La Dra. Xènia Acebes, directora assistencial de Sant Pau, ha rebut el Premi Indispensables SEDISA-SEFH en la categoria “Gestió Sanitària a Nivell de Gerències i Direccions Mèdiques” per la seva gestió i lideratge del projecte Codi Medicament, d’experiència pilot a la pràctica sistèmica.
Els Premis Indispensables són uns guardons que destaquen a aquells professionals sanitaris “indispensables” per la seva demostrada passió, innovació, integritat, capacitat de col·laboració i cerca de l’excel·lència en la seva feina. Un reconeixement que concedeixen la Sociedad Española de Directivos de la Salud (SEDISA) i la Sociedad Española de Farmacia Hospitalaria (SEFH) i que enguany han volgut distingir a la Dra. Acebes pel seu lideratge en programa Codi Medicament de prevenció secundària de problemes de salut relacionats amb els medicaments.
Sobre el projecte Codi Medicament, de l’experiència pilot a la pràctica clínica sistèmica
El Codi Medicament és un programa de prevenció secundària de Problemes de Salut relacionats amb l'ús o no ús dels Medicaments (PSMs) que causen consulta evitable als serveis d'urgències hospitalaris. Es tracta d'una pràctica assistencial integrada dins del programa d'atenció farmacèutica del Servei d'Urgències de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (HSP) que produeix un augment del benefici de les pautes terapèutiques i la seguretat de la farmacoteràpia en els pacients inclosos, la qual cosa es tradueix en una disminució dels reingressos a 30 dies per qualsevol causa.
L'objectiu del projecte és sistematitzar aquest programa d'èxit de l’Hospital de Sant Pau a través de la construcció d'un sistema d'informació integrat en les eines del sistema de salut i escalar-lo a tot el territori CatSalut. Per a això, s'ha format un equip multidisciplinari amb professionals adscrits a quatre hospitals col·laboradors, de diferents característiques, amb l'objectiu de desenvolupar i validar aquest nou model assistencial i dissenyar una eina informàtica que ho faciliti.
El projecte es realitzarà entre el 2023-2026 i consta de tres fases:
- Desenvolupament: disseny i licitació de l'eina de Sistemes d'Informació (SI) d'ajuda al programa CM.
- Extensió: validació de l'eina en quatre hospitals pilot de diferents característiques i disseny i implantació d'un programa formatiu dirigit als professionals.
- Escalabilitat: implantació del programa en 18 centres que han mostrat el seu interès.
Durant l'any 2023 es van incloure 731 pacients en el programa Codi Medicament a l’Hospital de Sant Pau. Van reconsultar urgències a 30 dies per qualsevol causa un 13% dels pacients i per un nou PSM un 7.8 i van reingressar de manera primerenca per qualsevol causa un 2,7%.
Més informació sobre els Premis Indispensables
Altres notícies:
-
11/12/2024Jornada de portes obertes 2024 a la Unitat de Recursos Comunitaris Dr. Pi i MolistLlegir notícia
-
10/12/2024Ajuts de la Fundació Privada per promoure la recerca, la innovació i la formació per InfermeriaLlegir notícia
-
10/12/2024L’Hospital de Sant Pau inicia el primer assaig clínic de viabilitat al món amb histotrípsia per al tractament del càncer de pàncreesLlegir notícia
-
09/12/2024Sant Pau, membre fundador del HUB Alzheimer BarcelonaLlegir notícia