Ruta de navegació

Actualitat

null Dia Mundial de lActivitat Fisica

Actualitat
05/04/2022
Dia Mundial de l’Activitat Física

Avui, 6 d’abril, és el Dia Mundial de l’Activitat Física, una iniciativa impulsada des de fa tretze anys per la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física i l’Agència de Salut Pública de Catalunya. L’equip de Fisioteràpia i Teràpia Ocupacional del Servei de Medicina Física i Rehabilitació, Salut Laboral i Dietètica i Nutrició de Sant Pau se sumen al lema d’enguany “Mou la vida” i uneixen esforços per celebrar-ho amb tot l’Hospital. Per això han preparat per a l’ocasió, un seguit d’exercicis i proves, i dos tallers de marxa nòrdica.

L’objectiu del Dia Mundial de l’Activitat Física és promoure aquesta com a eina de salut i benestar, i estendre els seus efectes beneficiosos per a la prevenció de les malalties relacionades amb el sedentarisme, tant per a infants i adolescents com per a persones adultes i gent gran. En aquests darrers anys, els nostres hàbits de feina i oci han canviat i aquests canvis socials i tecnològics estan modificant els nostres estils de vida, i això es tradueix en una població que dia a dia és més sedentària. “Per millorar la salut i el benestar, l’OMS recomana realitzar entre 2 i 5 hores setmanals d'activitat aeròbica moderada. La pràctica regular té un impacte directe en el trofisme ossi i muscular a més d'afavorir una millora en el nivell físic de la persona”, explica Anabel Alba, fisioterapeuta del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de Sant Pau.

L'activitat física és una eina clau per a la prevenció i el control de les cardiopaties, la diabetis tipus 2 i alguns càncers, “a més l'alliberació de neurotransmissors que genera, alleuja els símptomes depressius i d'ansietat. També incideix en les funcions superiors, en reduir el deteriorament cognitiu, en millorar la memòria i les altres funcions cerebrals” afegeix Yolanda Calle, terapeuta de Teràpia Ocupacional del mateix Servei.

En aquest sentit, les directrius sobre activitat física i hàbits sedentaris de l’OMS recomanen:

Acumular un mínim de 150-300 minuts d’activitat física d’intensitat moderada i 2 dies per setmana d’enfortiment  muscular, en persones adultes i gent gran.
Acumular un mínim de 60 minuts al dia d’activitat física d’intensitat moderada-vigorosa i 3 dies per setmana d’activitats vigoroses que reforcin músculs i ossos, en infants i adolescents.


Cal limitar el temps dedicat a activitats sedentàries i substituir-les per alguna activitat física.

“Tot exercici físic suposa un desgast d’hidratació, una pèrdua de minerals i de reserves energètiques. L’esport ha d’anar acompanyat d’una bona hidratació, amb l’aportació de sodi i potassi en funció del tipus d’activitat i de les condicions climatològiques, tot això acompanyat també d’una alimentació saludable” remarca Gemma Navarro, cap del departament de Dietètica i Nutrició de Sant Pau.

 

 

Activitats del Dia Mundial de l’Activitat Física a Sant Pau

Dins del recinte de l’Hospital s’han organitzat dos tallers de marxa nòrdica per als treballadors. Un recorregut de 45 minuts acompanyats per un monitor que els hi ha anat explicant els diferents exercicis i ritmes de l’activitat. “Hem escollit aquesta activitat perquè és un esport molt complet amb força beneficis per a la salut, com la millora del sistema cardiovascular, immunològic, també perquè ajuda a metabolitzar els greixos, en la tonificació i el trofisme ossi, a regular els nivells d’estrès i la capacitat respiratòria, entre d’altres” explica Roser Bausà, metgessa del Servei de Prevenció Riscos Laborals de Sant Pau.

D’altra banda, des del divendres 1 d’abril fins avui a les 12 pm els treballadors de Sant Pau poden participar en el concurs del Dia Mundial de l’Activitat Física i buscar per l’Hospital els QR que l’equip de Fisioteràpia i Teràpia Ocupacional han preparat per al concurs. Només heu de descarregar el codi, gravar-vos durant 10 segons fent aquesta activitat i envia-la a correu que apareix a la notícia del concurs de la intranet abans del 7 d’abril.