Ruta de navegación

Actualidad

null Sant Pau i lHospital del Mar sumen per oferir la millor assistencia en Neurocirurgia

Actualidad
27/02/2018
Sant Pau i l’Hospital del Mar sumen per oferir la millor assistència en Neurocirurgia

L’Hospital de Sant Pau i l’Hospital del Mar s’uneixen per crear el Servei Mancomunat de Neurocirurgia. El nou Servei es convertirà en un dels més grans de Catalunya. Cobrirà tots els camps d’aquesta especialitat i donarà assistència a una població de més de 800.000 persones. Està previst que realitzi més d’un miler d’intervencions quirúrgiques a l’any.

El Dr. Gerardo Conesa, fins ara cap del Servei de Neurocirurgia de l’Hospital del Mar, serà des de l’1 de març el cap del nou Servei Mancomunat de Neurocirurgia de l’Hospital del Mar i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Aquesta iniciativa vol aprofitar l’expertesa dels dos centres per crear sinergies i afavorir una atenció més específica i centrada en els pacients. El nou servei cobreix les necessitats de més de 800.000 habitants de la ciutat de Barcelona (gairebé la meitat de la seva població) a banda d’actuar com a servei de referència en un abast territorial més ampli, a Catalunya i Andorra.

El Dr. Conesa explica que el fet de mancomunar el servei generarà dinàmiques de treball positives entre els dos hospitals. Així, permetrà potenciar el tracte especialitzat de la patologia complexa, optimitzar recursos i centrar els esforços a oferir el millor tractament per al pacient. El projecte facilitarà que “oferim una cartera de serveis en neurocirurgia completa, amb professionals amb una gran expertesa. A la vegada, guanyem base poblacional i podem donar un servei de terciarisme en patologies complexes i poc freqüents”. El nou servei es convertirà en un dels més importants en el camp de la neurocirurgia a Catalunya, amb una cartera de serveis completa i més de 1.000 intervencions quirúrgiques anuals.

 

Complementarietat i suma d’experteses

El Servei de Neurocirurgia de l’Hospital del Mar és pioner en la cirurgia de l’epilèpsia, àmbit en el qual és referent en terciarisme a Catalunya, a l’Estat (és centre CSUR (Centres, Serveis i Unitats de Referència) i a Europa, ja que forma part de les xarxes europees de referència (ERN). També està al capdavant de la neurocirurgia vascular i de la utilització d’estimuladors cerebrals profunds per tractar l’anorèxia nerviosa. En el cas de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, el Servei de Neurocirurgia és un dels líders a l’Estat en la cirurgia per tractar el Parkinson i els moviments anormals, així com en l’ús d’estimuladors cerebrals profunds en el tractament de la depressió i l’esquizofrènia, la cirurgia de tumors hipofisiaris i de tumors a la base del crani.

El Dr. Julio Pascual, Director de l'Àrea Assistencial i Mèdica de l'Hospital del Mar qualifica de "magnífica iniciativa" el projecte que lidera el Dr. Conesa. "És una gran oportunitat per unir esforços entre dues institucions sanitàries com són l'Hospital del Mar i el de Sant Pau, aprofitar l'expertesa dels seus professionals en el camp de la neurocirurgia per generar sinergies i oferir la millor atenció als pacients de la nostra zona de referència". El Dr. Alex Sionis, director mèdic de Sant Pau declara que “el Servei Mancomunat de Neurocirurgia és una clara aposta per l’excel·lència tant a nivell assistencial com de recerca i docència. Els facultatius de les nostres institucions tenen unes àrees d’expertesa complementàries i estic convençut de què aquest acord redundarà en benefici dels ciutadans de Barcelona, Catalunya i la resta de l’Estat. Tanmateix, voldria destacar la complicitat que han mostrat les dues institucions a l’hora de donar valor a un projecte estratègic amb una manifesta vocació territorial”.

La suma dels dos serveis permetrà, per exemple, ampliar la cirurgia de l’epilèpsia, que es realitza a l’Hospital del Mar, a pacients pediàtrics, gràcies a la incorporació dels professionals de Sant Pau. També, tenir l’oferta més àmplia a l’Estat de psicocirurgia i atreure els millors residents amb un potent programa de formació mèdica. Per aconseguir-ho, es crearan protocols comuns i noves unitats funcionals, que agilitzaran el seguiment dels pacients i els derivaran al centre adequat a la seva patologia. A la vegada, es treballarà amb els professionals de l’atenció primària de l’àrea de referència per crear els circuits de derivació més eficients i ràpids.

Aquest serà el tercer servei que l’Hospital del Mar i el de la Santa Creu i Sant Pau mancomunen. El primer va ser el de Cirurgia Plàstica, l’any 2008, i el segon, el de Cirurgia Toràcica, en aquest cas també amb l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa, l’any 2009. 

 

El Dr. Gerardo Conesa

El nou cap del Servei Mancomunat de Neurocirurgia, el Dr. Gerardo Conesa, és pioner en la utilització de la cirurgia robòtica en neurocirurgia i impulsor del tractament quirúrgic de l’epilèpsia. També ha estat capdavanter a la utilització de l’estimulació cerebral profunda per tractar l’anorèxia nerviosa i a l’aplicació de noves tecnologies en la seva especialitat, com ara la realitat augmentada a la neurocirurgia i la neuronavegació. Va ser el primer neurocirurgià a l’Estat, l’any 1989, a realitzar craniotomies conscients, una tècnica de gran importància en el tractament quirúrgic en àrees cerebrals del llenguatge, motores i de l’eloqüència funcional.

Actualment, lidera el projecte Sylvius per al desenvolupament d’una plataforma de realitat augmentada en tres dimensions i estereoscòpica, que permetrà obtenir un mapa complet per a la navegació cerebral. Aquesta plataforma integrarà totes les tècniques de neuroimatge actuals i permetrà als cirurgians operar amb la màxima precisió. El projecte l’impulsa l’Obra Social ‘la Caixa’, amb una beca de 2,5 milions d’euros.

El Dr. Conesa es va llicenciar en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i és especialista en Neurocirurgia. Va completar la seva formació amb diverses estades als Estats Units i França. Des de l’1 de març d’aquest any liderarà el Servei Mancomunat de Neurocirurgia de l’Hospital del Mar i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Durant la seva trajectòria professional ha treballat a l’Hospital Universitari de Bellvitge i a l’Hospital Clínic de Barcelona. És professor associat de Neurocirurgia a la Universitat Autònoma de Barcelona i és membre de la Societat Catalana de Neurocirurgia, de la Sociedad Española de Neurocirugía, de l’European Society of Neurosurgical Societies i del Congress of Neurosurgical Surgeons.