Breadcrumb

Events

null La pneumonia es una malaltia respiratoria prevenible i tractable pero encara es la primera causa de mort per infeccio al mon

Events
10/11/2022
La pneumònia és una malaltia respiratòria prevenible i tractable, però encara és la primera causa de mort per infecció al món

La pneumònia és una malaltia més freqüent del que es pensa, prevenible i tractable, però també potencialment greu si no es diagnostica i tracta a temps. Avui, és la primera causa de mort per infecció al món, per això el lema del Dia Mundial contra la pneumònia d’enguany és “Stop a la pneumònia. Cada respiració compta”. Segons el Dr. David de la Rosa, metge adjunt consultor del Servei de Pneumologia i Al·lèrgia de Sant Pau, “l’evidència científica demostra que iniciar el tractament antibiòtic abans de les 6 hores des que el pacient arriba a Urgències, augmenta la supervivència”. I destaca també la importància de “la prevenció mitjançant la vacunació contra el pneumococ, sobretot en els nens i les persones més grans de 65 anys, ja que aquests dos grups poblacionals són els més vulnerables en relació amb aquesta malaltia”. 

Actualment, la pneumònia és la primera causa de mort per infecció al món, superant altres patologies com la diarrea, la tuberculosi, el VIH o la malària. Globalment, és la quarta causa de mort, només per darrere de l’infart agut de miocardi, l’ictus i la MPOC, i es calcula que tres quartes parts de les morts corresponen a nens menors de 5 anys i persones amb més de 65 anys.  A més, també representa la quarta causa de discapacitat al món. 

Per això és tan important la prevenció amb la immunització mitjançant la vacunació, sobretot en els grups de més risc. Altres mesures preventives inclouen rentar-se les mans sovint, no fumar, reduir el consum d’alcohol, seguir una alimentació saludable i mantenir una bona salut bucodental. També és clau el diagnòstic precoç de la malaltia. “La vacunació no evitarà que puguis agafar la infecció, però pot contribuir a fer que el quadre sigui més lleu perquè el cos haurà après a defensar-se”. A més, “davant símptomes com la tos amb expectoració de mucositat, la febre alta, la dificultat per respirar o el dolor toràcic, sobre tot als costats... que són els més freqüents, cal pensar en la possibilitat de tenir una pneumònia i anar a Urgències per confirmar-ho o descartar-ho”, explica el Dr. de la Rosa. El diagnòstic és senzill, “només cal fer una radiografia. Si és pneumònia, es veurà un infiltrat radiològic al pulmó infectat. Pot ser només un o els dos”.

La causa més freqüent de la pneumònia és la infecció bacteriana, sobretot per pneumococ. Però també pot ser originada per virus, fongs o substàncies irritants que entren als pulmons en respirar. “En els dos darrers anys la pneumònia més prevalent ha estat la causada pel virus SARS-CoV-2 o COVID-19. Abans les pneumònies víriques pràcticament només les vèiem en pacient immunodeprimits, trasplantats, amb VIH...”. En relació a la pneumònia bacteriana, això ha comportat dues situacions ben diferents. Per una banda, que “els pacients, pensant que els símptomes són deguts a COVID-19, tardin més a anar a Urgències i que ens trobem amb quadres d’nfecció bacteriana més avançats i greus”. No obstant això, per altra banda, “si el pacient consulta aviat, de seguida es fa una radiografia per descartar o confirmar la pneumònia per COVID-19, de manera que si és una pneumònia bacteriana, es diagnostica i es tracta més aviat”.