La Dra. Mireia Forner, membre del grup d’expertes que revisara la llei per reforçar la proteccio de la infancia i l’adolescencia davant la violencia masclista i vicaria
La Dra. Mireia Forner revisarà la llei per reforçar la protecció de la infància i l’adolescència davant la violència masclista i vicària


El Ministeri de Joventut i Infància ha presentat el grup de 12 expertes de reconegut prestigi que té el repte de reformar la Llei Orgànica 8/2021 de 4 de juny de Protecció Integral a la Infantesa i l’Adolescència davant la Violència (LOPIVI) en un acte a la seva seu. Una d’aquestes expertes és la Dra. Mireia Forner Puntonet, qui desenvolupa la seva tasca dins la Unitat de Salut Mental Perinatal i treballarà al costat d’especialistes en àmbits com la judicatura, la psiquiatria, la sociologia, la pediatria o el treball social sota la presidència de la magistrada Isabel Giménez. El grup té previst presentar el primer esborrany de propostes per ampliar la normativa l’abril d’aquest any.
En un acte conduït per la directora general de Drets de la Infantesa i de l’Adolescència, Sandra de Garmendia, s’ha destacat que el 2024 es va produir un pic històric de nens assassinats per violència vicària a l’Estat espanyol: 9, i també que un total de 62 n’han estat víctimes des del 2013, any des de que existeixen registres. Tot i això, cal recordar que la violència vicària no es limita als casos més extrems, sinó que pot manifestar-se en diverses formes amb un profund impacte en la infància i l’adolescència, així com en les seves mares. Tot i que la LOVIPI va ser una llei pionera a Espanya, la ministra Sira Rego ha afirmat que cal reformar-la per incloure als seus articles la importància que la infantesa sigui escoltada, blindar la seva protecció davant l’acció de la justícia o incloure el dret a la reparació de les víctimes.
Impacte profund d'aquestes formes de violència en la salut mental dels infants i adolescents
“La LOPIVI ha estat una llei pionera en la protecció de nens, nenes i adolescents davant la violència. Tanmateix, considerem essencial ampliar-la per incloure mesures específiques que permetin prevenir i detectar de manera efectiva la violència masclista i vicària. Cal no oblidar l’impacte profund que aquestes formes de violència tenen en la salut mental dels infants i adolescents, així com en les seves mares, amb conseqüències que sovint es manifesten en forma de símptomes depressius, ansietat, estrès posttraumàtic, conductes autolesives o ideació suïcida. Per això, és fonamental garantir l’accés a recursos especialitzats d’atenció psicològica i psiquiàtrica, amb tractaments que abordin el trauma de manera integral per afavorir la recuperació i el benestar emocional a curt i llarg termini”, explica la Dra. Forner Puntonet.
La presidenta del grup d’expertes per a la reforma de la LOVIPI és la magistrada Isabel Giménez, pionera en el dictamen de sentències sobre casos de violència vicària i membre del consell consultiu de l’Associació de Dones Jutgesses.
L’esborrany de propostes per a la reforma de la LOVIPI, que es calcula estigui llest en dos o tres mesos, servirà al Ministeri de Joventut i Infància per articular la seva proposta de reforma, on posteriorment participaran els grups polítics amb representació parlamentària.
Entre les expertes, a més de la Dra. Mireia Forner Puntonet de Sant Pau, s’inclouen la treballadora social Antonia Aretio; l’antropòloga i professora de la Universidad Complutense de Madrid, Débora Ávila; la jurista, victimòloga i assessora jurídica dels Centres Municipals d’Informació a la Dona de Cúllar Vega i Gójar, María del Mar Daza; la jutgessa Cira Garcia; la psiquiatra i presidenta de la Comissió de Violència Masclista i Salut de l’Hospital Clínic de Barcelona, Lluisa Garcia; la presidenta de l’Asociación Mujeres Libres Mujeres en Paz, Ana María González; la professora de Dret de la Universidad de Granada, Francisca Granados; la jurista experta en drets humans i violències masclistes; María Neredo; la pediatra d’Atenció Primària i experta en l’atenció a infants i adolescents víctimes de violència, Narcisa Palomino; i la magistrada Gloria Poyatos.
Altres notícies:
-
17/03/2025Dissabte 5 d’abril de 2025 torna una nova edició de l’Entre Dones!Llegir notícia
-
14/03/202515ª Edició del curs teòric-pràctic en trasplantament hematopoièticLlegir notícia
-
14/03/2025Sant Pau fa un pas endavant en la medicina de precisió impulsada per la IA i les dades biomèdiques sintètiques formant part del projecte europeu SEARCHLlegir notícia
-
14/03/2025Dia Mundial de l’Endometriosi 2025Llegir notícia