendre el sol de forma gradual, buscar l’ombra i evitar l’exposició solar entre les 11 i les 16 hores.
 • Protegir la pell i els ulls. Portar barret, samarreta i ulleres de sol.
 • Aplicar un protector solar adequat al tipus de pell una estona abans de l’exposició al sol (entre 20 i 30 minuts). Repetir l’operació cada dues hores, després de banyar-se o si se sua molt. També cal protegir els llavis amb filtre solar.
 • Extremar les mesures de protecció en el cas dels infants i utilitzar crema solar amb un factor de protecció alt. 
 • Beure aigua per hidratar-se. 
 • Recordar que l’aigua i la sorra reflecteixen la llum solar i n’augmenten la intensitat. A la muntanya, l’altitud i la neu també n’incrementen la intensitat. 
 • Evitar exposar-se al sol si es pren alguna medicació fotosensible a la llum solar.
 • Autoexplorar la pell periòdicament per detectar l’aparició o el canvi recent d’alguna taca o lesió.

 

Pautes per a l'autoexploració de la pell

Per reconèixer de forma precoç l’aparició d’un melanoma, pot resultar útil aplicar l’anomenada regla de l’AVCD, que descriu les característiques més freqüents de les lesions amb el risc de ser o esdevenir melanoma:

 • Asimetria: si tracem un eix imaginari que separi la piga en dues meitats, observem que una meitat no és igual que l’altra.
 • Vores: els melanomes o les seves lesions precursores solen tenir les vores irregulars.
 • Color: les lesions malignes o amb potencial maligne presenten habitualment més d’un color, i es barregen de forma irregular. No hi ha cap color que de forma aïllada s’associï a més risc. 
 • Diàmetre: les lesions amb més de sis mil·límetres de diàmetre tenen més risc de desenvolupar un melanoma.

Cal explorar la cara, el cuir cabellut i les mans, centrar-se en el coll, el pit i la part superior del cos, aixecar braços per explorar-ne la part interna i les aixelles i revisar natges i part posterior de les cames i plantes dels peus, entre d’altres.

Si s’identifica una lesió pigmentada que compleixi alguna d’aquestes característiques, o davant l’aparició d’una nova lesió, s’ha de consultar el metge per avaluar-ne el risc.

 

Més informació https://canalsalut.gencat.cat/ca/actualitat/dies-mundials/dia-europeu-prevencio-cancer-pell/