Actualitat

null BBM

Actualitat
21/03/2024
Sant Pau, únic centre a Europa que realitza la reconstrucció immediata del sistema limfàtic en la cirurgia oncològica de mama

L’Hospital de Sant Pau és l’únic centre europeu que ha implantat una nova cirurgia oncològica que consisteix en planificar l’extirpació completa del tumor i també la reconstrucció immediata de la mama i del sistema limfàtic per minimitzar el màxim possible les seqüeles. Això es fa amb cirurgia robòtica, sent Sant Pau el primer centre del sud d’Europa -i el quart del món- que compta amb el primer robot de supermicrocirurgia en limfedema (anomenat Symani). Aquest és un dels temes que centrarà la nova edició del Barcelona Breast Meeting, el congrés europeu que reuneix les primeres espases mundials de cirurgia mamària i que organitza el Servei Mancomunat de Cirurgia Plàstica de l’Hospital de Sant Pau i l’Hospital del Mar els dies 20, 21 i 22 de març.

“Abans es feia la mastectomia (extirpació del pit) o la tumorectomia (extirpació del tumor netejant els marges per minimitzar una recidiva) i la reconstrucció del pit es deixava per a més endavant. Ara, a banda de fer l’extirpació del pit o del tumor, estudiem l’aixella i el braç de cada pacient i, simultàniament, reconstruïm el seu sistema limfàtic. Això ho fem en totes les nostres pacients i som pioners al món. De fet, som l’únic hospital que ho fa”, explica el Dr. Jaume Masià, director del Servei Mancomunat de Cirurgia Plàstica Hospital de Sant Pau – Hospital del Mar.

“Això es tradueix en que evitem el limfedema a 97 de cada 100 pacients, que és la seqüela més condicionant, invalidant i limitant després de la cirurgia mamària i de la radioteràpia, perquè reduïm el risc del 32% -que és el percentatge habitual- a només un 3%”. El limfedema és una malaltia causada per l’acumulació anormal de líquid en els teixits tous per una interrupció o alteració del sistema limfàtic post buidament ganglionar.

Els experts destaquen el seu impacte en la qualitat de vida de les pacients. “Comporta una limitació funcional: no poder moure les extremitats, no poder vestir-se... però té un impacte brutal en tots els diferents àmbits de la dona: laboral, amb baixes, interrupció de la carrera professional, pèrdua de talent femení..., i també familiar, afectant sobre tot els fills. També comporta un risc immunològic important, ja que pot causar limfangitis o infeccions del braç que molts cops requereixen ingrés hospitalari i que fins i tot poden acabar generant sèpsies, amb el risc vital que això comporta per a la pacient”. 

Tractem dones, no càncers

En els més de 20 anys de trajectòria del BBM, els experts han treballat sobre tot en dos conceptes. El primer, en la revolució tecnològica en l’abordatge del càncer de mama, on la qualitat de la reconstrucció mamària és clau i on avui s’aconsegueixen molt bons resultats, i també la qualitat de les zones donants per no deixar cap seqüela posterior. 

El segon, és que “no tractem càncers, sinó dones”. L’objectiu és deixar les pacients lliures de marcadors tumorals, però més enllà de la cirurgia, de la quimioteràpia, de la radioteràpia... és que la dona sigui completament restituïda i reinserida, com a dona, com a mare, com a professional... en totes i cadascuna de les seves vessants, perquè pugui retornar a la mateixa vida que duia abans del càncer. És a dir, fer un tractament holístic centrat en el seu benestar. 

El lema de l’actual edició del BBM és “Revitalitzant la formació en cirurgia de la mama”. El Dr. Masià destaca que “Sant Pau és una escola reconeguda a tota Europa i arreu del món en aquest àmbit i hem creat un pol d’excel·lència i de docència que és un referent indiscutible”. 

Un 80% de reconstruccions mamàries immediates i sensibilitat erògena del mugró  

La reconstrucció de la mama pot fer-se simultàniament amb la mastectomia o extirpació del pit, és a dir, de forma immediata, o posteriorment, és a dir, diferida. A l’Hospital de Sant Pau fins al 80% de les reconstruccions mamàries són immediates “però a Espanya el percentatge no arriba al 40%. La reconstrucció immediata permet obtenir un millor resultat estètic i redueix significativament l’impacte psicològic en la dona, perquè no arriba a veure’s sense el pit”, explica el Dr. Masià. “Avui no hi ha res que justifiqui no fer la reconstrucció mamària en la mateixa intervenció on operem el tumor. Són comptats els casos on està justificat deixar-ho per a més endavant”.

En aquesta reconstrucció immediata un repte actual és la millora de les tècniques de reinnervació del mugró per conservar la sensibilitat erògena. “Quan reconstruïm la mama, podem garantir que la pacient conservarà la sensibilitat al tacte, al fred, a la calor, al dolor... que és molt. Però ara volem preservar la sensibilitat erògena, que és fonamental per a la recuperació total de la dona”. Amb aquest objectiu, en el moment de la mastectomia els cirurgians “busquem els nervis que donen innervació a la mama i els connectem a l’estructura on reconstruïm, que sol ser teixit autòleg i, per tant, amb la capacitat de ser reinnervat”.

Un altre tema del BBM seran els implants mamaris. “En els últims anys, sobre 2013, apareix un nou concepte: el limfoma anaplàsic de cèl·lules grans, que s’observa sobre tot en implants texturats”, explica el Dr. Masià.  I des de fa poc, “també hem observat que, després de 60 anys d’ús creixent dels implants mamaris, apareix el carcinoma epidermoide i noves malalties que abans passaven desapercebudes però que ara ja no, degut a la major esperança de vida i, per tant, al major envelliment dels implants i als canvis histològics que causen en el cos de la dona”.   

El Servei Mancomunat de Cirurgia Plàstica de Sant Pau i el Mar

El Servei Mancomunat de Cirurgia Plàstica de l’Hospital de Sant Pau - Hospital del Mar, mitjançant el Barcelona Breast Meeting, té una plataforma d’intercanvi de coneixement que des de fa més de 20 anys és motor d’innovació i formació en cirurgia reconstructora de mama a Espanya i internacionalment. És un dels Serveis hospitalaris amb més prestigi d’Europa en microcirurgia reconstructora, motiu pel qual és la seu de l’European School of Reconstructive Microsurgery: cada any acull més de 60 professionals de diferents països per rebre formació i és l’únic Servei d’Europa amb un Fellowship Internacional en Investigació de limfedema.