Ruta de navegació

Actualitat

null Sant Pau pioner en realitzar una innovadora tècnica endoscòpica (POEM) per primer cop en infants amb acalàsia

Actualitat
04/04/2022
Sant Pau pioner en realitzar una innovadora tècnica endoscòpica (POEM) per primer cop en infants amb acalàsia

Un equip multidisciplinari format per especialistes de Patologia Digestiva i Cirurgians Pediàtrics de Sant Pau ha estat pioner a Catalunya en realitzar, per primer cop en infants, una innovadora tècnica endoscòpica, POEM (Per-Oral Endoscopic Myotomy), per tractar l’acalàsia. Aquesta malaltia minoritària impedeix la relaxació (o obertura) normal del múscul inferior de l’esòfag, dificultant el pas de l'aliment fins a l'estómac. Gràcies a aquesta tècnica, menys invasiva, la intervenció es realitza en prop d’una hora, el pacient pot beure líquids a les 12 hores i anar a casa a les 24. En pocs dies pot ingerir aliments sòlids i fer vida normal.

Un equip format pel Dr. Carlos Guarner, cap clínic de la Unitat d’endoscòpica del Servei de Patologia Digestiva i l’equip de Cirurgia Pediàtrica, del Servei de Pediatria, ha portat a terme, amb èxit, per primer cop a Catalunya, la intervenció per via endoscòpica d’un nen de 14 anys que patia d’acalàsia amb disfàgia: un trastorn de la relaxació de l'esfínter (o múscul) inferior de l'esòfag que dificulta o impedeix el pas dels aliments sòlids o líquids de l'esòfag fins a l'estómac. Aquesta malaltia causa vòmits, regurgitació d'aliment i pèrdua de pes, i per això pot aturar el creixement en els infants.

Mitjançant la tècnica POEM, menys invasiva que la miotomia laparoscòpica habitual, a través de la boca i amb un endoscopi amb càmera s'arriba fins a la zona afectada, on es fa una incisió pel que fa a la mucosa i submucosa esofàgica fins a la musculatura. Es realitza aleshores una incisió del múscul, miotomia, fent un tall vertical d’uns 10 cm fins a arribar a l’estómac (per sota de l’esfínter esofàgic inferior). L’obertura d'aquest esfínter permetrà recuperar el pas d'aliment per la zona durant el procés digestiu.