Ruta de navegació

Actualitat

null Dia Mundial de l’Alzheimer – 21 de setembre

Actualitat
21/09/2023
Dia Mundial de l’Alzheimer – 21 de setembre

Cada any, el Dia Mundial de l’Alzheimer té com a objectiu fer divulgació i crear consciència sobre la malaltia i les conseqüències que té per als qui la pateixen i els/les seus/eves cuidadors/es. En aquesta ocasió, des de Sant Pau volem posar el focus en un col·lectiu que ho pateix de manera especial: les persones amb síndrome de Down.

L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que no té cura i que apareix en persones d’edat avançada. Se sol manifestar a través del deteriorament cognitiu i de trastorns en la conducta, i un dels seus símptomes més representatius és la pèrdua de la memòria recent. En el cas dels pacients amb síndrome de Down, es calcula que més del 90% d’aquesta població desenvoluparà Alzheimer a partir dels 40 anys i, actualment, és la seva principal causa de mort.

El diagnòstic en persones amb la síndrome de Down sol ser més difícil degut a la discapacitat intel·lectual i a la manca d’instruments per fer les avaluacions adequades. Per tots aquests motius, l’any 2014 es va crear oficialment la Unitat Alzheimer-Down de Sant Pau, que treballa en estreta col·laboració amb la Fundació Catalana Síndrome Down.

Per això, oferim un Pla de Salut integral, gratuït i específic, únic al món, al llarg de la vida de les persones amb Alzheimer i Síndrome de Down. L’equip està format per diversos perfils de professionals, des de neuròlegs i neuropsicòlegs fins a treballadors socials. Fins al moment ha visitat a més de 1.000 pacients.

Es tracta d’una iniciativa única pel seu fort component humà, que posa el focus en la vessant social oferint acompanyament i suport a les famílies i persones cuidadores dels pacients posant al seu abast recursos de diversa índole, ja que és una malaltia que té un alt impacte emocional. 

La Unitat ofereix també la possibilitat de participar en el Pla de recerca. En aquesta línia, s’ha desenvolupat el projecte “Down Alzheimer Barcelona Neuroimaging Initiative” (DABNI), que consisteix en l’estudi intensiu de biomarcadors per descobrir els mecanismes que generen l’Alzheimer en les persones amb la síndrome de Down.

A més, actualment s’està duent a terme el primer assaig farmacològic de la història en pacients amb la síndrome de Down, el qual consisteix en una vacuna que busca reduir la càrrega de proteïna amiloide en el cervell per retardar la progressió de la malaltia d’Alzheimer.