Nou espai de receptes saludables: "Sant Pau a la cuina"


A l’Hospital estrenem "Sant Pau a la cuina", un nou apartat web de receptes saludables pensades per a pacients que han patit una síndrome coronària aguda (SCA). Aquest projecte és una fita important per apropar-nos encara més al/a la pacient, posant a la seva disposició eines pràctiques i adaptades per millorar la seva qualitat de vida.
Un projecte nascut de l’escolta activa
En base a la demanda realitzada l’any 2023 pel Servei de Cardiologia i la Unitat de Projectes Singulars de l’Oficina Més Sant Pau, i en coordinació amb la Direcció Assistencial, des de la Unitat d’Experiència d’Usuari es va iniciar un procés d’escolta activa a pacients amb SCA, acompanyat també d’un procés paral·lel d’escolta als professionals del Servei. Aquest treball s’ha dut a terme amb la col·laboració de l’Àrea d’Usuari i Comunitat, una àrea que posa el/la pacient al centre i es focalitza en les seves necessitats reals.
Aquest procés forma part del projecte liderat pel Servei de Cardiologia de Sant Pau, que ha definit un nou circuit per al seguiment del pacient crònic amb cardiopatia isquèmica, amb criteris d’alta a l’Atenció Primària, rederivació, objectius terapèutics, materials educatius accessibles i indicadors de qualitat. Aquest projecte ha estat reconegut amb un dels Premis Kaizen, que destaquen iniciatives innovadores i transformadores en l’àmbit sanitari.
Detecció d’una necessitat clau: alimentació saludable
Gràcies al finançament de Novartis, a l’acompanyament de l’equip d’Experiència d’Usuari en grups focals i a la informació recollida a través del primer test de NPS (què volen dir aquestes sigles) aplicat a pacients amb SCA, es va identificar una necessitat clau: disposar de més informació i recursos pràctics sobre alimentació saludable com a mesura bàsica per a la prevenció i la millora de la qualitat de vida.
Neix “Sant Pau a la cuina”
En resposta a aquesta necessitat, i dins del marc de materials del Programa SCA (com el patient journey map, llibrets de seguiment, guies de suport, etc.), s’han desenvolupat vuit píndoles audiovisuals amb la participació de professionals del Servei de Cardiologia i del Servei de Dietètica i Alimentació Clínica. Les receptes que es presenten en aquestes píndoles tenen l’objectiu de donar eines reals, accessibles i adaptades per apoderar els/les pacients, acompanyant-los en l’adopció d’hàbits alimentaris saludables i proporcionant-los varietat i sabor per al dia a dia després de l’alta.
Aquest projecte ha comptat també amb la participació dels/les cuiners/es de Sant Pau, que ens acompanyen cada dia al menjador laboral i que, amb la seva expertesa i dedicació, han aportat un gran valor a aquesta iniciativa, demostrant que la salut també es cuina.
Un recurs per a tothom
Tot i que s’ha dissenyat pensant en pacients amb SCA, les receptes també són útils per a altres patologies, com la diabetis o altres malalties cardiovasculars, i també poden beneficiar professionals del centre, que hi poden trobar inspiració o eines per a la seva pràctica clínica o per a l’autocura.
Les receptes es poden consultar a l’apartat de Consells de la pàgina web de Sant Pau, al canal de YouTube de l’Hospital i pròximament a les Xarxes Socials de l’Hospital.
Addicionalment, els pacients del programa SCA podran accedir-hi fàcilment mitjançant un codi QR inclòs als informes d’alta i en la propera edició del llibret redissenyat de seguiment del/de la pacient.
Amb "Sant Pau a la cuina", l’Hospital reafirma el seu compromís amb la prevenció, l’educació, l’accessibilitat de la informació i l’acompanyament continuat del/de la pacient, també a taula.
Accedeix aquí per veure totes les receptes.
Altres notícies:
-
19/05/2025Sant Pau acull una jornada d’actualització sobre el Top 3 Esmo Breast Cancer 2025Llegir notícia
-
15/05/2025Sant Pau organitza la V Jornada d’Actualització en GeriatriaLlegir notícia
-
15/05/2025Com ens hem de preparar per la vellesa? Aquest és el tema del proper Sant Pau TalksLlegir notícia
-
13/05/2025Sant Pau acull la IV Jornada FLS per reforçar la prevenció i el tractament de fractures per fragilitatLlegir notícia