Actualitat

null CASSANDRA diputats

Actualitat
30/07/2024
El projecte CASSANDRA arriba al Congrés dels Diputats

El projecte CASSANDRA (Cancer Screening Smoking Cessation and Respiratory Assessment), co-cordinat pel Dr. Juan Carlos Trujillo, director del Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital de Sant Pau, i impulsat el 2023 per la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), ha defensat la necessitat d’implantar sistemes de cribratge de càncer de pulmó al Congrés dels Diputats. Ha estat en el marc de la jornada “Detecció precoç del càncer de pulmó: reptes i oportunitats”, que ha organitzat la Lung Ambition Alliance (LAA), iniciativa que recolza la recerca i la medicina innovadores per avançar en l’eliminació del càncer de pulmó com a causa de mort i de la qual n’és membre la SEPAR. 

“Pensem que la millor manera de millorar la supervivència dels pacients amb càncer de pulmó radica en la combinació de prevenció primària, mitjançant la deshabituació tabàquica, i prevenció secundària, amb programes de cribratge mitjançant tomografia computeritzada (TC) de baixa dosi de radiació. Cal seguir implantant, com recomana la Unió Europea, aquest tipus de cribratges com a part de l’Estratègia Nacional de Càncer espanyola. És un projecte molt ambiciós però que pot aportar molt a la societat espanyola”, ha afirmat el Dr. Juan Carlos Trujillo durant la seva intervenció al Congrés dels Diputats. 

En la Jornada també hi ha estat present la Dra. Margarita Majem, portaveu de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) i cap de la Unitat de Tumors Toràcics i Cutanis del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital de Sant Pau, qui ha assenyalat que “el diagnòstic precoç en persones sense símptomes és un 40% més econòmic que tractar pacients avançats. En aquest darrer cas, pràcticament només es plantegen tractaments pal·liatius”.   

Actualment, més de 20.000 persones són diagnosticades amb aquesta malaltia cada any a Espanya. El 80% dels casos es detecten en fases avançades o molt avançades i més del 50% està en un estat metastàsic. Es calcula que cada 20 segons una persona mor per càncer de pulmó.

Segons els experts, el cribratge del càncer de pulmó podria reduir la mortalitat global entre un 6,7% i un 20% i la mortalitat per aquest càncer entre un 18% i un 39%. Actualment, 39 centres de 16 comunitats autònomes participen en el projecte CASSANDRA i, de fet, Sant Pau va ser un dels primers en adherir-se a la iniciativa. CASSANDRA estarà en marxa durant cinc anys i espera incloure un mínim de 40.000 casos, fet que el convertiria en el programa pilot de cribratge amb el nombre de casos més elevat a nivell europeu.

La Jornada ha comptat amb la benvinguda institucional a càrrec de la vicepresidenta quarta de la Mesa del Congrés dels Diputats, Marta González, i amb la intervenció de la consellera de Sanitat de la Comunitat de Madrid, la Dra. Fátima Matute. 

Banner Butlleti Sant Pau Ara

Imatge amb enllaç per realitzar subscripcions al butlletí
+
Subscriu-te al butlletí

 

ContacteComunicacio

Contacte Comunicació
Cap de Premsa

Abraham del Moral

Telèfon: 93 553 78 30

Email: adelmoralp@santpau.cat

Lloguer d'espais

Telèfon: 93 553 78 30

Email: espais@santpau.cat