Ruta de navegació

Actualitat

null Dia Mundial de la Diabetis, 14 de novembre

Actualitat
14/11/2023
Dia Mundial de la Diabetis, 14 de novembre

Cada any, se celebra aquesta jornada amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre què és i com afecta aquesta malaltia a tot el món. En aquesta edició s’ha escollit el lema Coneix el teu risc, coneix la teva resposta, posant el focus en la importància de revisar-se un mateix gràcies a l’educació terapèutica i formació donada per l’equip infermeria i buscar suport amb els primers signes d’alerta.

Segons la Federació Internacional de Diabetis (2023), 1 de cada 10 persones viu amb Diabetis. I les previsions de la mateixa organització indiquen que a l'any 2045, 1 de cada 8 adults viurà amb diabetis.

Per això et recordem que consultis amb el teu metge si experimentes símptomes com:

✅ Set excessiva

✅ Micció freqüent

✅ Pèrdua de pes sobtada

✅ Falta d'energia

✅ Visió borrosa

✅ Fam constant

✅ Enuresis al llit (orinar-se al llit)

El Servei d'Endocrinologia i Nutrició de Sant Pau està a l'avantguarda de l'ús de tecnologies aplicades a la diabetis. Algunes de les eines que fem servir són els sensors continus de glucosa, diferents sistemes d’infusió contínua o de bomba, així com els sistemes de nansa tancada, que són sistemes d’última tecnologia, i bolígrafs d'insulina intel·ligents. Gràcies a això, el nostre centre és un referent tecnològic en el tractament de la diabetis. 

A més, Sant Pau realitza diferents tallers grupals liderats pel Servei d'Infermeria que aborden diverses problemàtiques: des de pacients amb obesitat, a pacients amb diabetis gestacional o pacients que fan la transició de pediatria a adults fins als debutants en diabetis tipus 1, proporcionant acompanyament i educació en les últimes aplicacions tecnològiques per millorar la seva qualitat de vida.

El paper fonamental de les Infermeres en Hiperglucèmia Hospitalària

A Sant Pau hi ha diversos projectes que contribueixen a investigació i la lluita contra la Diabetis. Un d’ells és el projecte Efecte de la monitorització amb un sensor de glucosa, en la satisfacció amb el tractament de pacients amb diabetis mellitus tipus 2. Es tracta d’un estudi exploratori en pacients de diabetis tipus 2 que inicien monitorització.

Amb la participació del personal d’infermeria, aquest estudi exploratori està oferint noves perspectives i millorant la qualitat de vida dels pacients, especialment pel que fa al control i tractament d’aquest tipus de diabetis.

Sant Pau no només destaca en la investigació clínica, sinó que també impulsa la implementació de la figura de la infermera educadora en diabetis en diferents projectes, com el de la Hiperglucèmia Hospitalària". A través d'aquesta iniciativa, és pretén establir un protocol per al control de la glucosa, reforçant aquest perfil professional dins del Servei d'Endocrinologia i Nutrició.

Investigació d’avantguarda en Diabetis

Existeixen diferents línies de recerca que es centren en la diabetis mellitus, i els seus diferents aspectes.

La Dra. Rosa Corcoy, un referent internacional en la recerca en diabetis i gestació, lidera tota la línia de tractament avançat de la diabetis del qual el nostre centre és capdavanter i pioner.

El Dr. Antonio Pérez, actual president de la Sociedad Española de Diabetes i és un referent en el país en l'àrea de lípids i diabetis, lidera la línia de recerca en l'àrea de metabolimes dels lípids i el seu paper en les diferents complicacions de la diabetis.

El Dr. Dídac Mauricio, director del Servei d’Endocrinologia i Nutrició, lidera la línia de recerca en complicacions de la diabetis, i també una altra en aspectes epidemiològics de la diabetis. Ambdues són àrees en les que tenim col·laboracions en projectes i publicacions amb grups d’abast internacional.

El Dr. Josep Julve, investigador de l’Institut de Recerca de Sant Pau, dirigeix investigacions experimentals per estudiar el dany que provoca la diabetis en diferents teixits de l'organisme.