batv
El passat dissabte, 27 de maig, es va celebrar el Dia Mundial de les Urgències i les Emergències. Des de l’Hospital volem destacar i posar en valor la labor d’un servei essencial que per a molts usuaris és la porta d’entrada al nostre centre. Històricament, Sant Pau ha estat un centre pioner en l’atenció urgent dels pacients, i actualment ho segueix sent gràcies l’excel·lència dels seus equipaments i professionals.
Una jornada com la del Dia Mundial de les Urgències i les Emergències té l’objectiu de subratllar la importància de comptar amb un sistema integral d’atenció als pacients amb caràcter urgent. En línia amb el seu ADN capdavanter, l’Hospital de Sant Pau va ser el primer centre sanitari de tot l’Estat en organitzar un servei d’urgències l’any 1967. Aquesta iniciativa responia a les necessitats sanitàries que van produir els canvis socioeconòmics de la segona meitat del segle vint, amb un fort desenvolupament industrial i el conseqüent augment demogràfic.
Aquesta àrea pionera de l’Hospital ha estat un puntal des de la seva creació i ha anat evolucionant amb el temps per adaptar-se el màxim possible a les necessitats concretes dels pacients del nostre centre. Al llarg dels darrers anys el Servei d’Urgències ha desenvolupat un programa propi d’Atenció a la Fragilitat. En aquest procés s’han incorporat iniciatives de valoració geriàtrica i s’ha creat una àrea, el Dispositiu d’Atenció a la Fragilitat, el DAFSU, que s’ha integrat estructuralment dins el Servei d’Urgències i especialment preparada per a la prevenció de complicacions en l’ancià.
Els resultats i èxits d’aquest programa implantat al Servei d’Urgències van ser reconeguts el 2019 amb l’acreditació GEDA. Aquest reconeixement internacional és únic fora d’Amèrica del Nord i posa en valor el model d’atenció de l’Hospital, que inclou una manera d’orientar una organització de l’atenció de les urgències a la realitat social que ens envolta.
El sistema que ha permès posicionar Sant Pau com un referent en el desenvolupament de l’atenció urgent als usuaris té com a fonament l’equip humà que l’ha construït. Els professionals mèdics i d’infermeria de Sant Pau són també un símbol de la labor del Servei, com demostra el recent nomenament de la Dra. Mireia Puig, directora del Servei d’Urgències, com a presidenta de la Societat Catalana de Medicina d’Urgències i Emergències (SoCMUE) durant els propers quatre anys. La dra. Puig va explicar que ‘tenim un gran servei d’emergències extra hospitalari que és capaç de canalitzar totes les urgències del territori i fer-les arribar d’una manera prioritària als hospitals, i tot això fa que salvem moltes vides cada any i millorem la salut de les persones.’
Per altra banda, des de l’Hospital de Sant Pau, volem aprofitar aquesta jornada per posar en valor un equip molt especial dintre de les Urgències del nostre Hospital. Es tracta del Servei de Transport d’Emergències Pediàtriques aeri.
Aquest equip de transport d’emergències va néixer a l’Hospital de Sant Pau l’any 1995 com a resposta a les mancances que hi havia en aquell moment i que suposaven un elevat temps de trasllat des dels punts més remots del territori fins a un centre hospitalari que pogués rebre els pacients. Des de llavors i fins fa pocs anys, l’equip de Sant Pau era l’únic fins que es va desdoblar en dues unitats que ara treballen de manera conjunta per oferir el millor servei.
En aquest vídeo, la Sònia Brio i la Maite Rodríguez, metgessa i infermera, ens expliquen com és un dia de feina al Servei de Transport Pediàtric aeri: