Actualidad

Actualidad
 • Identificat un mecanisme molecular que causa un tipus d'arrítmia cardíaca greu
  18/02/2021

  Identificat un mecanisme molecular que causa un tipus d'arrítmia cardíaca greu

  Un equip muldisciplinar d'investigadors de la University of Calgary, de l'Institut de Recerca de Sant Pau (IIB Sant Pau) i de l'Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC), i de la Universitat Politècnica de Catalunya • BarcelonaTech (UPC) ha identificat un dels mecanismes moleculars responsables dels alternans cardíacs, una alteració del ritme del cor que facilita la inducció de la fibril·lació ventricular, un tipus d'arrítmia potencialment letal. Aquest descobriment, que es publica avui, 19 de febrer, a la revista Circulation Research (AHA Journals), obre la porta al desenvolupament de nous tractaments farmacològics.
 • Sant Pau publica un estudi que revela importants diferències lligades al sexe en pacients amb demència frontotemporal
  16/02/2021

  Sant Pau publica un estudi que revela importants diferències lligades al sexe en pacients amb demència frontotemporal

  Sant Pau publica un estudi, a Alzheimer’s & Dementia, que identifica, per primera vegada, importants diferències lligades al sexe en la variant conductual de la demència frontotemporal. Aquest estudi, liderat pel Dr. Ignacio Illán-Gala, neuròleg de la Unitat de Memòria, del Servei de Neurologia de l'Hospital de Sant Pau, suggereix que el cervell femení pot ser més resistent a aquesta malaltia per mecanismes encara desconeguts. Aquests resultats obren la porta a nous estudis per millorar el diagnòstic de la variant conductual de la demència frontotemporal.
 • Kàlida Sant Pau engega “una nova aventura” per als fills adolescents de persones amb càncer
  15/02/2021

  Kàlida Sant Pau engega “una nova aventura” per als fills adolescents de persones amb càncer

  Kàlida Sant Pau posa en marxa una nova aventura, aquest cop adreçada als fills adolescents (d'entre 14 i 18 anys) de persones amb càncer per ajudar-los a connectar amb les seves emocions. Una iniciativa basada en la teràpia a través de l'aventura, elaborada conjuntament amb els especialistes de l'Associació Experientia, i amb el suport de Nous Cims. La data límit d'inscripció és el divendres 19 de febrer.
 • II Curs d’Actualització en Diagnòstic i Tractament dels Tumors Tímics
  14/02/2021

  II Curs d’Actualització en Diagnòstic i Tractament dels Tumors Tímics

  El Servei de Cirurgia Toràcica de Sant Pau organitza el II Curs d’Actualització en Diagnòstic i Tractament dels Tumors Tímics. Un curs que ofereix una posada al dia dels coneixements teòrics i pràctics del diagnòstic i tractament dels tumors tímics, amb i sense diagnòstic, de Miastènia Gravis (MG). Gratuït i en format virtual, tindrà lloc el proper 4 de març.
 • Sant Pau demostra en un estudi que la prescripció diferida d'antibiòtics en nens amb infeccions respiratòries és segura i efectiva
  11/02/2021

  Sant Pau demostra en un estudi que la prescripció diferida d'antibiòtics en nens amb infeccions respiratòries és segura i efectiva

  Un assaig clínic realitzat a Espanya ha demostrat que la prescripció diferida d'antibiòtics és segura i efectiva per tractar les infeccions respiratòries no complicades en nens. Aquesta estratègia, comparada amb la prescripció immediata d'antibiòtics, disminueix notablement l'ús d'aquests fàrmacs i és igual de satisfactòria per als pares, segons els resultats d’un estudi, coordinat per investigadors de Sant Pau, publicats a la revista Pediatrics.
 • La Dra. Boronat participa en la conferència sobre epilèpsies rares i complexes
  11/02/2021

  La Dra. Boronat participa en la conferència sobre epilèpsies rares i complexes

  La Dra. Susana Boronat, directora del Servei de Pediatria de Sant Pau, participarà el proper 19 de febrer, en la conferència online sobre epilèpsies rares i complexes. La seva sessió “Pautas clínicas en las epilepsias raras y complejas” tindrà lloc de 16.35 a 17 hores.
 • Salut treballa per a dotar Catalunya del primer accelerador de protons públic
  11/02/2021

