Ruta de navegació

Publicador de continguts

Actualitat

null L’Hospital de Sant Pau lidera un projecte europeu competitiu per implantar auditories cliniques en radioterapia a Catalunya

L’Hospital de Sant Pau lidera un projecte europeu competitiu per implantar auditories clíniques en radioteràpia a Catalunya

És el projecte CAT-ClinART, cofinançat per la Comissió Europea a través del programa EU4Health
28/05/2025

L’Hospital de Sant Pau lidera el projecte CAT-ClinART (Catalan Clinical Audit Network for Quality Improvement in Radiotherapy), una iniciativa cofinançada per la Comissió Europea a través del programa EU4Health. El projecte té com a missió establir un model permanent, sostenible i escalable d’auditories clíniques en l’àmbit de l’Oncologia Radioteràpica a Catalunya, per millorar de manera contínua la qualitat i la seguretat dels tractaments. CAT-ClinART compta amb un consorci que reuneix tots els serveis d’Oncologia Radioteràpica i de Radiofísica dels hospitals catalans, així com el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Aquesta aliança estratègica garanteix una visió integral i coordinada del sistema, assegurant una atenció oncològica equitativa, personalitzada i alineada amb els estàndards europeus més exigents.

La Dra. Núria Jornet, cap clínic del Servei de Radiofísica i Radioprotecció de Sant Pau, és la coordinadora de CAT-ClinART; i la Dra. Gemma Sancho, directora del Servei d’Oncologia Radioteràpica de Sant Pau, n’és la coordinadora científica. CAT-ClinART s'alinea amb el Pla Europeu de Lluita contra el Càncer i el programa EU4Health, que promou la salut a tota la Unió Europea.

CAT-ClinART desenvoluparà un model regional d’auditoria clínica de radioteràpia a Catalunya permanent i sostenible fonamentat en les auditories clíniques QUATRO de l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA), un model robust i reconegut internacionalment, adaptat al context català i inspirat en el model B-QUATRO.  

Concretament, els objectius clau de CAT-ClinART són els següents:

  1. Crear una Metodologia d’Auditoria Clínica per a Radioteràpia basada en la revisió per parells i alineada amb les necessitats del model regional. 
  2. Formar un equip d’Auditors en Radioteràpia especialitzats en auditories clíniques per a la millora de la qualitat.
  3. Dissenyar un pla de sostenibilitat i escalabilitat a llarg termini.
  4. Desenvolupar una Infraestructura Informàtica Avançada per a la recopilació automàtica d’Indicadors de Qualitat.
  5. Promoure un canvi cultural que integri l’avaluació de la qualitat i la millora contínua en la pràctica diària. 

Per aconseguir-ho, el consorci que tirarà endavant el projecte CAT-ClinART està integrat per tots els Serveis d’Oncologia Radioteràpica i els Serveis de Radiofísica i Radioprotecció dels Hospitals públics de Catalunya, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Centro Nacional de Dosimetría del Ministeri de Sanitat. En total, són 51 professionals de diferents disciplines procedents de 10 institucions. A més, també compta amb un Consell Assessor integrat per experts nacionals i internacionals en auditories clíniques, representants de societats científiques, de les administracions autonòmica i espanyola i un representant dels pacients, garantint els més alts estàndards de qualitat.  

CAT-ClinART, que va iniciar-se l’1 d’octubre de 2024 i que tancarà el 30 de setembre de l’any 2027, és un projecte cofinançat: el pressupost total és de 624.950,42 euros i, d’aquesta xifra, el 80% -és a dir, 500.000 euros- corresponen al co-finançament per part de la Comissió Europea. 

Comparteix la notícia:

Home Formulari Iframe