Aquest diumenge 12 de març se celebra el Dia Mundial del Glaucoma per augmentar el coneixement d’aquesta malaltia, que afecta el 2% de la població i que constitueix la principal causa de ceguesa al món, i conscienciar sobre la detecció precoç mitjançant controls oftalmològics periòdics que incloguin la revisió del nervi òptic. El glaucoma no té cura, però és possible alentir la seva progressió. Sant Pau s’adhereix a aquest dia com a centre pioner i especialitzat en el tractament del glaucoma mitjançant l’ús de tècniques de microcirurgia mínimament invasives de darrera generació que rebaixen la pressió intraocular.
El glaucoma forma part d’un grup de malalties que danyen el nervi òptic que connecta la retina amb el cervell i que, per tant, és cabdal per a una bona visió. La principal causa és l’acumulació de líquid al globus ocular i la pressió que aquest exerceix sobre el nervi òptic. Altres motius poden ser una alta sensibilitat del nervi òptic o algunes malalties del sistema circulatori.
Segons els especialistes, les revisions oftalmològiques periòdiques són molt importants perquè “el glaucoma és una malaltia totalment asimptomàtica i, quan presenta símptomes, ja està en les fases més avançades i és irreversible, la pèrdua de visió ja no es pot recuperar. Tot i que és una patologia de progressió molt lenta, és fonamental detectar-la com més aviat millor”, explica la Dra. Zoraida del Campo, directora del Servei d’Oftalmologia de Sant Pau.
“La pressió de l’ull és l’únic factor de risc que podem controlar i modificar i és una prova molt fàcil de fer”, explica la Dra. del Campo, “per això, recomanem fer revisions periòdiques a partir dels 45 anys aproximadament, perquè si bé sol aparèixer en edats més avançades, també pot debutar abans”. El Dr. Jesús Téllez, responsable del Departament de Glaucoma del Servei d’Oftalmologia de Sant Pau, afegeix que “en un 50% dels glaucomes no es troba la pressió intraocular alta, però així i tot el tractament consisteix en abaixar-la”.
Sant Pau, pioner en aplicar les darreres tecnologies per al tractament del glaucoma
Les opcions de tractament per regular la pressió intraocular i prevenir una major progressió del glaucoma són diverses en funció de la fase de la malaltia: la prescripció de fàrmacs, que bàsicament són gotes hipotensores que el pacient ha d’administrar de forma crònica; el tractament làser; i els tractaments quirúrgics, de menys a més invasius.
Sant Pau és un centre innovador a l’hora d’aplicar les tècniques quirúrgiques microinvasives d’última generació: des de la cirurgia mínimament penetrant del glaucoma amb dos dispositius anomenats Xen i Preserflo, on l’Hospital ha estat pioner en aplicar-los i compta amb una gran expertesa; les cirurgies clàssiques, com la trabeculectomia -creant una via de sortida de l’humor aquós des de la càmera anterior de l’ull entre la còrnia i l’iris fins a l’espai subconjuntival o porció anterior de l’ull- i l’esclerectomia profunda -consistent en una petita incisió en l’esclera o part blanca de l’ull que facilita el drenatge de l’humor aquós-; els dispositius de drenatge, que duu a terme des de fa més de 15 anys; i els procediments cicle destructius, que són el darrer recurs.
Segons el Dr. Téllez, “en l’àmbit dels dispositius de drenatge, estem aplicant la darrera novetat: l’implant de glaucoma PAUL, que és la nostra primera elecció en aquest tipus de cirurgies perquè aporta un elevat perfil de seguretat. Vam començar a utilitzar-lo l’any 2020 i fins avui hem tractat uns 30 pacients amb glaucoma incontrolable i mals resultats quirúrgics previs”.
El dispositiu PAUL està constituït completament amb silicona de grau mèdic molt flexible que facilita la seva implantació i té el microtub més petit, amb un diàmetre intern de tan sols 0,1 mm, quan en la resta de dispositius de drenatge és del 0,3 mm. “Això fa que redueixi el risc que la pressió de l’ull baixi massa, que és una de les complicacions d’aquestes cirurgies”.
Subscriu-te al butlletí