Breadcrumb

Events

null Dr alex Bayes publica a Nature Communications marzo2017

Events
01/03/2017
El Laboratori de Fisiologia Molecular de la Sinapsi de l’IIB Sant Pau, liderat pel Dr. Àlex Bayés, publica a Nature Communications

Investigadors de l’IIB Sant Pau, la UAB i la Universitat d’Edimburg han presentat la primera caracterització del proteoma sinàptic del peix zebra, clau per a l’estudi de malalties del neurodesenvolupament i trastorns psiquiàtrics, així com per al desenvolupament de fàrmacs adreçats a tractar-les. El treball “Evolució de la complexitat del proteoma sinàptic en el peix zebra”, liderat pel Dr. Àlex Bayés, investigador principal del Laboratori de Fisiologia Molecular de la Sinapsi de l’IIB Sant Pau, surt avui 2 de març, publicat a Nature Communications.

Les sinapsis del cervell són el punt de comunicació i de transmissió d’impulsos nerviosos entre neurones. Determinen, per tant, l’organització dels circuits neuronals, essencials en la funció global del sistema nerviós central. En els darrers anys un gran nombre d’estudis genètics ha identificat mutacions en gens que s’expressen a la sinapsi implicades en malalties neurològiques i, especialment, en trastorns psiquiàtrics tals com els de l’espectre autista, l’esquizofrènia o la discapacitat intel·lectual. Aquests treballs han establert la sinapsi com a una estructura crítica en moltes malalties del cervell, el que ha donat lloc al concepte de sinaptopaties.

L’estudi mostra també com l’evolució ha afavorit l’increment en la complexitat del proteoma sinàptic. Ja que la sinapsis és la unitat cognitiva bàsica del cervell, l’expansió del seus components podria haver contribuït de forma molt important a la diversitat de comportaments i capacitats intel·lectuals dels vertebrats. La caracterització del proteoma sinàptic del peix zebra representa una eina essencial per a futurs treballs que utilitzin aquest model animal per a investigar la patofisiologia de les sinaptopaties.

Més informació aquí