  Salut treballa per a dotar Catalunya del primer accelerador de protons públic

  El Sistema de Salut de Catalunya inicia els treballs per dotar-se del primer accelerador de protons públic per al tractament d’oncologia pediàtrica, majoritàriament, i en alguns casos per a tumors en adults. Salut signa un protocol de col·laboració per al desenvolupament del projecte conjuntament amb l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona, l’Institut Català d'Oncologia (ICO) i l’Hospital Clínic. L’objectiu és poder disposar d’un centre de protons dins la xarxa oncològica pública catalana que permeti una major accessibilitat a tots els pacients que necessitin aquest tractament, tant de Catalunya com d’altres comunitats autònomes.
 • Webinar “Vacunes i COVID-19, les incògnites i el futur”, amb la participació de la Dra. Antonijoan
  11/02/2021

  Webinar “Vacunes i COVID-19, les incògnites i el futur”, amb la participació de la Dra. Antonijoan

  La Dra. Rosa Antonijoan, directora del Servei de Farmacologia Clínica i del CIM Sant Pau, participa el proper 18 de febrer al webinar “Vacunes i COVID-19, les incògnites i el futur”. Una sessió online organitzada per la UManresa.
 • Sant Pau se suma al dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència
  10/02/2021

  Sant Pau se suma al dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

  L’11 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència. Aquesta iniciativa promou la realització d’activitats que, visibilitzant la tasca de les científiques, commemoren aquest dia, fomenten vocacions científiques en les nenes i ajuden a tancar la bretxa de gènere en la ciència. Des de Sant Pau algunes de les nostres investigadores reflexionen sobre el tema.
 • Sant Pau engega un projecte pioner que permet als pacients escollir els seus menús
  09/02/2021

  Sant Pau engega un projecte pioner que permet als pacients escollir els seus menús

  Els pacients ingressats a les sales d’Hospitalització de Sant Pau podran escollir els seus menús a través dels braços articulats que tenen a les seves habitacions. Aquesta iniciativa del Servei de Dietètica i Alimentació de l’Hospital, amb la col·laboració del Servei d’Informàtica, Arcasa i Tecatel, va iniciar-se a començaments de febrer a les àrees d’Hematologia i Hospitalització Covid i s’anirà successivament implantant a la resta de l’Hospital. Un projecte pioner que vol maximitzar la satisfacció alimentària adaptant-se als hàbits dels pacients, al mateix temps que minimitza el malbaratament alimentari i alleugereix la càrrega assistencial de passar el menú d’elecció en format paper.
 • Sant Pau hospital pioner en tenir una Unitat de Compliment
  08/02/2021

  Sant Pau hospital pioner en tenir una Unitat de Compliment

  Sant Pau pioner, des de 2016, en l’àmbit hospitalari en tenir una Unitat de Compliment per vetllar i fer complir les normes, polítiques i procediments interns no assistencials de l’Hospital amb un canal propi i anònim de denúncies.
 • Les Dres. Domínguez i Zanini participen en les xerrades del Centre Cívic Navas
  08/02/2021

  Les Dres. Domínguez i Zanini participen en les xerrades del Centre Cívic Navas

  El proper dimarts 16 de febrer, a les 18.30 hores, les Dres. Carla Domínguez i Julia Zanini, ginecòlogues de l’Àrea matern-infantil, del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de Sant Pau, i investigadores del Grup de Recerca en Medicina Perinatal i de la Dona, de l’Institut de Recerca de Sant Pau – IIB Sant Pau, oferiran una xerrada sobre “Quin impacte té en l'embaràs la qualitat de l'aire?: Projecte BiSC”, al Centre Cívic Navas. BiSC és el primer projecte de recerca que es duu a terme a la ciutat de Barcelona amb la finalitat de valorar l’impacte que la qualitat de l’aire urbà té en l’embaràs, per saber com afecta el creixement i desenvolupament durant els primers anys de vida.
 • Sant Pau i Kàlida sumen esforços a favor dels pacients de càncer en temps de Covid
  03/02/2021

  Sant Pau i Kàlida sumen esforços a favor dels pacients de càncer en temps de Covid

  L’Hospital s’adhereix al Dia mundial del Càncer i enguany vol destacar l’especial atenció al pacient oncològic de Sant Pau. La relació metge-pacient és fonamental per a la pràctica de la medicina i essencial per a la prestació d'assistència sanitària d'alta qualitat en el diagnòstic i el tractament de qualsevol malaltia, i el càncer no és una excepció. Al maig de 2019 es va inaugurar el centre Kàlida Sant Pau, al costat de l’Hospital. Un espai obert i gratuït, al que es pot accedir sense cita prèvia, amb un equip de professionals que ofereixen suport pràctic, emocional i social per a qualsevol persona que convisqui amb aquesta malaltia.
 • Sant Pau Translational Alzheimer Center un dels projectes destacats en l'àmbit Salut a l’informe Next Generation Catalonia
  02/02/2021

