Ruta de navegación

Actualidad

null Dia Europeu per a lUs Prudent dels Antibiotics

Actualidad
17/11/2022
Dia Europeu per a l’Ús Prudent dels Antibiòtics: “Més ? Millor”

Des de l’Hospital de Sant Pau, en línia amb el lema d’enguany del Dia Mundial, “Més ? Millor”, insisteixen que l’ús adequat d’aquests medicaments és cabdal. El Dr. Joaquín López-Contreras, Director de la Unitat de Malalties Infeccioses de Sant Pau, destaca tres missatges. Primer: l’ús dels antibiòtics de molt ampli espectre accelera la resistència a aquests fàrmacs i és necessari fer-ne una utilització adaptada a l’epidemiologia local. Segon: tan aviat com coneixem l’etiologia de la malaltia és imperatiu substituir l’antibiòtic de major espectre per un equivalent però de menor espectre. I tercer: la majoria de les malalties infeccioses, avui sabem que es tracten amb menys dies d’antibiòtic, amb el benefici que això suposa per als pacients.  

 

 

Segons el Dr. López-Contreras, tant l’European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) com l’Organització Mundial de la Salut (OMS) “volen que aquest dia centrem la nostra atenció en la utilització adequada dels antibiòtics i la importància que això té. El problema dels antibiòtics és conegut per tothom i de vegades és tan gran i inabastable que dona la sensació que no es poden fer coses útils. Però crec que sí, que tots els hospitals que han aconseguit fer un ús adequat dels antibiòtics han assolit resultats molt bons per als seus pacients”.

Destaca que cal recordar tres conceptes fonamentals pel que fa a l’ús prudent dels antibiòtics:

La primera és que la utilització dels antibiòtics de molt ampli espectre accelera la resistència, fent que un fenomen natural vagi molt més de pressa. Tenim moltes bones dades epidemiològiques locals que permeten adaptar l’elecció de l’antibiòtic des del primer moment i que en la majoria de les ocasions no cal utilitzar els  antibiòtics de més ampli espectre, fins i tot en situacions de gravetat. Per tant, adaptar l’antibiòtic al pacient i a l’epidemiologia local des del principi, és importantíssim. 

La segona és que normalment en 24-48 hores ja tenim els resultats del laboratori de microbiologia. I, en el moment que tenim identificat el bacteri, no és optatiu mantenir o canviar l’antibiòtic, és obligatori canviar-lo. Cal canviar l’antibiòtic per un altre amb menys espectre amb característiques farmacològiques que garanteixen que funcionarà igual de bé. Per tant, en molt poc temps és mandatari adaptar la pauta antibiòtica per millorar-la. 

I, la tercera, és que avui sabem que la majoria de les malalties infeccioses es tracten amb menys dies d’antibiòtic del que pensàvem abans, la qual cosa es tradueix en un gran benefici per als pacients. Per tant, és molt important conèixer les malalties infeccioses on s’ha demostrat que les pautes curtes són igual d’eficaces que les antigues més llargues. En totes aquestes malalties on ja coneixem quines són les durades òptimes per tractar les infeccions, tampoc és opcional triar entre la pauta nova i l’antiga, cal emprar sempre la pauta més curta que s’ha convertit en el tractament d’elecció, perquè això fa que hi hagi menys efectes secundaris i que l’impacte en la generació  de resistències sigui menor.