L’Hospital s’adhereix al Dia mundial del Càncer i enguany vol destacar l’especial atenció al pacient oncològic de Sant Pau. La relació metge-pacient és fonamental per a la pràctica de la medicina i essencial per a la prestació d'assistència sanitària d'alta qualitat en el diagnòstic i el tractament de qualsevol malaltia, i el càncer no és una excepció. Al maig de 2019 es va inaugurar el centre Kàlida Sant Pau, al costat de l’Hospital. Un espai obert i gratuït, al que es pot accedir sense cita prèvia, amb un equip de professionals que ofereixen suport pràctic, emocional i social per a qualsevol persona que convisqui amb aquesta malaltia.
Durant la pandèmia de la Covid-19, l’augment de la pressió assistencial ha tingut un elevat impacte en el conjunt del sistema de salut. Tal vegada, aquest estrès afegit fruit d’una malaltia emergent i altament contagiosa, ha permès posar en valor la capacitat de resiliència i adaptació del propi sistema, tot i les dificultats i la limitació de recursos.
També, ha posat de manifest el compromís, dedicació i comprensió tant dels professionals sanitaris com dels pacients i el seu entorn, així com el complement per a l’atenció sanitària que implica la presència d’un Centre Kàlida de suport psicosocial integral al costat d’un Hospital com Sant Pau. Kàlida està obert tant per als seus pacients, que representen un 65% de les visites que es van atendre durant el 2020, com per als que venen d'altres hospitals.
Càncer i Covid-19
El càncer és una de les principals causes de morbimortalitat del país així com d’hospitalització. Segons les dades publicades per la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM) poc abans de l’inici de la pandèmia, per a 2020 es preveien més de 270.000 nous diagnosticats a Espanya, dels quals uns 36.000 a Catalunya.
Com no podia ser d’una altra manera, una crisi sanitària com la que estem vivint ha impactat en l’atenció a les persones que conviuen amb el càncer. Segons l’estudi “Impacto sanitario del coronavirus en la atención hospitalaria a pacientes oncohematológicos”, publicat per l’AECC, en col·laboració amb les Societats Científiques SEAP, SEEO, SEHH, SEOM i SEOR, en comparació a l’any anterior, durant el confinament el nombre de diagnòstics de càncer va reduir-se a tot l’Estat espanyol un 21%, com també van disminuir els pacients atesos als hospitals de dia (-14%), tractats amb quimioteràpia (-9,5% ) i amb radioteràpia (-5%).
De tota manera, les dificultats i complexitats que comporta la cura de les persones amb càncer, declarats col·lectiu d’alt risc per l’OMS a l’inici de la pandèmia, s’ha pogut superar gràcies a l’esforç i tenacitat dels metges, infermeres i demés personal sanitari i, molt especialment, per la capacitat d’adaptació de les persones malaltes i el seu entorn.
Un ecosistema d’atenció integral per a persones que conviuen amb el càncer
Durant la pandèmia, els professionals de suport psicosocial integral del Centre Kàlida, ubicat al costat de l’Hospital de Sant Pau, han pogut constatar els estralls que la crisi sanitària ha causat en el benestar emocional de les persones amb càncer i el seu entorn. A la por i angoixa que provoca el diagnòstic d’aquesta malaltia i les conseqüències que pot tenir tant per a qui ho pateix, com al seu entorn, se l’hi ha afegit la preocupació pel contagi així com la incertesa sobre què succeirà amb els seus tractaments. Són els efectes no secundaris d’una doble, inclús triple, vulnerabilitat.
Prop de 8.500 visites de persones han rebut acompanyament a Kàlida Sant Pau durant el 2020. Persones que han accedit a suport emocional, per abordar l’impacte psicològic de la vivència del càncer, suport social per minimitzar l’impacte socio-econòmic i d’organització familiar, accés a informació fiable i a diversos cursos i tallers tant presencials com online -nutrició, ioga, cura de la pell, son o descans- per millorar el seu benestar i qualitat de vida.
Tots junts, l’Hospital de Sant Pau, Kàlida i el seu equip de professionals de suport oncològic complementari i voluntaris, sumen esforços per crear un ecosistema d’atenció integral per curar i tenir cura de les persones malaltes de càncer i el seu entorn, posant-les al centre de l’assistència sanitària i psicosocial. Aquest enfocament holístic coordinat, és la clau per donar la millor resposta possible en temps complexos com el de l’actual pandèmia.
Subscriu-te al butlletí