La renovació tecnològica i la incorporació de nous equipaments a l’Àrea de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital de Sant Pau implica un canvi significatiu pels pacients i pels professionals, així com el lideratge del centre en aquest àmbit a Catalunya. L’actualització tècnica de l’Àrea de Radiodiagnòstic de l’Hospital comporta la incorporació de tecnologies d’avantguarda i la renovació de les tecnologies convencionals, la qual cosa permetrà millorar els protocols i la velocitat d’adquisició d’imatges i, alhora, incrementar la cartera de serveis de l’Hospital.
El Dr. Josep Munuera, director del Servei de Radiodiagnòstic, assegura que “gràcies a la incorporació de tota aquesta tecnologia i juntament amb un equip humà amb talent, molt ben format i especialitzat, el Departament de Radiologia de Sant Pau serà un referent en la pràctica assistencial de qualitat, en la recerca i també en la formació de professionals en el Diagnòstic per la Imatge a Catalunya”.
El Diagnòstic per la Imatge és una de les puntes de llança dels hospitals d’alta complexitat. Manté el terciarisme en els centres perquè combina la incorporació de noves tecnologies alhora que intervé en la teràpia guiada per la imatge (radiologia intervencionista) aportant solucions que milloren l’accessibilitat i la intervenció en patologies complexes; a més d'aportar valor en la formació de nous professionals i en la formació continuada dels professionals.
Sant Pau lidera les inversions en Diagnòstic per la Imatge a Catalunya
Els nous equipaments i la renovació tecnològica dels equips de Sant Pau estan valorats en 15.5 M d’euros. Aquests fons provenen del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència a través del Pla INVEAT (Pla d’Inversions en Equips d’Alta Tecnologia Sanitària en el Sistema Nacional de Salut), amb al suport del Servei Català de la Salut, mitjançant el Programa de Suport a la Renovació Tecnològica (PERT).
Aquests són els nous equips i les noves tecnologies que incorpora Sant Pau:
- Un arc biplà d’última generació + 1 TC.
- Actualització d’una sala vascular equipada amb Ressonància Magnètica.
- 2 Mamògrafs i 1 ecògraf de mama.
- 3 ecògrafs d’alta gamma.
- 2 TC: El primer és el TC FORCE, el més potent del mercat, enfocat especialment a estudis cardiològics i l’altre d’última generació. A l’estiu arribarà el tercer TC, associat a l’arc biplà: l’EDGE SG.
- Instal·lació d’un nou software, que permet millorar i donar més valor als estudis de ressonància funcional i de perfusió en Neurologia, imatge dual dels TACs, i imatges associades a Medicina Nuclear.
- 1 Telecomandament.
- Renovació de 3 sales de RX convencional.
- Substitució d’un PET-TC per un altre d’alta gamma.
- Substitució d’un SPECT-TC per un altre d’alta gamma.
- Incorporació d’un nou TC per a la planificació de tractaments en Radioteràpia.
L’arc biplà
El Dr. Josep Munuera assegura que “amb incorporacions com l’arc biplà, que també té integrat un TC espectral, podem millorar l’atenció integral en moltes patologies complexes, perquè combinem noves tecnologies d’avantguarda amb la teràpia guiada per la imatge, acompanyada a la mateixa sala amb una TC espectral, amb el qual integrem el diagnòstic de darrera generació en el mateix moment de la intervenció. Per tant, estarem fent teràpia guiada i diagnòstic de precisió alhora. Aquest és un dels grans avantatges i tindrà un impacte directe, permetent classificar els pacients i valorar en temps real els resultats del tractament realitzat. Aquest impacte serà especialment notori en malalties agudes com l’atenció a l’infart agut cerebral, l’atenció a l’hemorràgia cerebral o l’hemorràgia perifèrica, el tromboembolisme pulmonar o altres tipus d’intervencions d’alta complexitat”.
Un arc biplà és una tecnologia d’imatge mèdica que es basa en radiacions i que permet fer arteriografies i procediments intervencionistes com vertebroplàsties, puncions i biòpsies, entre d’altres. Són dos arcs combinats que poden obtenir imatges a 90 graus i dur a terme tècniques molt avançades, per exemple, imatges 3D o combinar les imatges generades per a fer estudis axials que faciliten l'abordatge terapèutic. Les imatges que genera aquesta tecnologia són de molt alta qualitat i permeten abordatges i procediments altament complexos.
L’arc biplà està especialment indicat per a l’abordatge de malformacions vasculars complexes on la distribució tridimensional dels vasos ha de ser necessàriament comprensible per realitzar la intervenció. L’arc biplà permet fer aquest tipus d’estudis de molt més alta complexitat i, a la vegada, es pot arribar amb més profunditat a aquestes lesions.
