Ruta de navegación

Actualidad

null Salut treballa per a dotar Catalunya del primer accelerador de protons públic

Actualidad
11/02/2021
Salut treballa per a dotar Catalunya del primer accelerador de protons públic

El Sistema de Salut de Catalunya inicia els treballs per dotar-se del primer accelerador de protons públic per al tractament d’oncologia pediàtrica, majoritàriament, i en alguns casos per a tumors en adults. Salut signa un protocol de col·laboració per al desenvolupament del projecte conjuntament amb l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona, l’Institut Català d'Oncologia (ICO) i l’Hospital Clínic. L’objectiu és poder disposar d’un centre de protons dins la xarxa oncològica pública catalana que permeti una major accessibilitat a tots els pacients que necessitin aquest tractament, tant de Catalunya com d’altres comunitats autònomes.

A l’entorn de 200 pacients se’n podrien arribar a beneficiar el primer any i més de 250 quan estigui en ple rendiment, la majoria infants. “Aquest és un projecte en clau de sistema i en clau nacional que es materialitzarà gràcies a l’aliança entre els hospitals que tenen major expertesa en oncologia i radioteràpia. Poder disposar d’un accelerador de protons públic dins el nostre territori suposa fer que la nostra xarxa sanitària segueixi sent una de les més competitives a escala europea”, explica el doctor Adrià Comella, director del Servei Català de la Salut. “Es tracta d’encarar amb força el repte i les exigències que ens plantejarà la medicina personalitzada i les innovacions tecnològiques que, a mitjà termini, han de permetre una millora molt important dels resultats en salut sobre els nostres usuaris. L’expertesa,  la capacitat de gestionar la complexitat, el coneixement i la implicació de les entitats que signen el conveni són la garantia que faran exitós aquest projecte”.

La possible ubicació del dispositiu serà al Parc Sanitari Pere Vigili, ja que disposa d’un mínim de 1.500m2 que l’aparell requereix per ser habilitat. La directora general de l’ICO, la doctora Candela Calle, exposa com "la teràpia amb protons és una eina fonamental en el tractament de pacients pediàtrics i també cada cop més en adults. Disposar d'aquesta tecnologia a la nostra xarxa és una molt bona notícia".

Actualment, les parts implicades es troben treballant en l’elaboració del pla funcional del projecte i el pla material d’execució. “Les indicacions del tractament amb protons van augmentant i els guanys d'aquesta tècnica a nivell funcional i de resultats són molt importants per a aquells que se’n poden beneficiar. És clara la necessitat de disposar d’un centre de protons dins de la xarxa oncològica pública catalana”, remarca el doctor Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Segons el doctor Manel del Castillo, director gerent de l'Hospital Sant Joan de Déu, "aquest projecte és una molt bona notícia que farà que Catalunya esdevingui una àrea de referència en oncologia infantil al sud d'Europa".

També s’està elaborant el model organitzatiu, la gestió de l’equipament, la inclusió al teixit del SISCAT i el calendari d’actuacions. El doctor Josep M. Campistol, director general de l’Hospital Clínic de Barcelona, remarca com “aquest projecte és essencial per oferir als pacients tractaments oncològics amb últimes tecnologies, i és un exemple de col·laboració entre centres terciaris per posar al servei de la ciutadania teràpies avançades i de precisió”.

Entre els següents passos s’hi troba establir un conveni de col·laboració que doti formalment una distribució de drets i obligacions concrets. “Com a país i com a sistema sanitari hem de ser capaços d’incorporar els grans avenços científics i tecnològics, i totes les eines que permetin aplicar-los en benefici dels pacients. Cada vegada més, per a fer-ho és i serà necessari plantejar projectes compartits, on flueixi el coneixement, es comparteixin els recursos i se’n puguin analitzar i millorar els resultats”, exposa la directora gerent de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, la doctora Gemma Craywinckel.

 

 

Desplaçament a l’estranger per rebre un tractament

Al novembre de 2020 es va incorporar a la cartera de serveis públics la tècnica de protonteràpia. Fins al moment, es considerava una prestació excepcional en tractar-se d’una teràpia de salut que havia d’estar autoritzada. Els països on majoritàriament hi ha expertesa sobre aquesta teràpia i on es traslladen els pacients, juntament amb alguns familiars, són França, Suïssa, Alemanya i Itàlia.

Tal com Comella remarca, “es tracta d’una oportunitat per als pacients i les seves famílies, ja que podran disposar del tractament sense necessitat d’haver-se de desplaçar del seu àmbit familiar”. El cost d’aquest desplaçament, tractament i ingrés excepcional té una mitjana d’uns 40 mil euros per cas.

 

 

Una important eina terapèutica

La protonteràpia és una forma de radioteràpia que actualment representa una important eina terapèutica en el tractament multidisciplinari en oncologia pediàtrica. El principal benefici en infants és la reducció en la toxicitat i en l’aparició de segones neoplàsies, produïdes pels tractaments de radioteràpia convencionals. Els resultats clínics de la irradiació de tumors infantils amb aquesta teràpia són prometedors tant pel que fa a la probabilitat de curació, com a la millora en la qualitat de vida dels infants.

“Aquest accelerador de protons permetrà fer tractaments més eficaços i segurs. Amb protons l'energia es diposita de forma més específica en les àrees tumorals, irradiant molt menys els teixits sans, com és el cas dels fotons. Sobretot es farà servir en tumors pediàtrics i, en el cas dels adults, en tumors de la base del crani i tumors oculars”, explica el doctor Jordi Giralt, cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Per la seva banda, el doctor Josep Maria Borràs, director del Pla d’Oncologia de Catalunya i coordinador científic de l’Estratègia Nacional del Càncer del Sistema Nacional de Salut, exposa com “a més, disposar d’aquesta tecnologia permetrà avaluar mitjançant estudis clínics l’impacte d’aquesta en el tractament d’altres tipus de tumors”.

De manera comparativa amb altres teràpies, es demostra que aquesta és menys agressiva i ajuda al manteniment de funcions tan importants com la intel·ligència, la visió i l’audició. Això és degut a la capacitat dels protons de ser més precisos en fer la irradiació del tumor i, per tant, disminuir aquesta en teixits sans però propers al tumor. Per aquests motius, les principals societats científiques i moltes organitzacions sanitàries consideren que la cura amb protons té una indicació fonamental en el tractament dels tumors infantils.

En adults, els tractaments amb protonteràpia tenen unes indicacions molt més limitades. S'utilitza en tumors situats en localitzacions d’accés molt complex: tumors de la base del crani o tumors intraoculars grans.

 

Vídeo