Atrás

Comença el compte enrere pel Sherpa Everest 2017 Project

Actualidad
05/04/2017
Comença el compte enrere pel Sherpa-Everest ‘2017 Project

El Sherpa-Everest ‘2017 Project, impulsat per la Fundació Bancària “la Caixa”, permetrà identificar les bases genètiques que determinen les adaptacions a l’alçada així com els mecanismes associats a la manca d’oxigen o hipòxia i permetrà desenvolupar solucions terapèutiques per a malalties com l’asma o les insuficiències respiratòries.

La investigació analitzarà l´impacte genètic, fisiològic i biomèdic de la manca d´oxigen en trekkers, alpinistes europeus i Sherpes durant l’aproximació i ascensió a l’Everest (8.848 m). Per a l’estudi, s’analitzaran les mostres biològiques de 15 alpinistes, liderats per Ferran Latorre; 15 trekkers i de 15 sherpes (acostumats a viure sempre a aquestes alçades).  Aquestes es prendran in situ durant les diferents etapes de l’ascensió per veure com el cos s’aclimata a l’alçada i així poder identificar els mecanismes genètics d’adaptació a la hipòxia o manca d’oxigen.

En la primera etapa s’han pres mostres dels trekkers i dels alpinistes a Barcelona i es prendran a Kathmandú com a situació basal; en la segona etapa -que correspon al final del trekking al Camp Base del Everest (5.368 metres)-, s’avaluarà el procés d’aclimatació i l´impacte de la hipòxia moderada, i en una tercera etapa, s’estudiarà als alpinistes i sherpes tornats del cim (8.848 metres), per avaluar l´efecte de la hipòxia extrema. Finalment, es recolliran de nou mostres a Kathmandú i a Barcelona, per determinar la recuperació un cop es torna a la situació basal.

Posteriorment, s’analitzaran i es farà una comparativa amb les mostres de 50 pacients amb insuficiències respiratòries, asma, MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica) i falta d’oxigen de forma crònica, controlats pel Servei de Pneumologia de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona.

 


Visor de contenido web Visor de contenido web

Imatge amb enllaç per realitzar subscripcions al butlletí
+
Subscriu-te al butlletí
Contacto Comunicación
Jefe de Prensa

Abraham del Moral

Teléfono: 93 553 78 30

Email: adelmoralp@santpau.cat

Alquiler de espacios

Teléfono: 93 553 78 30

Email: espais@santpau.cat