Ruta de navegació

Tornar a Actualitat

Llistat Noticies titol

Publicador de continguts

Actualitat

null El Dr. Vicente Plaza, director del Servei de Pneumologia, impulsa la primera IA d’una guia de pràctica clínica

Actualitat
07/11/2023
El Dr. Vicente Plaza, director del Servei de Pneumologia, impulsa la primera IA d’una guia de pràctica clínica

 

iaGEMA és un xatbot -similar al famós ChatGPT- que orienta el professional que vol resoldre dubtes sobre el maneig del pacient asmàtic basant-se en la Guia Espanyola de Maneig de l’Asma (GEMA)

Quin és el millor tractament per a un adult amb asma lleu? Quin és el punt de tall per considerar que la fracció de l’òxid nítric exhalat és patològic a l’asma?

Aquests són dos dubtes que un pneumòleg pot tenir davant d’un cas de pacient amb asma. La principal font d’informació per a aquests especialistes és la Guia Espanyola de Maneig de l’Asma (GEMA), la guia de pràctica clínica sobre l’asma referent a nivell mundial i avalada per 18 entitats. Pertany a la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), de la qual el Dr. Vicente Plaza, director del Servei de Pneumologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, n’és coordinador del comitè executiu.

Ara, gràcies a l’avenç de la intel·ligència artificial, la SEPAR ha llançat iaGEMA, el primer xatbot del món vinculat a una guia de pràctica clínica. Similar al famós ChatGPT, és gratuït i resol dubtes als professionals de manera ràpida i àgil en 95 idiomes basant-se exclusivament en el contingut de la guia GEMA 5.3, un document de 230 pàgines. Com que és una aplicació d’intel·ligència artificial, es troba en constant entrenament gràcies al propi ús dels sanitaris i està sempre actualitzada a l’última versió de GEMA. El Dr. Vicente Plaza afirma que “iaGEMA és la primera intel·ligència artificial conversacional basada en una guia clínica d'una patologia publicada al món. En el futur totes les guies de pràctica clínica faran servir una IA semblant per agilitzar-ne l’ús".

Properament els sanitaris tindran disponible l’aplicació mòbil d’iaGEMA. Així mateix, també se’n llançarà una versió dirigida als pacients amb asma per tal de millorar la seva formació i educació, dos aspectes clau per augmentar l’adherència al tractament.

Home Formulari Iframe