El TC FORCE, el TC més avançat actualment
El TC FORCE que ha adquirit Sant Pau és el més avançat del món. Té una altíssima precisió amb una alta velocitat d’adquisició d’imatge, la més alta coneguda fins ara. Les imatges que aconsegueix aquest TAC són pràcticament immediates i, alhora, amb una dosi mínima de radiació. Per tant, és un aparell molt ràpid, amb menys irradiació, amb molta precisió i que permet acurar molt més el diagnòstic gràcies a l’optimització de la informació que obté dels raigs X (l'anomenada energia espectral).
“El TAC FORCE és la darrera generació de TCs, amb una sèrie de característiques específiques. La primera és que emet dos tipus de radiació. Això es coneix com a tecnologia espectral: no és només un tipus d’imatge, sinó diferents tipus que ens permeten analitzar les característiques dels teixits, gairebé com si estiguéssim fent una prova diferent, com una RM. La segona és que són unes màquines molt ràpides, que milloren l'experiència del pacient perquè són capaces de fer un TC del tòrax i abdominal en menys de 10 segons. Pràcticament, no te n’adones. El tercer aspecte important és la baixa radiació que rep el pacient, en ocasions fins a un 80-90% per sota dels TC d'antigues generacions. Aquestes són les característiques de la nova generació de TCs: més ràpids, més segurs però també que ens aporten nova informació. Hem entrat en una nova era que ens permet avançar en la quantificació dels teixits i de les malalties ”, aclareix el Dr. Munuera.
Mamògrafs d’última generació
Per altra banda, la incorporació de 3 mamògrafs d’última generació a l’Àrea de Radiologia de Sant Pau permet incorporar noves tecnologies, com per exemple, la tomografia i la mamografia amb contrast. Això es tradueix en una millora diagnòstica per aquelles lesions que no són visibles en una mamografia convencional i que, gràcies a aquesta nova tècnica complementària de precisió diagnòstica, s’identifiquen molt millor.
“Disposar de la mamografia amb contrast ens permetrà millorar la nostra sensibilitat diagnòstica en pacients amb alguna sospita de lesió que no sigui visible en la mamografia convencional”, afegeix el Dr. Munuera.
Josep Munuera, director del Servei de Radiodiagnòstic
El Dr. Josep Munuera és metge especialista en Radiodiagnòstic, radiòleg des de 2005 i doctor Cum Laude en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona, des de 2016. Va desenvolupar la seva activitat com a neuroradiòleg (EDiNR) a la Vall d’Hebron i a Sant Pau (2005 i 2012). Posteriorment, va assumir el càrrec de responsable de l’Àrea de RM de l‘Institut de Diagnòstic per la Imatge a l’Hospital Germans Trias i Pujol, fins a l’any 2016, quan s’incorpora com a director clínic general de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge. El 2017 inicia una nova etapa com a cap de Servei responsable de l’àrea de qualitat i innovació-recerca a l’Hospital Sant Joan de Déu i, des de febrer de 2023, és director del Servei de Radiodiagnòstic de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
És el responsable científic de la Societat Espanyola de Radiologia (SERAM) i vicepresident de la Societat Catalana de Radiologia (Radiòlegs de Catalunya), i ha estat consultor de l’Agència Europea del Medicament.
En l’àmbit de la recerca i la innovació, lidera projectes nacionals i europeus en el camp de les neurociències i les tecnologies digitals aplicades a la salut. Té diverses publicacions en neuroimatge i, recentment, en l'aplicació del 3D i la Intel·ligència Artificial (IA) a la pràctica diària.
Les seves àrees específiques d'interès són la patologia cerebrovascular i la ressonància magnètica, així com la innovació en imatge mèdica, especialment en la IA i 3D, que inclou tant la implantació clínica, el desenvolupament de projectes i la investigació en noves tecnologies d’imatge mèdica, com la formació.
En l’àmbit de la formació, és codirector del postgrau Expert3D acreditat per la Universitat Politècnica de Catalunya (www.expert3d.eu) i participa com a professor a l'Escola de Medicina de la UB i a diversos màsters (Neuromàrqueting i Salut Digital).
L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau és una institució centenària de serveis de salut de la ciutat de Barcelona i un referent a Catalunya en assistència, docència i investigació.
L'Hospital se centra en les persones i està obert al seu entorn sanitari i a la societat més propera, però també és un referent com a centre d'atenció especialitzada terciària i d'alta complexitat en els àmbits nacional i internacional.
Subscriu-te al butlletí
Contacto Comunicación
Teléfono: 93 553 78 30
Email: espais@santpau.cat