Ruta de navegació

Actualitat

null 041416 Inauguracio Unitat Down Alzheimer Sant Pau

Actualitat
Inauguració Unitat Alzheimer-Down
13/04/2016
L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i la Fundació Catalana Síndrome de Down inauguren la Unitat Alzheimer–Down

Fruit de l’acord de l’Hospital de Sant Pau i la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) s’inaugura la Unitat Alzheimer – Down a Sant Pau. El nou espai, al Pavelló Santa Victòria de Sant Pau, permetrà millorar la qualitat en l’atenció dels pacients amb la integració en un sol lloc de l’atenció neurològica adulta de les persones amb síndrome de Down de Catalunya.

L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i la Fundació Catalana Síndrome de Down inauguren la Unitat Down – Alzheimer, al Pavelló Santa Victòria a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, que integrarà l’atenció neurològica a les persones amb la síndrome de Down adultes en un sol espai, millorant-ne així la qualitat en l’atenció.

Juntament amb la inauguració s’han exposat els resultats obtinguts per la Unitat Alzheimer - Down. De les 309 persones visitades (entre 18 i 69 anys), el 37% presenta una disfunció cognitiva sobre la seva situació basal i el 25% ha estat diagnosticat de malaltia d’Alzheimer, malaltia que té una prevalença molt major en les persones amb la síndrome de Down degut a la trisomia en el cromosoma 21, on es produeix la proteïna precursora d’amiloide (APP), proteïna fonamental en la gènesis de l’Alzheimer.

D’altra banda, gràcies a la recerca realitzada també s’ha detectat una prevalença considerable d’epilèpsia en les persones adultes amb síndrome de Down en el procés d’envelliment. Amb aquestes dades, es demostra la necessitat de la Unitat per a l’atenció a les persones amb síndrome de Down.

Moltes d’aquestes persones foren diagnosticades precoçment gràcies al Pla de salut, que també va permetre detectar altres malalties com problemes de la son o problemes tiroïdals. Aquest Pla de salut es pot dur a terme gràcies a la col·laboració entre l’Hospital de Sant Pau i la Fundació Catalana Síndrome de Down. Fins ara, aquest Pla es desenvolupava a les dues seus, al Centre Mèdic Barcelona Down per la detecció de patologia i a l’Hospital de Sant Pau per l’atenció de la patologia neurològica. En aquest sentit, la inauguració d’aquest nou espai al Pavelló Santa Victòria significa una clara millora per als pacients, facilitarà els diagnòstics i tractament i permetrà millorar l’eficiència en la investigació.

 

Projecte ISADI

La Unitat Alzheimer - Down és l’embrió d’un ambiciós projecte, l’International Sant Pau Alzheimer & Down Barcelona Institute (ISADI), un centre mundial de referència per la recerca en l’Alzheimer, integrat pel Sant Pau Alzheimer Research Center i el Barcelona Down Medical Center de la Fundació Catalana Síndrome de Down.

El Barcelona Down Medical Center de la Fundació Catalana Síndrome de Down amb l’Hospital de Sant Pau, d’acord amb la Generalitat, vol donar resposta a la complexitat de tots els problemes neurològics de les persones adultes amb síndrome de Down de Catalunya. Permetrà centralitzar l’assistència molt especialitzada que es precisa aprofitant l’experiència única de més de 30 anys del Centre Mèdic Barcelona Down i d’un dels Hospitals de Referència Internacional.

A més a més, el pla estratègic integral del nou centre compta amb dues línies d'acció pioneres i diferenciades amb múltiples sinèrgies. D’una banda, centralitzarà tota la recerca de referència internacional sobre Alzheimer i la recerca clínica i traslacional de l'Alzheimer en persones amb i sense síndrome de Down, i per l’altra, realitzarà el diagnòstic, l’avaluació i l’assistència especialitzada en l'Alzheimer i altres problemes mèdics en les persones adultes amb síndrome de Down.

 

El deteriorament cognitiu en la persona amb síndrome de Down

L’augment de l'esperança de vida de les persones amb síndrome de Down ha augmentat exponencialment. Això suposa una nova realitat: l’envelliment i el procés de deteriorament en les persones amb síndrome de Down, molt sovint associat a la malaltia d’Alzheimer, principal problema de salut en la persona amb la síndrome de Down en l’edat adulta. Per donar resposta a aquest repte, la Fundació Catalana Síndrome de Down i l’Hospital de Sant Pau ja van signar un conveni de col·laboració pel qual es va integrar la Unitat de Síndrome de Down i Malaltia d’Alzheimer de la Fundació amb el Servei de Neurologia de l’Hospital de Sant Pau, donant lloc a la Unitat Alzheimer - Down, amb una direcció integrada i única.

Hospital de Sant Pau. La Unitat de Memòria del Servei de Neurologia de Sant Pau està formada per un equip multidisciplinari d’unes 25 persones dedicades a l’atenció de les principals patologies que causen trastorns cognitius i a la recerca aplicada en malalties neurodegeneratives. El grup és un referent nacional i internacional en la recerca de les causes, detecció precoç i tractament de trastorns cognitius.  Recentment, el grup ha aconseguit 3 beques competitives per a la recerca de la història natural de la malaltia d’Alzheimer en la Síndrome de Down, dues concedides per l’Instituto de Salud Carlos III i l’altra per la Marató de TV3. També participa en diversos programes de recerca, tant a Europa com a Amèrica.

Fundació Catalana Síndrome de Down. El Centre Mèdic Barcelona Down compta amb la segona base de dades específica més gran del món. Atén la població des del naixement fins a l’edat adulta i compta amb 19 especialitats mèdiques. No només cobreix la vessant assistencial sinó que també dedica gran part els seus esforços en la docència i la investigació. La seva activitat s’estén a tot l’Estat espanyol i a països europeus, d’Amèrica Llatina i del nord d’Àfrica. La seva tasca s’ha vist reconeguda amb diversos premis i reconeixements.