Ruta de navegació

Actualitat

null El nivell alfabetitzacio dels pacients amb insuficiencia cardiaca influeix en el compliment del seu tractament

Actualitat
22/02/2017
El nivell d’alfabetització dels pacients amb insuficiència cardíaca influeix en el compliment del seu tractament

Un estudi de l'Escola Universitària d'Infermeria de l'Hospital de Sant Pau (UAB), l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol i l'ICS ha examinat, per primera vegada, el nivell d'alfabetització en salut de pacients amb insuficiència cardíaca (IC) atesos al primer nivell assistencial.

 

De l’estudi es desprèn que la majoria de pacients grans amb insuficiència cardíaca presenta dificultats per comprendre la informació sobre salut que se li dona a la consulta d’atenció primària i que una baixa capacitat per comprendre la informació sobre salut i per utilitzar-la en benefici propi pot dificultar la realització de les mesures d'autocura, essencials per als pacients amb IC, i pel compliment del tractament.

 

Quan parlem d'alfabetització en salut, parlem de competència. És a dir, no només de coneixement sinó també d'habilitat social, motivació, actitud, caràcter... En definitiva, dels diferents factors que poden intervenir en la capacitat del pacient per seguir un tractament o interpretar els consells de salut i aplicar-los en el seu benefici. I en el cas del tractament de la IC els fàrmacs no són suficients, és fonamental que el pacient assumeixi la responsabilitat d'incorporar al seu dia a dia determinats hàbits saludables.