La Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) és una afectació dels pulmons i les vies aèries com a conseqüència de la inhalació de fum, majoritàriament produïda pel tabac. Tot i la situació actual d’infradiagnòstic que existeix al voltant d’aquesta malaltia, un 10% de la població ja la pateix, sent el tabac la seva principal causa. Concretament, més del 90% dels casos són causats pel tabaquisme.
Per aquest motiu, en el marc del Dia Mundial de la MPOC, la Dra. Ingrid Solanes, metgessa adjunta del Servei de Pneumologia de l’Hospital de Sant Pau recorda la importància de deixar de fumar per tal de prevenir l’evolució d’aquesta patologia, tot i que adverteix que “la deshabituació tabàquica pot minvar la progressió de la malaltia, però no reverteix el dany generat fins el moment pel fum del tabac”. I afegeix: “la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica es caracteritza per una destrucció dels alvèols pulmonars (emfisema) i una inflamació de les vies aèries (bronquitis crònica), que poden derivar en una sensació de falta d’aire, així com de mucositat".
S’estima que un de cada quatre fumadors patirà aquesta malaltia. De fet, la Dra. Solanes afirma que el perfil de pacient més habitual són homes de més de 40 anys, perquè, en proporció, solien fumar més que les dones, tot i que avisa: “aquests percentatges s’estan equilibrant. El consum de tabac cada vegada és més habitual entre les dones i, a més, en elles s’observa una major predisposició a patir aquesta malaltia”. El temps i la quantitat fumada són factors que condicionen la gravetat de la malaltia, tot i que reconeix que també existeix una predisposició genètica.
Actualment, el tractament de la MPOC es basa en reduir l’efecte dels símptomes mitjançant broncodilatadors, corticoides inhalats o inclús a través de l’administració d’oxigen, tot i que no hi ha un tractament específic per curar la malaltia com a tal. En aquest sentit, la comunitat mèdica es sol centrar en la deshabituació tabàquica dels pacients, així com en la promoció d’hàbits saludables per mitjà de l’alimentació i l’exercici físic.
Subscriu-te al butlletí