  Sant Pau Translational Alzheimer Center un dels projectes destacats en l'àmbit Salut a l’informe Next Generation Catalonia

  El Sant Pau Translational Alzheimer Center escollit com un dels projectes destacats en l'àmbit Salut a l’informe Next Generation Catalonia. El Govern de la Generalitat ha publicat recentment, el primer informe lliurat per la Comissió per a l’elaboració del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social (CORECO) que conté la proposta provisional de projectes catalans candidats a obtenir recursos del fons Next Generation EU.
 • Confirmen el paper clau del receptor NOR-1 en la progressió de l'aneurisma aòrtic abdominal
  01/02/2021

  Confirmen el paper clau del receptor NOR-1 en la progressió de l'aneurisma aòrtic abdominal

  Investigadors del CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV) a l'Institut de Recerca Biomèdica Sant Pau (IIB Sant Pau) i a l'Institut de Recerques Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC) han analitzat la contribució del receptor nuclear NOR-1, a l'avanç de l'aneurisma aòrtic abdominal (AAA), gràcies a la creació de models de ratolí transgènics. D'aquesta manera, obren una nova via per a avançar en el coneixement dels mecanismes patològics d'aquesta malaltia, així com per a l'experimentació de nous fàrmacs dirigits al seu tractament.
 • Sant Pau publica al Cancer Immunology and Immunotherapy
  31/01/2021

  Sant Pau publica al Cancer Immunology and Immunotherapy

  El Servei d'Oncologia Mèdica de Sant Pau, en col·laboració amb el Grup de recerca d’Immunologia i Malalties Inflamatòries de l’Institut de Recerca-IIBSant Pau, que lidera la Dra. Silvia Vidal, han publicat a la revista Cancer Immunology and Immunotherapy. L’article, "Circulating leukocyte-platelet complexes as a predictive biomarker for the development of immune-related adverse events in advanced non-small cell lung cancer patients receiving anti-PD-(L)1 blocking agents", és el resultat de la col·laboració que s'ha fet durant més de dos anys entre els dos equips i que ha permès identificar un perfil predictiu de més risc d'aparició d'efectes adversos al tractament amb immunoteràpia en un grup de pacients afectats de càncer de pulmó que reben tractament amb immunoteràpia.
 • Xerrades sobre esclerosi múltiple
  27/01/2021

  Xerrades sobre esclerosi múltiple

  El proper 4 de febrer, a les 17 hores, tindrà lloc la xerrada divulgativa per a pacients “Vacunació a l’esclerosi múltiple en temps de Covid-19” a càrrec de la Dra. Àngela Vidal, del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya-CEMCAT. Una sessió online, organitzada per la Unitat de Neuromuscular, del Servei de Neurologia de Sant Pau.
 • La Dra. Montse Olivé presidenta del grup d’experts d’ERN Euro-NMD
  24/01/2021

  La Dra. Montse Olivé presidenta del grup d’experts d’ERN Euro-NMD

  La Dra. Montse Olivé ha estat nomenada presidenta del grup d'experts en patologia neuromuscular de la xarxa europea ERN (European Reference Network) EURO-NMD (Neuromuscular Disorders), en substitució del Professor Bjarne Udd.
 • Sant Pau publica a Scientific Reports
  20/01/2021

  Sant Pau publica a Scientific Reports

  L’article “Drug related problems in clinical practice: a cross-sectional study on their prevalence, risk factors and associated pharmaceutical interventions”, liderat pel Servei de Farmàcia de Sant Pau, amb la col·laboració de Medicina Interna, Geriatria i Pneumologia, ha sortit publicat recentment a la revista Scientific Reports, de Nature. En aquest estudi es van analitzar els problemes relacionats amb els medicaments de 1602 pacients ingressats en especialitats mèdiques, amb una prevalença del 45,1% de la mostra. Els problemes detectats es van treballar de forma multidisciplinar entre els farmacèutics, l'equip mèdic i infermeria, fet que va comportar la resolució en la seva gran majoria. Per altra banda, es va analitzar una llista exhaustiva de possibles factors de risc. L'anàlisi multivariant va mostrar que la polifarmàcia, la insuficiència renal, la obesitat i la presència d'al·lèrgies s'associen a un major risc de patir aquests problemes durant l'ingrés.
 • Jornada de pacients Inicials en malaltia de Parkinson
  20/01/2021

  Jornada de pacients Inicials en malaltia de Parkinson

  La Unitat de Transtorns del Moviment, del Servei de Neurologia de l’Hospital, organitza la Jornada de pacients Inicials en malaltia de Parkinson el pròxim 28 de gener a les 19 hores. A més informació trobareu l’enllaç per inscriure-us a la jornada.